
Arkamızda aslında bir tesis var ancak 4 tesis var aslında. Hepsi devreye girdiğinde Türkiye'nin ihtiyacının 100'de 10'una denk geliyor. Kömürde yarı yarıya dışa bağlıyız dövizlerimiz oraya gidecekti. Yeni alım yapmamızı engellemiş oldu yani.
Sonraki duraklar Sinop ve Trakya olacak
2050 yılına kadar ulusal enerji planımızı hazırladık ve yayınladık. Yeni nükleer santrallere ihtiyacımız olacak bu yerleri şimdiden hazırlamamız lazım. Sinop'ta bir çalışmamız var. Zemin etütleri gibi yapılması gereken işler var. 3. santral için Trakya öncelikli değerlendiriliyor.
Türkiye'deki uranyum yataklarının birlikte değerlendirilmesi gerektiği teklif ettik. Rusya yıllardır belki 70 yıldır bu birikim ve tecrübeye sahip. Yıllardır bu teknolojiyi geliştiriyorlar. Şu anda Avrupa'daki bazı ülkelerin aslında yakıtlarını Rusya tedarik ediyor. Bizim Türkiye'de uranyum sahası keşfimiz oldu. Bunları da birlikte değerlendirmeyi teklif ettik. Bizim nihai hedefimiz, yakıtların Türkiye'de büyük oranda hazırlanıyor olması. Sürece başlayan ülkeler Güney Kore örneğin bizim gibi bu süreçlerden geçtiler. 2. ve 3. projelerde yerli katkı oranımız yüzde 50'nin üzerine çıkacak.
'Endişe edecek herhangi bir husus söz konusu değil'
Bu proje en güvenli proje. Bu sürece gelmeden önce bu bölgenin depremselliği, zemin etütleri yapıldı. Tsunami etkisi hesaplandı. Kazara bir uçak bile düşse ondan bile etkilenmeyecek şekilde tasarlandı. Endişe edecek herhangi bir husus söz konusu değil.
Bir rüya daha gerçek oldu.Bakan Dönmez, Akkuyu'dan elektrik üretimi için tarih verdiTürkiye nükleer çağa adım attı! Erdoğan ve Putin'den Akkuyu NGS mesajlarıAkkuyu Nükleer Güç Santrali'nde tarihi gün! Albayrak: 70 yıllık hayal
Milletimize verdiğimiz sözü tutmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.
Sayın Cumhurbaşkanımız @RTErdogan’ın kararlılığı sayesinde Türkiye artık nükleer güce sahip ülkeler liginde.
Hayırlı, uğurlu olsun. https://t.co/XHEqKoAbdG
— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) April 27, 2023