Tarihçesi

Türk yükseköğretim sisteminde 22. yılını tamamlayan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, bir milyona yaklaşan öğrencisi ve 600 bini aşan mezununa uzaktan eğitim yoluyla yüksek öğrenim sağlamanın yanı sıra özel projeler yardımıyla Türkiye’nin eğitim sorunlarının aşılmasında vazgeçilmez bir rol üstlenmektedir.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, ülkemizde çağdaş anlamda uzaktan eğitim modeli ile yeni ihtiyaçların karşılanması konusunda hızla harekete geçebilen çok esnek bir yapıya, güçlü bir organizasyona sahiptir. Uluslararası düzeyde işbirlikleri için cazibe merkezi haline gelen Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi, sahip olduğu teknik alt yapı, kalite düzeyi yüksek ve verimli çalışabilen üretken insan kaynağı ile kendini sürekli yenileyerek uyguladığı uzaktan eğitim modeli ile Türk Yükseköğretim Sisteminde ülkemizde yükseköğretim alanında birçok ilkleri ve yenilikleri uygulamaya koymaktadır. Bu yönü ile dünyanın mega üniversiteleri arasında yer almaktadır.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi ülkemizde yüksek öğrenim talebini karşılamada sağladığı kapasite yanında milli eğitim, sağlık, ilahiyat, tarım, polis, jandarma, kara, deniz ve hava komutanlıkları personeline yönelik önlisans, lisans tamamlama ve lisans eğitimlerini uzaktan eğitim modeli ile sürdürmektedir. Ayrıca Anadolu Üniversitesi Türkiye ekonomisi ve iş yaşamına sağladığı geniş ölçekli katkılarla saygınlık kazanmış ve uluslararası rekabette başarılara imza atmış sektör temsilcisi kuruluşlara yönelik insan kaynağı geliştirme projeleri aracılığıyla toplumumuzun eğitim düzeyinin artmasına büyük katkıda bulunan çağdaş bir eğitim kurumudur.

Açıköğretim Sistemi eğitim yaptığı toplam 34 programıyla, ulusal sınırları aşarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve 6 Batı Avrupa ülkesinde yaşayan Türk vatandaşlarına eğitim hizmetini çağdaş uzaktan eğitim sistemi ile götürüyor. Bugün Türkiye’de üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık % 40’u Anadolu Üniversitesi öğrencisi ve Açıköğretimli...

Bunların bir kısmı; koşulları gereği örgün eğitime devam etme olanağı bulunmayan öğrenciler. Açıköğretim, bu yönüyle, fiziksel, işitme ve görme engeline sahip vatandaşlar yanında cezaevlerinde hükmünü tamamlamaya çalışan vatandaşlarını da göz ardı etmeden eğitimde fırsat eşitliğini her koşulda sağlıyor olmanın ayrıcalıklı ve haklı gururunu yaşıyor.

6 Kasım 1981 tarihinde yürürlüğe giren ve Türk Yükseköğretimini yeniden düzenleyen 2547 sayılı kanunun 5. ve 12. maddeleri, Türk Üniversitelerine “Sürekli ve Açıköğretim yapmak” hakkını tanımıştır. Daha sonra bu görev bilimsel birikim, akademik deneyim, nitelikli insan kaynağı ve uluslar arası standartlarda teknik/teknolojik altyapıya sahip olan Anadolu Üniversitesi’ne 20 Temmuz 1982’de çıkartılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile verilmiştir. Mevcut İletişim Bilimleri Fakültesi bünyesinden doğan Açıköğretim Fakültesi böylece ülke düzeyinde uzaktan öğretim hizmeti ile görevlendirilmiştir.

