Gonca Kocabaş / Milliyet.com.tr - Mustafa Karaaslan (33), beden eg?itimi ve spor ög?retmenlig?i bölümü mezunu bir fotog?rafçı ve görüntü yönetmeni. Henüz üniversite yıllarındayken, yas?amak istedig?i hayat tarzına daha uygun olacag?ını düs?ündüg?ü için çocukluktan beri hobi olarak ilgilendig?i fotog?raf ve video üzerine yog?unlas?arak hayatını bu yönde devam ettirmeye karar verdi. Şimdilerde hem işine devam ediyor hem de bisikletiyle dünyayı geziyor.

'HERKES GÜLÜYOR, KİMSE CİDDİYE ALMIYORDU'

Mustafa bundan 12 yıl önce ilk defa bisiklet turu yapmayı istedi. Ancak o zamanlar ne bir tecrübesi ne de buna uygun bisikleti vardı. Hedefi ise İzmir Bergama’dan Antalya’ya kadar bisiklet sürmekti. Ancak bu fikrinden kime bahsetse gülüyor ve ciddiye almıyordu. Bu işle en bilgili olabilecek ve motivasyonunu bozmayacağını düşündüğü bisiklet kulübü üyesi bir arkadaşına düşüncesini anlatan ve nasıl bir bisiklete ihtiyacı olduğunu soran Mustafa Karaaslan, ondan da herkes gibi aynı cevabı aldı. Bunun öyle sandığı gibi bir şey olmadığını, Antalya’dan Kemere bile gidemeyeceğini söyledi."Kafama koyduğum şeyi yaptığımda onu bir daha göremedim, beni her yerden silmişti" diyen Mustafa, “Birisinin bir şeyi yapamayacağımı söylemesi beni daha da hırslandırıyor. Etrafımda böyle kişilerin olmasını seviyorum. Bir de şöyle de bir durum var, hayatında hiç tanımadığın o kadar insan seni takip edip desteklerken bir zamanlar arkadaşın olan, hayatının bir kısmını beraber geçirdiğin onlarca arkadaşının seni hayatlarından çıkarıyor oluşu da insanların aslında nasıl egolara sahip olduğunu gösteriyor” deyip ekledi:

Alıntı Metni

'SABİT BİR YERİM OLMADAN YOLDA YAŞIYORUM'

Yıllar öncesinde de bisikletle, otostopla ve farklı ulas?ım s?ekilleriyle seyahat eden Mustafa Karaaslan yola çıkıp, sabit bir yeri olmadan yolda yas?amaya bas?layalı iki buçuk yıl oldu. O, herkesin hayatını olumsuz s?ekilde etkileyen ve eve kapanmasına sebep olan pandemiyi fırsata çevirenlerden. Çok uzun zamandır hayalini kurdug?u ama 4 yıllardır Londra'da yas?adıg?ı düzenini bırakamayan Mustafa, o dönem yaşadıklarını, “Tüm is? sektörleri durmus?tu. Tam o dönem uzatma vizeme bas?vurdug?um için pasaportum elimde deg?ildi ve böyle bir durumun içerisine düs?eceg?imizden habersiz oldug?umuz için de banka hesabımda sadece 1000 pound (24 bin lira) ile Birles?ik Krallık sınırları içerisinde sıkıs?ıp kalmıs?tım. Elimdeki parayla bir oda kiralayıp belki 1 ay hayatta kalabilirdim ama yola çıkarsam her gün farklı manzaralarda ücretsiz s?ekilde çadırımda konaklayıp bu süreyi 4-5 ay daha uzatabilirdim. Ben de ihtiyacım olmayan her s?eyi hayatımdan çıkarıp, bisikletimi yükledim ve Glasgow’dan, ne yas?ayacag?ımdan habersiz bir yolculug?a çıktım şeklinde anlattı.

