
DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Raman Velayudhan sivrisineklerin hem kuraklıkta hem de sağanak yağış ve selde hayatta kalabildiğini ifade ederek, “Dang virüsü riski her koşulda arttı” dedi. İklim değişikliği nedeniyle Asya kaplan sivrisineği ile tanışan Avrupa, bu konuda ciddi önlemler alıyor. Dang humması da dahil birçok hastalığı taşıyabilen Asya kaplan sivrisineği, Türkiye’nin de dahil olduğu güney Avrupa başta olmak üzere, çok sayıda bölgede görülmeye başlandı. İtalya, İspanya, Yunanistan, Adriyatik kıyıları ve Fransa’da görülen sivrisineğin İsviçre ve Almanya’ya kadar ulaşması endişe yarattı.
Su birikintilerine dikkat edilmeli
Su birikintisinde hızlaüreyen Asya kaplan sivrisineğine karşı hem kamusal hem de bireysel mücadele gerekiyor. Belediyelerin ilaçlama yapması zorunluluğu doğarkenvatandaşların da bahçe, çatı ve kaplarda biriken suları mutlaka sık sık değiştirmesi lazım.
İstanbul’dasivrisinek türleri
*Culex
* Anopheles
*Aedes (Asya kaplan sivrisineği)
*Ochlerotatus
*Culiseta
*Uranotaenia

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, küresel ısınma sebebiyle yayılan Asya kaplan sivrisineğine karşı ilk kez Wals sistemli araçlar kullanmaya başladı. Wals, geniş alanların ilaçlanması ve üreme kaynaklarına biyosidal ürünlerin ulaşmasını sağlıyor. Sistem sayesinde mikro biyosidal ürünler, uzağa ve daha geniş alana yaygın bir şekilde iletilebiliyor. İBB ayrıca Küçükçekmece Gölü gibi geniş sulak alanlarda da drone ile ilaçlama yapıyor. -GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul