İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemleri, bilgisayarınızı kullanmak ve daha kolay işlem yapabilmek, bilgisayarınıza bağlı birimleri (faks modem, CD-ROM, yazıcı vs.) yonlendirebilmek, bilgisayarınızdaki programları komut etmek gibi işlemleri gercekleştirebilmek icin kullandığımız gelişmiş yazılım programlarıdır.
Bilgisayarınız tek başına sadece veri işlemek icin gerekli olan elektronik parcaları (Anakart, ekran ve ses kartları, faks modem, harddisk vs.) iceren bir donanımdır (hardware). Bu donanıma, ihtiyaca gore yazıcı (printer), tarayıcı (scanner) gibi birimlerde eklenebilir. Bu şekliyle bir donanımdan ibaret olan bilgisayarı komutlarla yonlendirip, veri işlemek, veri giriş cıkışı sağlamak gibi işleri yapmayı sağlayan, daha doğrusu "bilgisayarınızın bilgisayarlık yapmasına olanak veren" yazılımlar birer işletim sistemidir. Bu tur yazılımlar, bilgisayar uretildikten sonra yuklenir ve silinip tekrar yuklenebilir. Bilgisayar acıldığında bu yazılım devreye girer ve bundan sonraki tum işlemlerinizi bu yazılım uzerinden yurutursunuz.
İşletim sistemlerine ornek verirsek: Microsoft Windows, Linux, DOS (İlk işletim sistemidir), Unix, OS/2 olarak sayabiliriz. Genel olarak en yaygın kullanılanları Windows ve Linux işletim sistemleridir.
Windows İşletim Sistemi
Windows, Microsoft firmasının urettiği bir işletim sistemidir. Kullanışlı grafik arayuzler (pencereler) ve gorsel iletiler yardımıyla programları calıştırma, komut verme gibi işlemleri hem mouse (fare) hem de klavyeden veri girerek gercekleştirebilme kolaylığı sağlayan bir işletim sistemidir. En buyuk ozelliklerinden biri, kolay oğrenilebilir oluşudur. Bu kolaylık Windows´a, bilgisayar pazarında en yaygın kullanılan işletim sistemi olmasını sağlamaktadır. Bu konuda en onemli rakibi ise Linux sistemidir.
Windows´un şu an farklı farklı surumleri (versiyonları) yoğun olarak kullanılmaktadır. Bunlar sırasıyla Win3.1, Win95, Windows NT, Win98, Windows ME (millenium edition), Win2000, Windows XP dir. 2006 yılında Longhorn adlı surumunun piyasaya sunulması beklenmektedir.
Şimdi ise Windows işletim sisteminin kullanıcı acısından avantaj ve dezavantajlarını kısaca inceleyelim
Avantajları
· Bilgisayar kullanma konusunda zorluk ceken ve uzak duran kişilere gorsel acıdan cazip ve kullanım kolaylığı olan bir calışma ortamı sağlaması
· Uzun dosya isimlerine izin vermesi (255 karaktere kadar)
· Program desteklerinin oldukca fazla olması
· Yeni takılan bir modemi, mouse, ekran kartı, ses kartı vs gibi birimleri kolay ve otomatik algılama olanağı veren tak ve calıştır desteğinin varlığı
Dezavantajları
· Windows´un, Linux gibi acık kodlu bir sistem olmaması, bu nedenle cok sayıda kullanıcının devreye girip, yazılımı geliştirmesine, acıklarını kapatmasına izin vermemesi.
· Internet uygulamaları ya da veritabanı sunuculuğu gibi veri alışverişinin yoğun hacimli olduğu işlerde yavaş kalabilmesi.
· Kilitlenme problemi ve zaman zaman yeniden yukleme zorunda kalınması.
· Kimi durumlarda, diğer bazı işletim sistemlerine gore bilgisayar hafızası ve diğer kaynakları verimsiz kullanabilmesi.
· Virusler, bilgisayar korsanları ve Internet uzerinden gelebilecek cok sayıda hatalı programa karşı guvenlik acıkları barındıran korumasız bir sistem olması.
Windows’un gelişimini aşağıda gorebilirsiniz
Bu makalede Microsoft'un Windows'u herkesin kullanabileceği tek tip masaustu işletim sisteminden guclu bir sunucu ve masaustu işletim sistemi ailesi haline getirmek icin son yıllar boyunca yaptığı calışmalar ozetlenmektedir.
