Motorlu taşıtlarda motordaki yanma işleminin ardından ortaya çıkan atık gazlar, egzoz yardımıyla araçtan uzaklaştırılır. Ancak bazı durumlarda, egzozdan su gelmesi ve egzoz dumanının renginin farklı olması da sürücüler tarafından gözlemlenebilir ve telaşa neden olabilir. Öncelikle belirtmek isteriz ki egzozdan su gelmesi her zaman bir sorunu işaret etmez. Gelin birlikte egzozdan sıvı gelmesi nedenlerini ve çözüm yollarını inceleyerek bu konuya açıklık getirelim.

Egzozdan Sıvı Gelmesi Nedenleri
Egzozdan sıvı gelmesi her zaman araçta bir sorun olduğu anlamına gelmez. Bazen yalnızca, hava durumu gibi dış etkenler ya da emisyon değerini düşürmeye yönelik uygulamalar da egzozdan sıvı gelmesine neden olabilir. Bu noktada önemli olan, egzozdan sıvı gelmesinin ne zaman güvenli olduğu, ne zaman ise motordaki bir soruna işaret ettiğini anlayabilmektir. Bu nedenle, Sürücü Rehberi‘mizin bu yazısında hem egzozdan sıvı gelmesinin normal nedenlerini hem de hasar kaynaklı nedenlerini sizler için tek tek açıkladık ve en belirgin göstergelerini belirttik. Hazırsanız, başlayalım!

Normal nedenler:

-Yoğuşma

Hasar kaynaklı nedenler:

-Silindir kapak contası hasarı
-EGR soğutucusu hasarı
-Piston hasarı

Egzozdan Su Gelmesinin Normal Nedenleri:

Endişelenmenizi gerektirmeyecek nedenler ile başlayalım! Egzozdan su gelmesinin sorun teşkil etmediği durumlar 2 tanedir; yoğuşma kaynaklı su ve adblue sıvısı nedeniyle ortaya çıkan su. Her iki durumu da aşağıdaki açıklamalar doğrultusunda tespit edebilirsiniz.

LPG’li Aracın Egzozundan Su Gelme Nedeni: Yoğuşma
Yoğuşma nedeniyle egzozdan su gelmesi hemen hemen her araçta yaşanan bir durumdur; hele ki soğuk iklimlerde. Ancak, bu su özellikle LPG’li araçlarda daha çok fark edilir. Bu durumun nedeni ise oldukça basit:

Motorun çalışmasıyla beraber yanma işlemi gerçekleşir ve atık gazlar ortaya çıkar.
Bu gazlar, su buharı ile birlilte egzoz yoluyla araçtan atılır.
Ancak, soğuk havalarda sıcak atık gazlarla soğuk egzoz borusu temas ettiğinde, atık gazları ile birlikte atılan su buharı yoğuşur. Yani gaz halden sıvı hale geçerek egzozdan damlar.
Araç bir müddet çalıştıktan sonra, egzoz borusu da ısınacağı için egzozdan gelen su da kesilir.
Ayrıca, araç ilk park edildiğinde, egzoz borusu yeniden soğuyacağı için bir miktar damlama bu anda da gerçekleşebilir.

Yukarıda açıklanan durum, LPG’li araçlarda daha çok gözlemlenir; çünkü LPG’li araçlarda egzozdan daha fazla su buharı çıkar. Haliyle soğuk havalarda egzozdan gelen su da artar. Bu nedenle çoğu zaman “LPG’li aracın egzozundan neden su gelir?” sorusunun cevabı, yoğuşmadır.

Dikkat: Eğer araç hareket ettiği ve egzoz borusu ısındığı halde, egzozdan su gelmeye devam ediyorsa ya da park ettikten sonra egzoz borusu tamamen soğusa da su geliyorsa, nedeni yoğuşma değildir. Bu durumda silindir kapak contası ya da piston hasarı akla gelmelidir.