Soy gaz , periyodik tablonun 18. Grubunu (VIIIa) oluşturan yedi kimyasal elementten herhangi biridir . elementlerhelyum (O),neon (Ne),argon (Ar),kripton (Kr),ksenon (Xe),radon (Rn) veoganesson (Og). Soy gazlar renksiz, kokusuz, tatsız, yanıcı olmayan gazlardır . Periyodik tabloda geleneksel olarak Grup 0 olarak etiketlenirler, çünkü keşfedilmelerinden sonraki on yıllar boyunca diğer atomlara bağlanamayacaklarına inanılıyordu ; yani atomları diğer elementlerinkilerle birleşerek kimyasal bileşikler oluşturamaz . Elektronik yapıları ve bazılarının gerçekten bileşik oluşturduğu bulgusu , Grup 18 olarak daha uygun bir şekilde adlandırılmasına yol açtı .

Grubun üyeleri keşfedildiğinde ve tanımlandığında, son derece nadir oldukları ve kimyasal olarak inert oldukları düşünüldü ve bu nedenle nadir veya inert gazlar olarak adlandırıldı. Bununla birlikte, bu elementlerin birçoğunun Dünya'da ve evrenin geri kalanında oldukça bol olduğu artık biliniyor , bu nedenle nadir tanımı yanıltıcıdır. Benzer şekilde, inert teriminin kullanılmasının, Grup 18 bileşiklerinin oluşamayacağını öne sürerek, kimyasal pasifliği ifade etmesi gibi bir dezavantajı vardır. Kimya ve simyada soylu kelimesi uzun zamandır altın ve metal gibi metallerin isteksizliğini ifade etmektedir. Platin , kimyasal reaksiyona girmek ; burada kapsanan gaz grubu için de aynı anlamda geçerlidir.





Argon izolasyonu
İngiliz fizikçi Lord Rayleigh ve kimyager Sir William Ramsay tarafından argon izolasyonunda kullanılan cihazdır. Büyük miktarda zayıf alkalinin (B) üzerinde duran bir test tüpünde (A) hava bulunur ve tellerin üzerinden bir elektrik kıvılcımı gönderilir. (D) sıvıdan ve test tüpünün ağzı çevresinden geçen U-biçimli cam tüpler (C) ile yalıtılmıştır. Kıvılcım havadaki nitrojeni okside eder ve nitrojen oksitleri daha sonra alkali tarafından emilir. Oksijen çıkarıldıktan sonra test tüpünde kalan argondur.