1. Beceriyi Tanıtın
Bu en hızlı adımdır. Yapmak isteyeceğiniz ilk şey, beceriyi onlara adıyla tanıtmaktır. Ne öğreneceklerini bilmelerini sağlayın.
Altyapı seviyesinden daha yaşlı oyunculara koçluk yapıyorsanız, bu adım onlara ne öğreneceklerini söylemeniz için 5 saniyenizi alacaktır.
Genç oyuncular için, bu adımda sorular sorarak ve akıllarını meşgul ederek biraz daha fazla zaman harcamayı seviyorum.
Örneğin:
“Bugün bir geçiş yapmayı öğreneceğiz. Crossover'ın ne olduğunu bilen var mı?"
"Daha önce bir oyunda crossover kullanan oldu mu?"
"NEDEN bir geçiş kullanmak istediğimizi bilen var mı?"
2. Gösterin ve Açıklayın
Becerinin doğru bir şekilde gösterilmesi çok önemlidir. Bunu yapamıyorsanız, açıklarken daha yaşlı bir oyuncunun gösteri yapmasını sağlayın.
Beceriyi yavaşça, adım adım ve savunma yapmadan gösterin. Bunu yaparken temel öğretim noktalarını vurguladığınızdan emin olun. Beceriyi her zaman birkaç kez gösterin.
Geçiş için kilit noktalar şunlar olacaktır:
1. Dış ayağı sertçe itin.
2. Hız değişikliği.
3. Topu dizin altında tutun.
Beceriyi göstermeyi bitirdikten sonra, her zaman yapmanız gereken iki şey vardır...
1. Kilit noktaların neler olduğunu tekrar etmelerini isteyin.
2. Beceri hakkında herhangi bir soruları olup olmadığını sorun.
3. İlk Uygulama
Şimdi oyuncuların beceriyi kendilerinin uygulamaya başlamasına izin verin. İlk beş dakikada mükemmel olmalarını mı bekliyoruz? Kesinlikle hayır. Hata yapmalarına izin verin. Birkaç kez topu kaybetmelerine izin verin.
Yaşa bağlı olarak, ilk başta hız konusunda çok fazla endişelenmeyin. Önce becerilerin temellerini öğrenmeleri daha önemlidir.
4. Beceri Ne Zaman ve Neden Kullanılmalı?
Birkaç nedenden dolayı antrenmandan hemen sonra bunun hakkında konuşmayı seviyorum…
1. Beceriyi nasıl yapacaklarını kavrarlar ve onu kullanmanın nasıl bir his olduğunu bilirler.
2. Beceriyi uygulamadan önce bunun hakkında konuşursak, oyuncuların bir kerede işlemesi için çok fazla bilgi olduğunu düşünüyorum. Beceriyi nasıl gerçekleştireceklerini unutacaklar.
Bu adım, öğretim sürecinde en çok atlanan adımdır. Beceriyi ne kadar iyi öğretirseniz öğretin, beceriyi ne kadar iyi öğrenirlerse öğrensinler, bir basketbol maçı sırasında beceriyi ne zaman ve neden kullanacaklarını bilmiyorlarsa hiçbir önemi yoktur.
Beceriyi oyun bağlamına koymalıyız. Bu, bir defans oyuncusu eklemeyi ve oyun sırasında becerinin kullanılması gereken zamanları göstermeyi içerir. Geçiş için, defans oyuncusu top sürme şeridinizi engellediğinde, defans oyuncusundan kaçmak için çapraz geçiş yaptığınızı gösterin.
5. Tekrar
Ne kadar sıkıcı görünse de tekrarın değeri vardır. Mucizeyi zahmetsiz gösteren şey budur. - Pat Williams*
Zor iş burada başlıyor. Bu, bir beceride istisnai olmak isteyen tüm oyuncuların zaman ayırması gereken adımdır.
Bir koç olarak, oyuncularınızın her birinin bireysel olarak beceriyi öğrenmenin hangi aşamasında olduğunu öğrenmelisiniz. Oyuncularınızdan bazıları beceriyi oldukça hızlı bir şekilde kapsa da, kazanamayacak başka oyuncular da olacaktır. Ve her zaman oyuncularınızın her birini rahatlık alanlarının biraz dışına itmeniz gerekir.
Geçiş becerisine geri dönersek, bunu oldukça kolay bir şekilde yapabilenler için hızı vurgulamalısınız ve başlarını dik tutmalısınız; beceriyi öğrenmekte zorlananlar için ise, onların kendi hızlarında gitmelerine ve becerinin temellerini düzgün bir şekilde öğrenmelerine izin vermelisiniz.
6. Beceriyi Canlı Oyuna Dahil Edin
Oyuncular bir beceride uzmanlaştıktan sonra, bir sonraki adımı atmanın ve onu canlı oyuna dahil etmenin zamanı geldi.
Bu, beceriyi ve hatta gerçek oyunları içeren tatbikatlar şeklinde olabilir.
Oyuncu, öğrenmeye çalıştığı beceride giderek daha fazla kendine güvenmeye başladığından, bu aşamalı bir süreç olacaktır. Altyapı basketboluna koçluk yapıyorsanız, oyuncularınızı öğrendiğiniz becerileri kullanmaya teşvik edin. Birkaç hata yapmaları önemli değil. İşe yararsa, güvenleri fırlayacak.
7. 5. ve 6. Adımları Tekrarlayın – Çok
Bir oyuncu belirli bir beceriyi öğrenmek için ne kadar çok tekrar yaparsanız, onu gerçekleştirme konusunda o kadar kendine güvenir hale gelir. Bunu yapma konusunda kendilerine ne kadar güvenirlerse, onu bir oyun sırasında kullanma şansları o kadar artar.
Sonunda beceriyi bir oyun sırasında düşünmeden kullanırlar. Ulaşmak istediğimiz seviye bu.
Anahtar Öğretim Madde İşaretleri
• Bir oyuncuyu sadece beceriyi yanlış yapıyorsa eleştirmeyin ve düzeltmeyin. Güvenlerini sarsacak. Düzeltmeden önce, iyi yaptıkları becerilerin bir kısmında onları övdüğünüzden emin olun.
• Mükemmelliği değil, ilerlemeyi övün. İlerleme kaydettikleri konusunda onları cesaretlendirin.
• Bir oyuncu beceriyi doğru şekilde gerçekleştiremediğinde asla alaycı olmayın ve gülmeyin. Söylemeye gerek yok ama çok fazla antrenörün oyuncuların güvenini zedelediğini fark etmeden bunu yaptığını görüyorum.
• Hataların olacağını vurgulayın. Bu, bir beceride ustalaşma yolunda tüm oyuncuların geçmesi gereken bir adımdır.
• Bireysel olarak geri bildirimde bulunun. Tüm grup aynı şeyi yanlış yapıyorsa (bu genellikle yeterince gösterip açıklamadığımız anlamına gelir) herkesin durup neyin yanlış gittiğini gözden geçirmesini sağlayın.
Çözüm
Özetle, yeni bir beceriyi öğretmenin 7 adımı şunlardır:
1. Beceriyi tanıtın.
2. Gösterin ve açıklayın.
3. İlk Alıştırma
4. Beceri Ne Zaman ve Neden Kullanılmalı
5. Tekrarlama
6. Beceriyi Canlı Oyuna Dahil Etme
7. 5. ve 6. adımları tekrarlayın
Bu, kullandığım ve başkalarını kullanmaya teşvik ettiğim adım adım bir süreçtir. Dahil etmeyi hatırlamanız gereken en önemli şey 'Beceriyi ne zaman ve neden kullanmalısınız'dır.