10 Kasım 1983'te Microsoft tarafından tanıtımı yapılan Microsoft WindowsMS-DOS® işletim sisteminin geliştirilmiş bir şekli olarak PC kullanıcıları icin grafik gorunumlu bir işletim ortamı sunuyordu. MicrosoftWindows 1.0 urununubit eşlem goruntuleri ve işaretleme aygıtı olarak mouse kullanan uygulamaları geliştirmek ve calıştırmak icin tasarlanmış yeni bir yazılım ortamı olarak adlandırdı. Windows ile birlikteMicrosoft'ta grafik gorunumlu kullanıcı arabirimi (GUI) donemi başlamıştı.
2001 yılında piyasaya surulen Windows XPdaha once ayrı olan iki Windows masaustu işletim sistemi oğesini bir araya getirerek Windows masaustu işletim sistemi ailesinde bir kilometre taşı oldu.
Yakında piyasaya cıkacak olan Windows .NET Server ile Microsoftneredeyse on yıl once 1993'te Microsoft Windows NT® Server urununun ilk surumu ile başlattığı sunucu işletim sistemi doneminde buyuk bir devri tamamlamış olacak. Windows sunucu işletim sistemlerinin kat ettiği mesafeyi anlayabilmek icin1993 yılından daha geriyeWindows masaustu işletim istemlerinin ilk yılları olan 1980'li yıllara gitmeniz gerekir.
Bundan sonraki sayfalardaWindows 1.0'dan bu yana ortaya konan gelişmeler acıklanarak Windows masaustu işletim sistemlerinin gelişimindeki kilometre taşlarının bir ozeti verilmektedir.
Windows Masaustu İşletim Sistemleri
Uzun zamandır PC kullananlar Windows'un başlangıcı olarakgeniş kitleler tarafından kullanılan ve coğu PC kullanıcısının denemiş olduğu ilk Windows surumu olan Windows 3.0 urununun piyasaya surulduğu 1990 yılını sayarlar. Ancak gercekte Windows'un ilk surumu Microsoft tarafından o tarihten altı yıl once 1985 yılında piyasaya cıkarılmıştı.
Gunumuzun Windows işletim sistemlerinin koklerini anlamak icin 20 yıl kadar geriye bir yolculuk yapmamız gerekir.
1985: Windows 1.0
Windows'un ilk surumu oldukca onemli bir urunducunku PC kullanıcılarının C: komut isteminde MS-DOS® yontemli komut yazma donemini kapatmışartık işletim sisteminde uygulamaları calıştırmak gibi işlevleri bir işaretleme aygıtı olan mouse ile tıklatarak yerine getirme yontemini hayata gecirmişti.
Ayrıca Windows 1.0kullanıcılara birkac program arasında (programları kapatıp yeniden başlatma gereği olmadan) geciş olanağı da sağlıyordu. Urun; MS-DOS dosya yonetim programıbir takvimkart dosyasınot defterihesap makinesisaat ve iletişim programlarından oluşankullanıcıların gunluk etkinliklerini yonetmelerinde yardımcı olan bir grup masaustu uygulaması iceriyordu.
Windows 1.0 urun kutusunda işletim sisteminin pencereleri ve grafik gorunumlu kullanıcı arabirimi gosteriliyordu
1987: Windows 2.0
Windows'un ikinci surumu ile birlikte MicrosoftIntel 286 işlemcinin gelişmiş işlem hızındangenişletilmiş bellekten ve Dinamik Veri Alışverişi (DDE) kullanarak uygulamalar arası iletişim ozelliklerinden yararlanıyordu. Windows 2.0 surumunde VGA grafik standardı desteği de bulunuyor ve kullanıcılara pencereleri birbiri uzerine koyabilmeekran duzenini ayarlayabilme ve klavye bileşimlerini kullanarak Windows işlemleri arasında hızla geciş yapabilme olanağı tanıyordu.
Bircok geliştirici Windows 2.x icin ilk Windows tabanlı uygulamalarını yazmaya başlamıştı. Windows 2,0’dan sonra Windows/386 2.03 surumu geldi. Bu surumIntel 386 işlemcinin korumalı mod ve genişletilmiş bellek ozelliklerinden yararlanıyordu. Sıradaki Windows surumleri; bilgisayarda hızguvenilirlik ve kullanım kolaylığı konularında ileri adımlar atmaya devam etti ve arabirim tasarımını ve ozelliklerini daha ust duzeylere taşıdı.