1981 yılında Türkiye’de yüksek öğrenime olan talep 420 bin iken, üniversitelere girebilen öğrenci sayısı 54 bin dolayındaydı. Yani o dönemde var olan üniversiteler talebin yaklaşık % 13’ü karşılayabiliyordu. Öte yandan eğitim teknolojisindeki gelişmeler, eğitimin duvarların dışına taşınması düşüncesini, uzaktan eğitim modelini zorunlu kılıyordu. Bu düşünceler uygulamaya dönüştü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 1982-83 öğretim yılında, yüksek eğitimde yüksek standartlarda fırsat eşitliği ilkesiyle ve açıköğretim sistemiyle eğitim veren ilk fakülte olarak hizmete başladı. İlk yıl İktisat ve İş İdaresi lisans programlarına, 29.500 öğrenci kaydolması, Açıköğretim Sistemiyle yüksek öğrenim ihtiyacının ve talebinin boyutlarını açıkça ortaya koyuyordu.
1982-1993 yılları arasında Türkiye’de, Anadolu Üniversitesi’nin sunduğu Açıköğretim’e olan talep hızla arttı. Bu yıllar arasında sadece İşletme ve İktisat Lisans Programları ile yetinilmedi. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol gereğince yaklaşık 200 bin öğretmene önlisans ve lisans tamamlama olanağı sunuldu. Ayrıca, KKTC’den de Açıköğretim programlarına öğrenci kaydına başlandı. Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol gereğince iki yıllık Ebelik, Hemşirelik ve Sağlık Teknikerliği Ön Lisans Programları; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile yapılan protokol gereğince iki yıllık Tarım ve Veterinerlik Önlisans Programları açıldı. 1987 yılında Batı Avrupa Projesi adı altında Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik lisans ve önlisans programları uygulanmaya başlandı.

1993 yılında Açıköğretim Sistemi, 496 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile günün eğitim gereksinimlerine göre yeniden yapılandı. İktisat ve İşletme programları dört yıllık İşletme ve İktisat Fakültelerine dönüştürüldü. Bu Kanun Hükmünde Kararname’ye göre Açıköğretim Fakültesi ise, açıköğretim sistemi ile ilgili kitap, radyo-tv programları, bilgisayar, akademik danışmanlık, organizasyon, sınav ve her türlü öğrenci işleri gibi servisleri vermekle yükümlü kılınmış ve önlisans, lisans tamamlama, lisans ve her türlü sertifika programlarını yürütmekle görevlendirilmiştir.

1993-1997 yılları arasında Açıköğretim bünyesinde kurulan Sosyal Bilimler, Ev İdaresi, Büro Yönetimi, Halkla İlişkiler gibi 17 önlisans programı geliştirildi. Daha önceden ÖSYM tarafından yapılmakta olan Açıköğretim sınavları 1996 yılından itibaren Anadolu Üniversitesi tarafından yapılmaya başlandı.
1998 yılından itibaren ise değişen teknolojik koşullar ve özellikle eğitim gereksinimlerinin farklılaşmasıyla başta internet olmak üzere çağdaş iletişim teknolojilerinin çok daha yoğun olarak kullanıldığı ve Açıköğretimi klasik işlevlerinin ötesine taşıyan yapılanmalarla birlikte yeni bir dönem başladı.

Türk yükseköğretim sistemi ve Üniversitemiz açısından son derece önemli olan Açıköğretim Sistemi 1998 yılından itibaren klasik amaçların ötesine geçirildi ve bu değişimin gerektirdiği etkin bir yönetsel yapıya kavuşturuldu. Bu yönde Anadolu Üniversitesi’nin tüm akademik, teknik ve idari birimleri Açıköğretim Sistemine etkin bir şekilde katkı sağlayabilir hale getirildi. Diğer yandan bu sistem içinde eğitim yapan fakülteler arasında iletişim ve işbirliği daha etkin ve verimli düzeye kavuşturuldu. Oluşturulan proje grupları ile Türkiye’de Açıköğretim Sistemi ile açılacak yeni eğitim alanları tanımlanarak, yaşam boyu eğitime fırsat sağlandı. Böylelikle çağdaş bilgi ve iletişim teknolojilerinden daha yoğun ve yaygın biçimde yararlanıldı ve eğitim programları tasarımlanarak uygulanmasına başlandı.

1998 yılından itibaren uzaktan eğitim yöntemiyle hizmet sunan İşletme, İktisat ve Açıköğretim Fakültelerinin akademik programları yeniden yapılandırıldı. Önlisans ve lisans dersleri arasındaki tekrarlar giderildi; içerikler gözden geçirildi. Tüm kitaplar uzaktan eğitimdeki çağdaş gelişmelere paralel olarak yeniden tasarımlandı, yazıldı ve basıldı; kitapların içeriği ile paralel olacak şekilde TV eğitim programları yenilendi; CD-Rom’lar üretildi. Açıköğretim Sistemine öğrenci alımında kontenjan kısıtları kaldırıldı. 1998 öğretim yılından itibaren TRT 4’ten, öğrencileri bilgilendirmek ve motivasyonlarını arttırmak amacıyla Üniversitemizden Haberler isimli haber programı eğitim-öğretim dönemi süresince akademik takvime uygun olarak yayınlanmaya başladı. 1998 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin akademik sorumluluğunda İlahiyat Önlisans Programı açıldı. 1999 tarihinde ise öğrencilerin sınavlara daha etkin hazırlanmalarını sağlamak amacı ile İnternet Tabanlı Deneme Sınavları uygulaması başlatıldı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, üniversitelerle kurduğu işbirliği çerçevesinde karasal hatlar üzerinden ve uydu bağlantılı olarak Videokonferans ortamı oluşturuldu. 1999 yılından başlayarak ara sınav, yıl sonu sınavı ve bütünleme sınavı öncesinde TRT 4’ten bir hafta banttan, bir hafta da canlı olarak Sınava Hazırlık Programları yayınlanmaya başlandı. 1999 yılında İletişim Merkezi, öğrencilerin her türlü soru, sorun ve önerilerini aktarabileceği bir merkez olarak kuruldu.

