Milli Eğitim Bakanı Huseyin Celik, Hayat Bilgisi dizisinde Perran Kutman’ın kendisine ‘Hocam’ değil, ‘Oğretmenim’ diye hitap edilmesini isteyerek ‘Hoca, camide’ demesine kızdı.
Celik, ‘Universite oğrencisinin, ‘oğretmenim’ demesi garip kacar ama TV dizisinde hoca ile imam karıştırılıyor. ‘Hoca camide’ denilmesi, doğru bir mesaj değil’ dedi. Ankara Avni Akyol İlkoğretim Okulu’nda okul yonetimi ve velilerin ortaklaşa inşa ettirdikleri sınıfların acılışına Milli Eğitim Muduru Murat Bey Balta ile birlikte katılan Celik, şunları soyledi: ‘Hoca ile imamı karıştırmamak lazım. Oğretmen de, hoca da Turkcemizin zenginlikleridir. Bugun en buyuk meselelerimizden birisi, dil meselesidir.
Kullanılan kelimenin Arapca kokenli olması, o sozcuklerin Arapca olduğu anlamına gelmez. Orneğin ‘sınıf’ kelimesi Arapca. O zaman sınıf yerine ‘derslik’ dememiz gerekirse, ‘derslik’ kelimesi de Arapca. ‘Şube’ dersek o da Arapca. İlkoğretim oğrencisinin ‘oğretmenim’ demesi sevecen. Ama universite oğrencisinin, oğretim elemanına ‘oğretmenim’ demesi garip kacar. O yuzden, televizyon dizisinde hoca ile imam karıştırılıyor, ‘hoca camide, hoca camide’ denilmesi o yuzden doğru bir mesaj değil.’
Sizce nasıl hitap etmeli?
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul, Ortaokul
- Oğretmene 'hocam' denir mi?