Dizel Motorlu Araçların Dez Avantajları

Günümüz de en çok kullanılan motor tipleri dizel ve benzinli olmak üzere iki tiptir
Bazı ülkeler de akaryakıt fiyatları ucuz olmasından dolayı, benzine göre daha tasruflu olmasına rağmen, gerek sesli çalışmasından gerekse performans düşüklüğünden dolayı dizel araçlar
değil, benzinli araçlar tercih edilir.
Buna rağmen TÜRKİYE gibi akaryakıt fiyatları astronomik düzeyde olan ülkeler de ise tasarruflu olmasından dolayı daha çok dizel araçlar tercih edilir. Tabi dizel motorların da bazı dez avantajları vardır. Bunlar nelerdir derseniz?
Ülkemizde insanların kolay para kazanma hırsı yüzünden malesef sahte yakıt ve yakıta katılan su ve benzeri katkılardan dolayı yakıt kalitesi oldukca düşüktür. Bu yüzden dizel araçların yakıt sistemlerin de oluşan arızalardan dolayı motorlar onarımları
çok yüksek maliyetlere neden olan arızalara yola açar.
Yakıt kalitesinin bu kadar düşük olduğunun farkında olan araç yetkili servisleri de
Maalesef bu arızaları garanti kapsamı dışında tutuyorlar, bu durumda meydana gelen hasarların onarım bedeli ise otomobil sahiplerinin cebinden çıkmaktadır.
Malesef yine ülkemize mahsus sorunlardan biri olan bozuk ve stebilize yolların çokluğundan dolayı, son 10 yılda dizel araçlar da kullanılmaya başlanan turbo şarj sisteminde de arızalara oluşabiliyor , buda yine motorlar da yüksek maliyetli arızalara yol açabilir. şöyle bir şey aklınıza gelebilir yolun bozuk veya stebilize olmasının turbo ile bağlantısı ne? Yolun bozukluğundan veya sitebilize olmasından dolayı hava da aşırı bir toz bulutu oluşur bu tozlar normal de hava filitresi tarafından elimine edilir. Fakat hava filitresinin de standart bir ömrü vardır, havadaki toz oranı ne kadar fazla ise filitrenin ömrüde o oran da kısalır. Araç sahibi olarak filitre değişimini normal periyodlar da yaptırdığımız için ömrü kısalan filtre işini tam olarak yapamaz ve bir miktar toz filtreden kaçarak turboya ulaşır ve turboda bulunan pevanelerin bağlı olduğu ve çok hassas olan mille yapışarak ve yağ kanallrındaki delikleri tıkayarak zamanla yağlamayı keser. yeterli oran da yağlaması yapılmayan Turbo arızalanır.

İki Zamanlı Motor

İki zamanlı motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha yaygın olarak kullanılan dört zamanlı motordan farkı, pistonun lineer hareketlerinde 4 yerine 2 stroka sahip olmasıdır. Fakat bu iki strokta, 4 zamanlı motorda oluşan 4 işlemde (emme, sıkıştırma, yanma, egsoz) meydana gelmektedir. Yani emme ve sıkıştırma 1 strokta , yanma ve egsoz 1 strokta yapılır.

Emme ve sıkıştırmaBu motor tipinde emme ve egsoz sübapları yoktur. Emme ve egsoz işlemleri silindir içinde oluşan basınç farkları vasıtası ile yapılır. Piston yukarı hareket ederken, üst kısımdaki karışımı silindir içinde sıkıştırmaya başlar. Bu esnada pistonun yukarı hareketi ile krank bölümünde bir vakum oluşur ve karışım krank bölümüne dolar. Bu karışım yakıt, yağ ve hava karışımıdır. Sıkışan karışım buji ile ateşlenir ve patlama oluşur. Çıkan enerji pistonu aşağı iter.

Yanma ve egsozPistonun aşağı itilmesi ile egsoz çıkışı açılıp, emiş ağzı kapanır. Yanma sonucu ortaya çıkan atık gaz, egsoz borusundan atılır. Pistonun hareketi ile aşağıda sıkışan karışım, taşıma cebinin açılması ile pistonun üst kısmına dolar. Üst kısıma yeni karışım dolması ve egsoz gazının tamamen atılması ile çevrim tamamlanır ve diğer çevrim başlar.

Avantaj ve Dezavantajları

İki zamanlı motor, dört zamanlı motora göre daha basit ve az maliyetlidir.
Soğuk havalarda çalıştırılması daha kolaydır.
Yakıt karışımının bir kısmı yanmadan egsoz gazı ile atıldığı için çevre ve yakıt ekonomisi konularında başarılı değildir.
Yakıt karışımının pistonun üst kısma ulaşması krank bölümü ile sağlandığından, krank bölümü devamlı yağlamaya maruz değildir ve yağlama yakıt karışımı içine karıştırılan yağ ile olur. Bu yağın yakılması çevre açısından zararlıdır.
İki strokta çalıştığı için pistonun her yukarı çıkışında yanma olur ve aşırı ısınma meydana gelir.

Kullanıldıkları Yerler

Genelde küçük yapıdaki benzin motorları iki zamanlı olarak kullanılırlar. Motosiklet,bazı küçük teknelerde, scooter, kar motosikletleri ve model uçaklarda kullanılır. Ayrıca motorlu bahçe araçlarında da (çim biçme makinası vb.) kullanılırlar.Büyük yapıdaki iki zamanlı dizel motorlar başta gemilerin ana makinası olmak üzere 2000 hp gücün üzerindeki güçlere ihtiyaç duyduğumuzda iki zamanlı dizeller kullanılmaktadır