Bilindiği uzere internet dunyasının en yaygın işletim sistemi Windows ailesi. Pek coğumuz evimizde, iş yerimizde, seyahatte, her yerde bu işletim sistemini kullanıyoruz. Peki hic merak etmiyor muyuz bu işletim sisteminin kara deliklerini? Bircok kullanıcı, Windows’un gizli işler cevirdiğinin farkında. Daha da coğu Windows’un goz ardı edilen sorunlarının (bazı programlarda hata vermesi, donanım uyuşmazlıkları vs.) nelere mal olduğunun farkında. Ancak Windows sadece size basit sorunlar cıkarmıyor. Ne yazık ki her adımınızı izliyor.
Şimdi Windows hakkında kısa bir bilgi verelim. İlk Windows 1981 yılında piyasaya cıkmıştır. 2002 yılına gelindiğinde Dunya’nın %97.46’lık kısmı bu işletim sistemini kullanıyordu. 2006 yılının Nisan ayında bu oran %89, 2007 yılının Aralık ayında ise %87.8’di ve bu payın %6.5’i Vista işletim sisteminindi. Vista 30 Ocak 2007’de piyasaya cıktı. Cıktığı tarihten bu yana buyuk tartışmalara yol acan bu sistem, XP’de alıştığımız bircok programı calıştırmaması, cok fazla sistem gereksinimi istemesinden dolayı bircok bilgisayarı "kastırması" ve XP’yi tamamen kaldırmayı amacladığı icin XP severlerin tepkilerini uzerine cekmesi ile fazlasıyla unlu oldu. Bu aşamadan sonra, butun internet kafeler tekrar XP’ye dondu, buyuk tartışmalar sonucu Microsoft XP desteğini 2014’e kadar uzattığını acıkladı. Bu arada Vista icin başlatılan "iyileştirme calışmaları" sonuc verdi ve "Windows Vista® Black Edition™ 2009 SP1" yayınlandı. Makaleyi kendim okumuştum ve gercekten sorunlar giderilmiş gibi gorunuyor. Ancak giderilmeyen tek bir sorun var. O da Windows’un casusluğu.
Belki bircoğumuzun bildiği bir şey olan Windows casusluğu aslında coğumuzun (benim bile) onemsemediğimiz bir ayrıntı. Microsoft’tan bir yetkilinin gunun istediği bir saattinde, ne yaptığımızı tam olarak gorebilmesi. Ancak bunun sadece bu kadarla kalmadığı da bir gercek. Belki bircoğunuz biliyorsunuzdur. Devlet ve askeriyenin bilgisayarları Windows İşletim Sistemi’ni kullanmakta.. Sadece bu cumle bile karşı karşıya olduğumuz tehlikeleri anlatmaya yetiyor sanırım. Peki biz mi fazla paranoyağız yoksa Microsoft bunu kullan(dır)ıyor mu?
Gecenlerde okuduğum bir makalede gecen bir hikayeyi anlatacağım şimdi. Ne kadar doğru bilemem. Ancak uydurma bile olsa benim uzerimde iyi bir etki bıraktı ki en kısa zamanda Linux’a gecmeyi duşunuyorum.
Turk bir bilgisayar tutkunu, muhendis olma yolunda cok başarılı olunca Amerika’da okumaya gider. Tabi ki oradaki her oğrenci gibi paraya ihtiyacı vardır, bu yuzden şirketlere program yazarak para kazanmaya başlar. Bu işte cok başarılı olduğunu fark eden bir şirket, ondan basit bir program yazmasını ister. Şirket Windows icin dışarıdan fason yazılım hazırlayan bir şirkettir. Dosyayı inceleyen genc, bunun basit bir casus yazılım olduğunu gorur ve onemsemez. Ancak birgun şirketin dosyalarına goz atmak ister ve bazı dosyaların şifresini kırmayı başarır. Dosyaların icinde kodlar vardır ve bu kodları internette araştırdığında bunların işlemci kodları olduğunu gorur. Biraz daha araştırır ve bunların aslında Windows kodları olduğunu anlar. Ve bunu bir arkadaşına şoyle anlatır: "Microsoft hangi işlemcide hangi Windows yazılımının olduğunu biliyor. Guncelleme adı altında bilgisayarına girip bilgilerini alabiliyor. Aslında Windows senin yatak odanda. Hayatını resmen izliyor ! Duşunsene; devlet dairelerine, askeriyeye (!) satılan bilgisayarları. Senin gunun herhangi bir saatinde nerede kac askerin var bilebiliyor. Kac denizaltın, savaş ucağın var, bunların hangileri calışır hangileri hasarlı durumda, hasarlı olanların hangi parcalara ihtiyacı var, savaş stratejilerini, herşeyi ama herşeyi biliyor. Onlar da aynı sistemi kullanıyorlar. Onların yazılımıyla o bilgisayarlara girdim. Adamlar 2050 yılını bile planlamışlar ! Ama once Turkiye’yi vuracaklar. Irak filan bahane."
Bu sozleri soyleyen kişi, şu an o kişilerden kacıyormuş. Dosyalara girdiğini oğrenmişler falan filan.. Ama benim size asıl gostermek istediğim şey burası. Yani Windows’un boyle bir şeyi yapabileceği gerceği. Bunu yapmıyorsa bile temelini iyi hazırlamış. Kacımız bilgisayarındaki tek adminin kendisi olduğunu duşunuyor? Kacımız bilmiyorum ama ben kesinlikle onlardan biri değilim. Bilgisayarınızda 2 admin var. Biri siz, diğeri Microsoft. Kanıtı ise şoyle:
Başlat/Calıştır’a girdikten sonra cıkan pencerede "cmd" yazın. Daha sonra cıkan siyah dos ekranına "net user" yazın. Listenen kullanıcı adlarında Support_388945a0 cıktıysa bilin ki o Microsoft’tur.
Bunu silmek icin yine Başlat/Calıştır’a girip "cmd" yazıp cıkan ekrana "net user SUPPORT_388945a0 /delete" yazın. Enter’a bastıktan sonra tekrar "net user" yazarak silinip silinmediğini kontrol edin.
Cok fazla konuştum ama zaten bu seviyeye sustuğumuz icin geldik. Bu ulkede bu kadar beyin varken, herşeyde olduğumuz gibi internet alanında da dışa bağımlı yaşıyoruz yazık.. Duşunsenize Windows 1981’den beri bizi izliyorsa? Dahası Dunya’nın %90’ını izliyorsa? Kendimize ait bir işletim sistemi oluşturmamız gerekmiyor mu sizce? Evlerimizde olması o kadar onemli olmasa bile, devletin ve askeriyenin kurumlarında kullanılan işletim sisteminin bile "gavur ajan" olması ne acı. Devletimiz izleniyor, bilgilerimiz calınıyor, ve biz turbanı tartışırken onlar bizim kuyumuzu kazıyor...
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Diğer Windows Sürümleri
- Windows Kullanıcıları Buyuk Tehlikede !!