Kütle spektroskopisi olarak da adlandırılan kütle spektrometresielektrik ve manyetik alanlardaki iyonlarkütle-yük oranları, bu tür çalışmalarda kullanılan araçlara denir.kütle spektrometreleri vekütle spektrografları ve hareket eden iyonların elektrik ve manyetik alanlar tarafından saptırılabileceği ilkesine göre çalışırlar. İki cihaz, yalnızca sıralanmış yüklü parçacıkların algılanma biçiminde farklılık gösterir. Kütle spektrometresinde elektriksel olarak, kütle spektrografında fotoğrafik veya diğer elektriksel olmayan araçlarla tespit edilirler; dönemkütle spektroskopu her iki tür cihazı da kapsamak için kullanılır. Elektrik dedektörleri artık en yaygın şekilde kullanıldığından, alan tipik olarak kütle spektrometresi olarak adlandırılır.

Kütle spektroskopları beş temel bölümden oluşur: yüksek vakum sistemi; araştırılacak numunenin sunulabileceği bir numune işleme sistemi; örneğin özelliği olan bir yüklü parçacık demetinin üretilebildiği bir iyon kaynağı ; kirişin bileşenlerine ayrılabileceği bir analizör; ve ayrılmış iyon ışınlarının gözlenebildiği veya toplanabildiği bir detektör veya alıcı.

Kütle spektrometresi yardımıyla birçok araştırma yapılmıştır. Bunlar, kimyasal elementlerin izotoplarının tanımlanmasını ve kesin kütlelerinin ve nispi bolluklarının belirlenmesini, jeolojik örneklerin yaşlandırılmasını, inorganik ve organik kimyasalların özellikle küçük miktarlarda safsızlıklar için analizini, karmaşık organik maddelerin yapısal formülünün belirlenmesini, belirli iyonları üretmek için gerekli kimyasal bağların ve enerjilerin güçleri, iyon ayrışma ürünlerinin tanımlanması ve kimyasal ve izotopik bileşenleri için ay örnekleri gibi bilinmeyen malzemelerin analizi . Kütle spektroskopları, izotopları ayırmak ve kimyada izleyici olarak kullanıldığında konsantre izotopların bolluğunu ölçmek için de kullanılır