Wi-Fi, hızlı tempolu günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Wi-Fi sayesinde artık internete kablolarla bağlanmak zorunda değiliz. Ama nasıl çalıştığını hiç merak ettiniz mi?

Wi-Fi, cihazınız ile bir yönlendirici arasında frekanslar aracılığıyla bilgi iletmek için radyo dalgalarını kullanır. Gönderilen veri miktarına bağlı olarak iki radyo dalgası frekansı kullanılabilir: 2,4 gigahertz ve 5 gigahertz. Bu ne anlama geliyor? Şey, bir hertz sadece bir frekans ölçümüdür. Örneğin, bir kumsalda oturduğunuzu ve dalgaların kıyıya çarpmasını izlediğinizi varsayalım. Her bir dalga çarpması arasındaki süreyi ölçseydiniz, dalgaların frekansını ölçerdiniz. Bir hertz, saniyede bir dalganın frekansıdır. Bir gigahertz ise saniyede bir milyar dalgadır. (Şükürler olsun ki kumsallar öyle değildir—muhtemelen çok rahatlatıcı olmaz.) Frekans ne kadar yüksekse, saniyede iletilen veri miktarı o kadar fazladır.


İki Wi-Fi frekansı, yüksek trafiği ve paraziti önlemek için birden çok kanala bölünmüştür. Verileri bu kanallar arasında paylaşmaya gelince, işte o zaman sihir - yani bilgisayar bilimi - gerçekleşir. Sürecin ilk adımı siz (kullanıcı) tarafından başlatılır. Cihazınızda İnternet'e eriştiğinizde, talep ettiğiniz bilgileri ikili koda dönüştürür., bilgisayarların dili. Bilgisayarların yaptığı her şey, bir dizi 1'ler ve 0'lar olan ikili koda dayalıdır. Bu makaleye tıkladığınızda, isteğiniz bir grup 1'ler ve 0'lara çevrilir. Wi-Fi kullanıyorsanız, bu 1'ler ve 0'lar cihazınıza gömülü Wi-Fi çipi tarafından dalga frekanslarına çevrilir. Frekanslar, daha önce bahsedilen radyo kanallarında dolaşır ve cihazınızın bağlı olduğu Wi-Fi yönlendiricisi tarafından alınır. Yönlendirici daha sonra frekansları tekrar ikili koda dönüştürür ve kodu istediğiniz İnternet trafiğine çevirir ve yönlendirici bu verileri kablolu bir İnternet kablosu aracılığıyla alır. Siz bu makaleyi veya İnternet gerektiren herhangi bir şeyi yükleyene kadar süreç kendini tekrar eder. Bütün bunlar inanılmaz derecede hızlı oluyor; çoğu yönlendirici 54 Mbps'de (saniyede megabit) çalışır,