1990: Windows 3.0
Microsoft'un ilk onemli bilgi işlem platformu 32 bitlik performans ve gelişmiş grafikler sunarkenguclendirilmiş Intel 386 işlemciye tam destek veriyordu. 386 işlemcisini kullanan bilgisayarlar modası dayeni ozellikler ve işlevler sunan Windows 3.0 surumunun geniş kitlelere yayılmasına yardım ediyordu. Bu ozellikler arasında aşağıdakiler sayılabilir:
* Program YoneticisiDosya Yoneticisi ve Yazdırma Yoneticisi
* Takılabilir sanal aygıt suruculerine (VxD'ler) sahip tamamen yeniden yazılmış uygulama geliştirme ortamıgenişletilmiş bellekle calışan uygulamalar icin destekgerektiğinde kullanılabilecek MS-DOS coklu işlem ozelliği.
* Geliştirilmiş bir grup Windows simgesi
Windows 3.0 surumunun geniş kitlelere yayılması yepyeni bir Windows yazılım geliştirme setinin (SDK) cıkmasıyla daha da derinlik kazandı. Bu set yazılım geliştiricilerin aygıt surucusu yazmaktan cok uygulama yazmaya odaklanmalarına yardım etti. Donanım ve yazılım geliştiricileri arasında yaygın bicimde kullanılmaya başlaması Windows 3.0 surumunun başarısını da korukleyen bir unsur oldu.
Windows 3.0 surumundeki yeni Dosya Yoneticisi
1993: Windows for Workgroups 3.11
Windows 3.1Windows for Workgroups 3.11 ikilisi calışma grubu kavramını ve etki alanı ağ desteğini getirdi. İlk defa olarak Windows bilgisayarları ağ ozelliklerine sahip hale geldi ve yeni ortaya cıkan istemci/sunucu bilgi işlemciliğindeki gelişimin tamamlayıcı bir parcası oldu.
Windows for Workgroups urunu yerel alan ağlarında (LAN)bağımsız bilgisayarlarda ve dizustu bilgisayarlarda kullanıldı. Kurumsal kullanıcıların ilgisini ceken ozellikler getirdi. Orneğinmerkezi yapılandırma ve guvenlikonemli olcude geliştirilmiş Novell NetWare ağ desteği ve uzaktan erişim hizmeti (RAS). Windows for Workgroups ayrıca Microsoft'un yeni 32 bitlik dosya sisteminin ustun performansını da sunuyordu.
1993: Windows NT 3.1
27 Temmuz 1993 tarihinde Microsoft Windows NT® surumunun piyasaya cıkması Microsoft icin onemli bir kilometre taşı oldu. Bu surumMicrosoft'un 1980'li yılların sonlarında sıfırdan başlayarak gelişmiş bir işletim sistemi kurulumu yolundaki projesini tamamlıyordu. Surum piyasaya cıktığı gun Microsoft'un başkanı Bill Gates "Windows NTşirketlerin bilgi işlem gereksinimlerini karşılamada koklu bir değişikliği temsil etmektedir" diyordu.
Windows NTgelişmiş istemci/sunucu iş uygulamaları desteğini endustrinin onde gelen kişisel verimlilik uygulamalarıyla birleştiren ilk Windows işletim sistemiydi. Sahip olduğu yeni ve onemli ozelliklerle; guvenlikişletim sistemi gucuperformansmasaustu olceklenebilme kapasitesi ve guvenilirlik konularında da yeni bir aşama kaydediyordu. Bu ozellikler şunlardı: Windows tabanlı uygulamalar icin gerektiğinde kullanılabilecek coklu işlem zamanlayıcısıbutunleşmiş ağ işlemlerietki alanı sunucu guvenliğiOS/2 ve POSIX alt sistemleribirden fazla işlemciye sahip yapılar icin destek ve NTFS dosya sistemi.
Windows NT 3.1 surumunde de ust uste konabilen pencereler ve Windows 3.1 surumundekine benzer başka ozellikler vardı.
Yeni işletim sistemio donemde hem ev kullanıcıları hem de iş dunyasındaki kullanıcılar arasında itibarlı bir işletim sistemi olan Windows 3.1 ile uyumlu olması duşunulduğunden3.1 surumu ile başladı.
Windows NT iş dunyasındaki kullanıcılara yoneldi ve hem masaustu (Workstation) surumu hem de Windows NT Advanced Server adında bir sunucu surumu cıkartıldı. Masaustu surumuguvenli ve kararlı olmasıayrıca guclu programların desteklenmesini kolaylaştıran bir birleşim olan zengin Microsoft Win32® uygulama programlama arabirimi (API) ozellikleri nedeniyle geliştiriciler tarafından memnunlukla karşılandı.
