Bir fren kaliperi, bir aracın fren sisteminin kritik bir bileşenidir ve herhangi bir disk fren sistemi, durdurma gücü sağlamak için bunları kullanır. Aracı yavaşlatmak veya durdurmak için fren rotorlarına basınç uygulayan fren balatalarına basınç uygulamaktan sorumludur.

Fren balatalarının aksine, fren kaliperleri giyilebilir parçalar olarak kabul edilmez, ancak sonunda arızalanabilir ve değiştirilmeleri gerekebilir. Bazı performans veya ağır hizmet parçaları önemli ölçüde daha fazla olabilmesine rağmen, çoğu kaliper yaklaşık 1.000 ila 3.000 Türk Lirası arasında değişir. Ve bir fren kaliperinin değiştirilmesine ihtiyacınız varsa, bu genellikle her taraf için yaklaşık bir saat veya daha kısa sürede yapabileceğiniz bir iştir.

FREN KALİPERİ NASIL ÇALIŞIR :

Fren pedalına basıldığında, fren sıvısı fren hatlarından geçerek fren kaliperine zorlanır. Fren hidroliği, kaliperi basınçlandırarak bir pistonun veya pistonların dışarı doğru hareket etmesine neden olur. Piston veya pistonlar dışarı doğru hareket ettikçe, fren balatalarını fren rotorlarına doğru iterler. Fren balataları rotorlarla sürtünme oluşturarak aracı yavaşlatır veya durdurur. Fren pedalı bırakıldığında, fren hidroliği basıncı tahliye edilerek piston veya pistonların orijinal konumlarına dönmesi sağlanır ve fren balataları rotorlardan ayrılır.

İki ana tip fren kaliperi vardır: sürgülü kaliperler ve sabit kaliperler. Kayar kaliperler, fren balatalarına basınç uygulamak için ileri geri hareket eden tek bir pistona sahipken, sabit kaliperler, pabuçlara basınç uygulamak için dışarı doğru hareket eden birden fazla pistona sahiptir. Her iki kaliper tipi de, aracın eşit şekilde durmasını sağlamak için her iki fren balatasına eşit basınç uygulayacak şekilde tasarlanmıştır.


KÖTÜ BİR FREN KALİPERİNİN BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR? :

Birkaç belirti, fren kaliperi ile ilgili bir sorunu gösterebilir:

Fren yaparken gıcırtı sesleri – Frene bastığınızda yüksek, tiz bir ses duyarsanız, bu fren kaliperinde bir sorun olduğunun işareti olabilir. Gürültüye sıkışmış bir kaliper veya aşınmış bir fren balatası neden olabilir.

Fren pedalı süngerimsi veya yumuşak geliyor – Fren pedalına bastığınızda yumuşak veya süngerimsi bir his veriyorsa, bunun nedeni fren hidroliği sızıntısı olabilir ve bu da fren pedalının sert veya sert hissetmesine neden olabilir.

Fren balataları eşit olmayan şekilde aşınmış – Bir fren balatası diğerinden daha hızlı aşınıyorsa, fren kaliperi her iki fren balatasına eşit basınç uygulamayabilir ve bu da bir balatanın diğerinden daha hızlı aşınmasına neden olabilir.

Fren uyarı ışığı yanıyor – Ön panelinizdeki fren uyarı ışığı yanıyorsa, fren kaliperi ile ilgili bir soruna, tipik olarak düşük sıvıyla sonuçlanan bir sızıntıya işaret ediyor olabilir.

Fren yaparken araç bir tarafa çekiyor – Frene bastığınızda aracınız bir tarafa çekiyor gibi görünüyorsa, kaliper her iki fren balatasına eşit basınç uygulamıyor olabilir ve bu da aracın bir tarafa çekmesine neden olabilir.

Ayrıca, sürüşe çıktıktan sonra rotordan veya tekerlekten aşırı ısı yayıldığını fark ederseniz, bu, kaliperin tutulduğunun bir işaretidir.


DEĞİŞİM İÇİN İHTİYACINIZ OLAN ARAÇLAR :

İşi doğru yapmak için gerekli tüm araç ve gereçleri toplayın.

bijon anahtarı
Kriko ve kriko standları
Bir fren kaliperi aracı
Tork anahtarı
C-kelepçe
Bir fren hortumu anahtarı
Bir fren hava alma kiti
Ve tabii ki yeni bir fren kaliperi.

Bir kaliperi değiştirirken, her zaman rezervuar kapağında belirtilen doğru özellikleri kullanarak ve yalnızca yeni, açılmamış bir kaptan fren hidroliği ekleyin.

FREN KALİPERİNİ DEĞİŞTİRME ADIMLARI :

Araba tamiri konusunda rahatsanız ve gerekli aletlere sahipseniz, fren kaliperini kendiniz değiştirebilirsiniz. İşlem, farklı marka ve modeller için biraz değişebilir. Burada bir fren kaliperini değiştirmek için genel adımlar verilmiştir.

1. ARACI KALDIRIN

Lastik üzerindeki bijon somunlarını gevşetmek için bijon anahtarını kullanın ve ardından aracı yerden kaldırmak için krikoyu kullanın. Aracı kriko sehpalarıyla sabitleyin.

2. LASTİĞİ ÇIKARIN

Bijon somunlarını çıkarmak için bijon anahtarını kullanın ve ardından lastiği araçtan çıkarın.

3. KALİPER MONTAJ CIVATALARINI SÖKÜN

Kaliperi yerinde tutan kaliper montaj cıvatalarını çıkarmak için fren kaliperi aletini kullanın.

4. KALIPERİ ÇIKARIN

Montaj cıvataları çıkarıldıktan sonra, kaliperi fren rotorundan yavaşça kaldırın. Kaliperi çıkarırken fren hortumuna zarar vermemeye dikkat edin.

5. YENİ KALIPERİ TAKIN

Yeni kaliperi fren rotorunun üzerine yerleştirin ve kaliper montaj cıvatalarıyla yerine sabitleyin. Bir tork anahtarı kullanarak cıvataları üreticinin tavsiye ettiği özelliklere göre sıkın.

6. LASTİĞİ TAKIN

Lastiği ve bijon somunlarını değiştirin, spesifikasyona göre sıkın ve ardından aracı kriko ayaklarından indirin.

7. FREN SİSTEMİNİN HAVASINI ALIN

Fren sistemindeki havayı çıkarmak için bir fren hava alma kiti kullanın. Bu, frenlerin düzgün çalışmasını sağlamak için önemli bir adımdır. Frenlerin havasını alırken haznedeki sıvıyı sürekli olarak tamamlayın.

8. FRENLERİ TEST EDİN

Fren kaliperi takıldıktan ve fren sisteminin havası alındıktan sonra, düzgün çalıştıklarından emin olmak için frenleri test edin.