Temmuz 1969'da Neil Armstrong ve Buzz Aldrin, Ay'ın yüzeyine ayak basan ilk insanlar olarak tarihe geçtiler . Apollo programı 1972'de sona ermeden önceki yıllarda beş mürettebatlı görev daha Ay'a ulaştı . Bugüne kadar 24 astronot (tümü Amerikalı) Ay'ı ziyaret etti, 12'si yüzeyinde yürüdü ve daha fazla astronotun Ay'a gitmesi planlanıyor. bunu 2017'de başlatılan Artemis uzay programının bir parçası olarak yapıyoruz. Buna, Sovyet sondası Luna 2'nin 1959'da Ay'a ilk kez çarpmasından bu yana sayısız mürettebatsız görevi tamamladık. Peki Ay'da tam olarak ne bıraktık?


Geriye kalanların bir kısmı ortada. 70'ten fazla uzay aracı, ağır olmaları ve geri getirme maliyetine değmemeleri gibi basit bir nedenle Ay'da kalıyor. Ay'da kalan kütlenin çoğunu oluşturuyorlar.


Bir kısmı astronotların gidecekleri yere vardıklarında çöpe attıkları yolculuktan kalma . Gıda ambalajlarından ıslak mendillere kadar çöplerin yanı sıra yaklaşık 100 paket insan idrarı ve dışkısı atıldı.


Apollo astronotları ayrıca artık ihtiyaç duymadıkları aletleri ve televizyon ekipmanlarını da çöpe attılar. Ay'ın yüzeyinden Dünya'ya geri getirebilecekleri örnek miktarını en üst düzeye çıkarabilmek için komuta modüllerinin ağırlığını azaltıyorlardı. Apollo misyonları, geride bıraktıkları şey karşılığında yaklaşık 850 kilo Ay kayası ve Ay toprağı getirmeyi başardı.


Ay'ın yüzeyine altı Amerikan bayrağı dikildi. Charles Duke'un ailesiyle birlikte geride bıraktığı fotoğraf gibi, muhtemelen şimdi solmuş durumdalar. Ayrıca Alan Shepard düşük yerçekimi koymaya çalıştıktan sonra orada bir yerde iki golf topu var .


Apollo 11'in iniş modülü hala orada ve üzerinde şu yazılı bir plaket var: "Burada Dünya gezegeninden insanlar ilk kez MS Temmuz 1969'da Ay'a ayak bastılar. Biz tüm insanlık için barış içinde geldik." Mesaj , Amerika Birleşik Devletleri ile Sovyetler Birliği arasındaki ve en başta Ay'a giden yarışı ateşleyen Soğuk Savaş'a rağmen, bir bütün olarak insanlık için aya inişin zaferini sergiliyor, insanlığı yeni sınırlara taşıyordu . Benzer bir ruhla, Amerikalı astronotlar , trajik kazalarda hayatını kaybeden uzay öncüleri son Sovyet kozmonotları Yuri Gagarin ve Vladimir Komarov'a verilen iki madalyayı bıraktılar .


Gagarin ve Komarov, Ay'da ölümsüzleştirilen son insanlar değildi. 1998'de astrojeolog Gene Shoemaker'ın külleri, şimdi ay tozunun arasında yattıkları Ay'a bir keşif göreviyle gönderildi.


Sadece 50 yıl içinde insan ayak izi kesinlikle ay yüzeyinde birden fazla şekilde iz bıraktı. Ay'dan alınan en ünlü görüntülerden biri, Buzz Aldrin'in kendi ayak izinin fotoğrafıdır. Neredeyse hiç atmosfer olmadığı (ve dolayısıyla toprağı aşındıracak rüzgar olmadığı için), aynı ayak izi muhtemelen hala oradadır. NASA , 2025 yılına kadar Ay'a mürettebatlı görevlerini yeniden canlandırmaya çalışırken , insanların önümüzdeki yıllarda daha fazla ayak izi bırakacağı neredeyse kesin.