Windows NTistemci/sunucu uygulamalarını varolan Windows tabanlı masaustu uygulamalarıyla butunleştirebilengelişmiş muhendislik uygulamalarını ve bilimsel uygulamaları calıştırmak icin teknik bir iş istasyonu olarak da gorev yapabilen stratejik bir platformdu.
1993: Windows NT Workstation 3.5
Windows NT Workstation 3.5; yazılım geliştirmedemuhendisliktemali cozumlemelerdebilimsel ve ticari bakımdan onemli gorevlerde guclu uygulamalara yardımcı olan OpenGL grafik standardını da destekliyordu.
Windows NT Workstation 3.5 surumu onemli ticari uygulamalar ve veriler icin en yuksek duzeyde koruma sağlıyor32 bitlik performansta gelişmeler ve daha iyi bir uygulama desteği (NetWare dosya ve yazdırma sunucuları desteği dahil)ayrıca verimliliği arttıran işlevler (orneğindosyalara 255 karaktere kadar ad koyabilme olanağı) sunuyordu.
1995: Windows 95
Windows 95Microsoft'un mevcut uc genel amaclı masaustu işletim sisteminin (Windows 3.1Windows for Workgroups ve MS-DOS) takipcisiydi. Windows 95'teyerleşik Internet desteği icin butunleşmiş 32 bitlik bir TCP/IP yığınıcevirmeli ağ ve kullanıcıların donanım veya yazılım kurma işlemini oldukca kolaylaştıran yeni Tak ve Kullan ozelliği bulunuyordu. 32 bitlik işletim sistemi gelişmiş coklu ortam işlevlerinemobil bilgi işlem ve butunleşmiş bir ağ icin daha guclu ozelliklere de sahipti. Bellek gereksinimlerinin en az duzeyde tutmak icinsistem duzeyinde guvenlik veya Unicode gibi daha sonra gelen ozelliklere desteği bulunmuyordu.
1996: Windows NT Workstation 4.0
Microsoft'un bu ticari masaustu işletim sistemine terfi etmesi ileri duzeyde bir kullanım kolaylığı ve basitleşmiş bir yonetim olanağı sağlarkendaha yuksek bir ağ verimi ve internetlerin geliştirilmesi/ yonetilmesi icin gerekli aracları getirdi.
Windows NT Workstation 4.0 surumunde sevilen Windows 95 arabirimi kullanılırkenurun gelişmiş bir ağ desteği sağlıyorInternet ve kurumsal intranetlere erişimi guvenli ve kolay hale getiriyordu.
Microsoft 1998 Ekim'inde yaptığı acıklamadaWindows NT'nin artık "NT" harflerini taşımayacağınıişletim sisteminin bundan sonraki gelişmiş surumunun Windows 2000 adını taşıyacağını duyuruyordu.
1998: Windows 98
Windows 98Windows 95'in gelişmiş şekliydi. "Daha İyi CalışanDaha İyi Seyrettiren ve Dinleten" bir sistem olarak tanımlanan Windows 98 ozellikle tuketiciler icin tasarlanmış ilk Windows surumuydu.
Windows 98 surumu kullanıcıların PC veya Internet tabanlı bilgileri kolayca bulmalarını sağlıyoruygulamaları daha hızlı bir şekilde acıp kapatabiliyorDVD disklerini okuma ve evrensel seri veri yolu (USB) aygıtlarına bağlanma desteği bulunuyordu.(Bu Bir Devrimdi)
1999: Windows 98 Second Edition
Microsoft Windows 98 SE (ki bu şekilde kısaltılarak kullanılmaya başlandı)Windows 98'in bir ust şekliydi. Tuketicileredonanım uyumluluğu ve Internet ile ilgili gelişmişzengin ozellikler sundu.
Windows 98 SE surumuInternet Explorer 5 tarayıcı yazılımı ve Microsoft Windows NetMeeting® surum 3.0 goruntulu/sesli toplantı yazılımı ile cevrimici olarak da gelişmiş bir kullanım sağladı. Ayrıcabunyesindeki Microsoft DirectX® API 6.1 ileWindows coklu ortamı icin ceşitli yenilikler getirdiInternet bağlantı paylaşımı (ICS) ile de ev ağı işlevlerini sundu. Windows 98 SE surumu Microsoft'un tuketiciye yonelik olan ancak Windows NT ticari işletim sistemi ile de calışan aygıt suruculerini kullanabilen ilk işletim sistemiydi.
- ReadBull.net
- Donanım Forumları
- işletim Sistemleri
- Diğer Windows Sürümleri
- Windows İşletim Sisteminin Tarihi Gelişimi