2000 yılında Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak Açıköğretim Fakültesinde Okul Öncesi ve İngilizce Öğretmenliği Lisans Programları açıldı.
2001-2002 öğretim yılında ülkemizde ilk kez internete dayalı Bilgi Yönetimi Önlisans Programı eğitim-öğretime başladı. Yine aynı öğretim yılında gelişen koşullara uyum sağlamak, kendini farklı alanlarda geliştirmek isteyen örgün bölümde okuyan ve halen bir yüksek öğretim programına kayıtlı olan ya da mezunlara yönelik olarak ikinci öğretim olanağı veren İkinci Üniversite uygulaması başlatıldı. Açıköğretimin, örgün yüksek öğretime entegrasyonunu sağlamak amacıyla YÖK ile birlikte gerçekleştirilen Dikey Geçiş uygulaması başladı.

Yine 2002-2003 Öğretim yılında öğrencilerimizin daha başarılı olabilmeleri için internet üzerinden ve CD ile alıştırma yazılımlarının üretimine başlandı.

2003-2004 Öğretim yılında Jandarma ve Polis Önlisans Meslek Eğitimi Programlarıyla, Jandarma Genel Komutanlığındaki astsubaylarımızın ve Emniyet Genel Müdürlüğünde görev yapan polislerimizin eğitim düzeylerini yükseltmek amacıyla önlisans eğitimi programları başlatıldı.

2004-2005 öğretim yılında ise Kara, Hava ve Deniz Komutanlıkları Personeline Önlisans eğitimi verilmektedir. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler için lisans tamamlamalarına yönelik çalışmalar yapılmaktadır.

Açıköğretim sistemi İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi ve Açıköğretim Fakültesinden oluşmaktadır.








Öğretim Süresi
2547 sayılı Yasanın değişik 44. maddesi; Açıköğretim öğrencileri, öğrencilik haklarından kararlanmamak koşuluyla, maddede de belirtilen sürelerle kısıtlı olmadığı hükmünü getirmiştir

Buna göre İktisat ve İşletme Fakültesi'ne kayıtlı öğrenciler kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere yedi yıl, Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programı öğrencileri dört yıl süreyle öğrencilik haklarından yararlanabilirler. Bu süreler içinde kaydını yeniletmediği için öğrencilik haklarından yararlanamayan öğrenciler, bu hakkı kullanmış sayılıyor.
Bu sürelerin bitiminden sonra, öğrenciler kayıt yenileme işlemlerini tamamladıkları takdirde sınavlara katılarak öğretimlerini sürdürebilmekte, ancak, öğrencilik haklarından yararlanmaları mümkün olmuyor.



Fakültede bulunan bölümler
Ülkemizde binlerce öğrencinin yararlandığı Açıköğretim sisteminde öğretim yapan fakültelerin pek çok bölümü var. Bu bölümlerde farklı farklı dersler okutuluyor.
Açıköğretim Fakültesinde okutulan bölümler şunlar:
İş İdaresi, Halkla İlişkiler, Büro Yönetimi, Mahalli İdareler, Dış Ticaret, Satış Yönetimi, Muhasebe, Turizm ve Otelcilik, Sosyal Bilimler, Ev İdaresi, Bankacılık ve Sigortacılık, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Memurluğu, İktisat Fakültesi, İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler,İşletme Fakültesi, İşletme, Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon, Muhasebe - Finansman.

Giriş koşulları

Sınavda 140-180 arası puan alan adaylar sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretim programlarını tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS‘ye girmeye hak kazanabilecek.Sınavda 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek.




