Otların ve baharatların kullanımı, tarih öncesi çağlara kadar, genellikle ticarette değerli para birimi olarak bulunabilir. Baharatlar ayrıca tıbbi özellikler için ve gıda saklamada koruyucu olarak kullanılmıştır. Pek çok baharatın , bakterilerin büyümesini engelleyen antimikrobiyal özellikler içerdiği bulunmuştur . Muhtemelen her gün biraz bitki veya baharat kullanıyorsunuz, ancak aradaki farkı biliyor musunuz? Bitki ve baharat terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak aslında bitkilerin farklı bölümlerinden yapılan ve farklı şekillerde işlenen iki farklı çeşni türüdür. Peki bir bitkiyi baharattan ayıran özellikler nelerdir?


Örnek olarak tarçın ve kekik kullanalım. Tarçın , Cinnamomum cinsine giren birkaç farklı ağacın kabuğundan yapılabilen toz bir baharattır . Tarçın gibi baharatlar, kurutulmuş ve ezilmiş bitkilerin aromatik tohumlarından, kabuklarından, çiçeklerinden ve köklerinden yapılır. Ancak kekik , otsu kekik bitkisinden elde edilen bir bitkidir. Otlar yapraklardır ve çoğu otsu bitkilerden (odunsu gövdeleri olmayan bitkiler) gelse de, birkaç tanesi defne yaprağı gibi odunsu bitkilerden gelir . Fesleğen , biberiye ve maydanoz Genellikle bir mutfağın baharat rafında bulunurlar, ancak aslında aromatik yapraklar oldukları için bitki olarak nitelendirilirler.


Baharatlar, özellikle esansiyel yağlar bakımından zengin olan bitkilerin ezilmiş kısımlarından yapıldıkları için, tat bakımından bitkilerden daha güçlü olma eğilimindedirler . Otlar taze veya kurutulmuş, doğranmış veya bütün olarak bulunabilir.