
Yapışkan, aşırı duygusal, çoğu zaman turuncu ve kulakların içinde ev yapımı olan kulak kiri, insanların sık sık vücuttan çıkarıp temizleme eğiliminde olduğu büyük bir baş belası olarak kabul edilir. İster tavsiye edilmeyen ve tehlikeli bir yöntem olan pamuklu çubukla, ister bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından olsun, insanlar tıkalı olmayan kulak kanalları için büyük çaba harcarlar - ancak kulak kirini çıkarmak iyi bir fikir midir? Sonunda çıkarırsak neden vücudumuz ilk etapta kulak kiri üretir?
Resmi adı kulak kiri olarak da bilinen kulak kiri, uzun zincirli yağ asitleri, alkoller, kolesterol ve kimyasal bileşik skualen karışımından yapılır. Toz, bakteri, böcek ve diğer dış etkenlerin kulak kanalına sızmasını ve dış kulaktaki ve hassas iç kulaktaki cilde zarar vermesini engellemek için dış kulak kanalındaki bezler tarafından salgılanır . Kulağın sağlığı için inanılmaz derecede faydalı olsa da, aşırı üretim kulak kiri sıkışmasına neden olarak ses dalgalarının kulak zarına ulaşmasını engelleyebilir.. Aşırı kulak kirini temizlemek için pamuklu çubukların kullanılması, kulak kirini dışarı çekmek yerine iç kulak kanalına doğru iterek daha fazla soruna yol açabilir. Bu, kulak zarı ve işitme yeteneklerinde kalıcı hasara neden olma potansiyeline sahiptir.
Fazla kulak kirini temizlemek için yaygın olarak paylaşılan bir kural, kulağınıza asla dirseğinizden daha küçük bir nesne koymamaktır. Çoğu dirseğin ortalama kulak kanalı açıklığından önemli ölçüde daha büyük olduğu göz önüne alındığında, kulak kiri çıkarmak için kulaklara herhangi bir şey yerleştirmemek en iyisidir. Yine de endişelenmenize gerek yok; kulaklar aslında proaktif kendi kendini temizler. Çenenin hareketi ve düzenli olarak yeni kulak kiri üretimi, fazla maddeyi kulağın dışına itme eğilimindedir. Kulak kiri sıkışması belirtileri gelişirse, güvenli bir temizlik için kulak burun boğaz uzmanına gidilmesi önerilir.