Öğrenciler, kendilerine gönderilen sınava giriş belgesinde gösterilen bina, salon, tarih ve saatte sınavlara girmek zorundadırlar. Sınava giriş belgesinde belirtilen yerde ve tarihte sınava girmeyen öğrenciler için (mazeretli bile olsalar) başka bir yerde ve zamanda telafi sınavı açılmamaktadır. Bu nedenle ne sebeple olursan olsun, sınav haklarının saklı tutulması mümkün değildir. Öğrencilerin mağdur olmamaları için, mutlaka sınavlara katılmaları gerekir. Sınav haklarının saklı tutulması, sistem ve yönetmelik gereği mümkün olmadığından, mazeret beyan ederek başvuruda bulunanlara olumsuz cevap verilmektedir.
Televizyon Eğitim Programları
Açıköğretim sisteminde basılı malzemelerin yanında, televizyon da etkinlikle kullanılıyor. Ders kitaplarında yer alan bilgilerin televizyon programlarıyla desteklenmesi açıköğretimin önemli bir boyutunu oluşturuyor.

Sınav sistemi
Öğrenciler, okudukları sınıftaki derslerden, belirtilen tarihlerde ara ve yılsonu sınavına girecekler, yılsonu sınavında başarılı olamayanlar, başarısız oldukları derslerden bütünleme sınavına girmek zorundalar. Sınıfta kalan öğrenciler yalnızca kaldıkları derslerden, borçlu geçen öğrenciler ise bulundukları sınıfta okudukları derslerin yanında, borçlu oldukları derslerden de ara, yılsonu ve bütünleme sınavına girmek zorundalar.

Sınıf Geçme
Tüm sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde hazırlanmakta ve bilgisayarla değerlendiriliyor.. Bu sınavlarda öğrencilerin, derslerin her birinden ayrı ayrı başarılı olmaları gerekmekiyor. Cevaplar değerlendirilirken, doğru cevaplara puan verilmekte, yanlış cevaplar için puan düşürülüyor.

Başka bir deyişle, yanlış cevaplar doğru cevapları götürmüyor. Bu nedenle soru kitapçıklarındaki soruların cevapsız bırakılmaması, öğrencilerin yararına. Sınavlarda değerlendirme 100 tam not üzerinden yapılıyor. Her dersin başarı notu; ara sınav notunun yüzde 30'u ile yıl sonu veya bütünleme sınav notunun yüzde 70'i toplanarak bulunuyor.

Örnek hesaplama
Bir öğrencinin ara sınavından 70, yılsonu sınavından 60 not aldığı varsayılırsa, Ara sınavının ağırlığı yüzde 30 olduğuna göre, 70 X 30 / 100 = 21 not olacaktır. Yılsonu sınavının ağırlığı yüzde 70 olduğuna göre, 60 X 70 / 100 = 42 not olacaktır. Ara sınavı ve yılsonu sınavının not toplamı 21 + 42 = 63 olacaktır. Bir dersten başarılı olabilmek için başarı notu 50 ve daha yukarı olması gerektiğine göre, öğrenci bu dersten 63 not aldığı için başarılı sayılacaktır.

Muafiyet durumu
Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri, kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bölüm ve programda okutulan derslerin tümünü almak zorundalar. Öğrencilere, yükseköğretim kurumlarında (açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakülteler dahil) daha önce okudukları dersler dolayısıyla hiçbir şekilde muafiyet tanınmıyor.

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencisi iken, yeniden ÖSYS'na girerek, kayıtlı olduğu bölüm ve programdan, başka bir bölüm ve programa yerleştirilenler, önceki kaydını sildirmek koşuluyla, yerleştirildikleri bölüm ve programın birinci sınıfına kayıt yaptırabilirler. Bu öğrencilere fakültelerde daha önce okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hiçbir şekilde muafiyet tanınmıyor.

Staj
Açıköğretim Fakültesi Turizm ve Otelcilik Önlisans Programı dışındaki öğretim programlarında, öğrencilerin staj yapma mecburiyeti bulunmuyor. Turizm ve Otelcilik Önlisans Programına kayıt yaptıran öğrencilerin zorunlu staj süreleri Fakülte Yönetim Kurulunca 90 gün olarak belirlenmiş durumda. Öğrenciler Dekanlığın belirlediği staj şartlarına uymak zorundalar. Kendisine Dekanlık tarafından staj çağrısı gönderilen öğrenciler, geçerli mazeretleri yoksa, Dekanlığın belirlediği tarih ve yerde stajlarını yapmak zorundarlar.