Suyun üstünde muhteşem dans WAKEBOARD. Temeli, suyun üstünde board adı verilen karbondan ve türevlerinden yapılan tahta aracılığı ve handle adı verilen ipi tutarak suyun üzerinde kaymaktır. Bu spor kaslarımızı çalıştırır ve bizi dinç tutar. Ayrıca pek bir yaş sınırlaması yoktur 7den 70e kadar herkes bu zevki tadabilir Kalkış yapmayı, düşmeden kaymayı güzelce öğrendikten ve gittikçe ustalaştıktan sonra çeşitli hareketlerle havalarda uçup taklalar atabilirsiniz.

Malzemeler

Board

Handle



2 çeşit wakeboard türü vardır. En yaygın olanı, Kablolu Wakeboard(Cable Wakeboard), Diğeri ise teknenin arkasına bağlanan uzun çubuk ve çubuğa bağlanan ip sayesinde, göletlerde, barajlarda ve denizlerde yapılan kayak türüdür. Bu tür tekne arkası Wakeboard olarak geçer. Wakeboard'ın ilk çıkışı bu türdür.


Kablolu Wakeboard: İsterseniz biraz tarihçesinden bahsedelim, 1950'li yıllarda Bruno Rixen adlı mühendis münihte wakeboard olayına merak salıyor. Tekne yerine başka bir sistem geliştirip kaymayı düşünen Rixen, Telesiyej sistemini geliştiriyor. Bildiğim kadarıyla dünyada bu telesiyej sistemini birtek Rixen Cableways Şirketi üretiyor. Bu telesiyej sisteminde pistin büyüklüğüne göre aynı anda 10 ila 20 kişi kayabilmektedir.

Kablolu Wakeboard Pisti




Tekne Arkası Wakebard: Bu türlerin mantıkları hemen hemen aynı olsada aslında ileri seviyede aralarındaki farklar ortaya çıkıyor, Örneğin; teknenin yaptığı dalga ile üstünden zıplayarak hareketler yapması daha basittir. Fakat kablolu wakeboardda suyu keserek, ayağımızı geriye doğru vurduğumuzda(zıpladığımızda) ancak onun yarısı kadar yükselebilirsiniz. Bu sistemde tekne mazotu, ekipmanları vb pahalı olduğundan pek tercih edilmemektedir. Tekne arkası kayakta ek ip yardımı ile en fazla 3 kişi kayabilmektedir. Asıl zevk tekne arkasında, benden söylemesi

Tekne Arkası Wakeboard Örnek




Sıra geldi işin icraatına

KneeBoard


Öncelikle, bir su kayağı pistine gittiğinizde, ilk defa kayak yapacaksanız size kneeboard(Diz tahtası) adı verilen boardı, Kaskı, Can yeleğini ve eğitimini verirler. Pisti Tanıtırlar dönüşlerde ne yapmanız gerektiğini anlatırlar vs. Birde ben bahsedeyim, boardın üstüne dizlerimizi üstüne koyup bandı takarak yerimizi alırız. Handle'ı göğsümüze çekerek kalkışımızı yaparız. Dönüşlerde de ipi göğsümüze çekeriz ve devam ederiz.

Su Kayağı



Bir kaç gün kneeboard ile kaydıktan sonra işin temelini, pisti ve dönüşleri öğrenmiş olursunuz. Bundan sonraki adım ise, Su Kayağı adı verilen çift kızaklı boarddır. Bunda ise çömelerek 2 kızak düz şekilde kalkışımızı yaparız. Ama kesinlikle dimdik durmamalıyız öyle durursanız düşersiniz. Hafif omuzlar ve bel eğik şekilde devam edeceksiniz ve yine dönüşlerde ipi göğüse çekerek eğileceksiniz. Sizlere bunun da eğitimi verilecek rahat olabilirsiniz. Siz yeterki isteyin :ka19:


Wakeboard



Yaklaşık 3-7 gün içinde öğrenme kapasitenize göre wakeboarda geçeceksiniz. Tabiki hiç dizboard ve su kayağı yapmadan da buna geçebilirsiniz ama suya çıkma oranınız %20yi geçmeyecektir emin olun o yüzden güzel öğrenmelisiniz.

Konumuzun asıl amacı wakeboard'ı tanıtmak olduğu için bu kısmı biraz uzun tutacağım, videolu bir şekilde anlatacağım.

Başlangıç, Kalkış

Wakeboard'a geçtiğinizde denge ayağınız hangisi ise o ayak önde kayacaksınız. Bunu nasıl öğreneceğiz? derseniz, onu da anlatalım.

Ufuklara doğru bakarken arkadan sizi her hangi birisi itsin ilk hangi ayağınız basıyorsa o ayağınız denge ayağıdır.

Bu video çeşitli kalkışlar gösteriliyor.

[MEDIA=youtube]mWUwW7iaOcA[/MEDIA]

Siz ilk 2 hafta sadece ilk 2 kalkış ile kalkacaksınız.

Güzelce, bir zaman kaydıktan sonra, hem sağ ayak önde hem sol ayak önde 2-3 tur kaymayı öğrenmelisiniz. Bu günlerinizi alacaktır. Bundan sonra işin eğlenceli kısmı başlıyor..

Her tesis farklı olabilir ama ben bildiğim kadarıyla sıralamayı sizlere aktarayım.

  • İlk önce tabiki temel kalkış, Sağ ayak sol ayak eksiksiz düz kayma.
  • İlk yapacağınız hareket ise suyu kesmek olacaktır. Bir nevi sağ sol yapmak. Ondan sonra 180 derece dönmek. Yani Sol ayak öndeyken Sağ ayağı öne almak.
  • İkinci hareketiniz Muhtemelen Ollie, yani zıplamak olacaktır
  • Ondan sonra 360 derece dönme hareketi öğretilecektir. Bu hareket sizi biraz zorlayabilir.
  • Ollie 180. Zıplayarak ayak değiştirme.
  • Ollie 360. Zıplayarak 360 derece dönme.
  • Bundan sonra, sanıyorsam rampalardan düz atlama öğretilebilir.
  • Sonra bu hareketler pekiştirilir ve rampa 180 hareketi, yani rampadan sol ayak girip sağ ayak inmek.
  • 2-3 hareket daha öğretildikten sonra, bu işin babasanat'ı Raley(Reyli) kısacası havaya kalkmak. Hemen videosunu paylaşalım.
[MEDIA=youtube]t-h2H9MO87I[/MEDIA]
  • Ondan sonra backroll, Yani havada takla, yine suyu kesiyoruz ve devamı videoda
[MEDIA=youtube]aixI0aPzeXs[/MEDIA]
  • Buraya kadar geldiyseniz bundan sonra önünüz açık demektir. İyi eğlenceler..

Bu verdiğim videoda da karışık hareketler mevcuttur. Videodaki kişi Nick Davies, Dünyada dereceye girmiş bir wakeboardcudur.

[MEDIA=youtube]R6tzalSkIYI[/MEDIA]

Nasıl, içiniz heyecanla doldu mu ?

Youtube'ye ''Cable Wakeboarding'' Yazarak birsürü video izleyebilirsiniz.

Eğer korkarsanız, bu iş olmaz sadece düz bir şekilde suyun üzerinde kayarsınız. Azim, güven ve hırs en önemli faktörlerdir ama birazda beceri lazım

Türkiye'deki Kablolu Su Kayağı Merkezleri