
‘Sübvansiyonu keseriz’
Schweiger’in sette pek çok kez sarhoş olduğuna ve bir figüran oyuncuyu ise hazır olmadığı bir anda çekim için sütyenini çıkarmaya zorladığına dair iddialar da ortaya atıldı.
Bu iddiaların ardından bir dizi başka film endüstrisi çalışanı da ön plana çıkarak setlerdeki kötü atmosferin sadece Schweiger’in filmleriyle sınırlı olmadığını, çok daha yaygın olduğunu söyledi. Bunun üzerine Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth, iddiaların “kapsamlı bir şekilde soruşturulması” talimatını verdi ve işçi koruma kurallarına uymayan filmcilerindevletten aldıkları sübvansiyonlarınkesileceği uyarısında bulundu.
2.1 milyon euro devlet sübvansiyonu alarak “Manta Manta Zwoter Teil” filmini çeken 59 yaşındaki Schweiger ve ortak yapım şirketi Constantin Film ise iddiaları reddetti.
‘Sektör hâlâ taş devrinde’
Almanya’da hükümetin ayrımcılıkla mücadele sorumlusu olan Türk kökenli Ferda Ataman, kültür endüstrisinin “hâlâ taş devrinde” olduğunu belirterek sorunun merkezinde zayıf işçi haklarının bulunduğunu savundu. Ataman, “Ayrımcılığa karşı şu anda sahip olmadığımız güçlü bir koruma sistemine ihtiyacımız var” dedi. Öte yandan, ilk olarak Hollywood’da 2017’de cinsel tacize karşı ortaya çıkan ve tüm dünyada medya endüstrisine yayılan “#MeToo” hareketinden Almanya’daki kültür dünyası etkilenmemişti. Ancak, ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun 2009 yapımı “Soysuzlar Çetesi” filmindeki “Hugo Stiglitz” rolüyle tanınan, Almanya’nın en büyük film ve TV yıldızlarından biri olan Schweiger hakkındaki iddialar, ülkenin sinema endüstrisini zorbalık ve taciz suçlamalarıyla sarstı.