Sandığa gidilmedi, oy saymak için makine icat edildi! Asırlar sonra dikkat çeken sonuç'BİR AYIN YARISINDAN FAZLASINI ÇADIRDA GEÇİRİYORUM'

Hiçbir zaman tam olarak bir planının olmadığını dile getiren Mustafa Karaaslan, yolculuğunu yönünü istediğine göre anında değiştirebiliyor. Görmeyi istedig?i belli yerler olsa da bunlara ulaşma yolculuğunda da tamamen dog?açlama hareket ediyor. Yola genellikle aks?am nerede uyuyacag?ını bilmeden çıkıyor ya da bazen hiç planında olmayan bir yerde günlerce kalıp, daha önce hiç gitmedig?i bir yerde aylarca yas?adıg?ı da oluyor. Yolda olmanın en sevdig?i taraflarından birisinin de bu olduğunu söylüyor.

Konaklaması hava kos?ullarına, kıyafetlerini yıkama ve dus? alma ihtiyacına göre değişiklik gösteriyor. Ortalama 3-4 gün çadırda kalan Mustafa, dig?er 3 gün ise ekipmanlarını s?arj edip bilgisayarındaki is?lerini yapmak için elektrik kullanmaya ihtiyaç duyuyor ve bunun için de belli bir yerde konaklıyor. Bunlar da genellikle kamp alanları, hosteller, gezginler için açılmıs? internet sitelerinden iletis?ime geçtig?i ya da yolda kars?ılas?tıg?ı, kendisini davet eden kis?ilerin evleri olabiliyor.

'GÖZÜM AÇIKKEN RÜYA GÖRMÜŞÜM'

Yollardayken ne kadar harcama yaptığını anlatan Mustafa Karaaslan, “Harcama planı tutan birisi deg?ilim. Kendi kas gücümle seyahat ediyorum ve deniz as?mak gerekmedikçe ulas?ıma harcama yapmıyorum. Bir ayın neredeyse yarısından fazlasında çadırında yas?ayıp konaklamaya da harcama yapmadıg?ım için onun dıs?ında yapmak istedig?im birçok s?eye düs?ünmeden bütçe ayırabiliyorum. Olabilecek en ucuz ama en güzel s?ekilde yas?ıyorum diyebilirim.Tüm bunlarI s?u an bulundug?um, dünyanın en pahalı ülkelerinden birisi olan Birles?ik Krallık içerisinde yapıyorum. Yani birçok bas?ka ülkede bu, onlarca kat daha ucuz ve konforlu olacaktır” bilgisini paylaştı.

ABD yayınladı, F-16 satış raporu! Türkiye 4 ana şartı yerine getirdiYolda zorlandıg?ı zamanların da olduğuna dikkat çeken Mustafa, “2 yıl önce insanlardan uzak bir yere çadırımı kurmuştum. Yag?mur seslerinin içerisinde uzaktan bana dog?ru ayak sesleriyle birisi yaklas?ıp çadırın yanında durdu ve bana seslendi. Ben de 'Bir saniye, geliyorum' diyerek ceketimi alıp, elimde sakladıg?ım çakımla çadırdan çıktım ama kimse yoktu. O panikle seslenerek her yere, her ag?acın arkasına baktım. Ne yapacag?ıma karar verememis?tim. Orada uyuyamazdım ama o saatte bas?ka bir yere de gidemezdim. Sonra kendimi sakinles?tirdim ve bunun, gözüm açıkken gördüg?üm bir rüya oldug?una ikna ettim kendimi. Geceyi de orada geçirdim” yorumunda bulundu.

Mustafa ve William

‘ARKADAŞIMI KURTARMAK İSTERKEN ÖLEBİLİRDİM’

Yakın zamanda geçirdiği ve kendisini çok etkiyen olayı aktaran Mustafa Karaaslan, “Bu olayı I?skoçya'da yaşadım. 2 yıl önce tanıs?tıg?ım ve son 2 yılda çok samimi arkadas? oldug?umuz 54 yas?ındaki William'ın evinde kalıyordum. Bir aks?am dıs?arıdan bazı sesler duydum. Perdeyi aralayıp baktıg?ımda biraz önce içeride William ile birlikte olan iki çocug?u gördüm ve önce şakalas?ıyorlar sandım. Ancak sonra William'ın yere düs?tüg?ünü ve hiç tanımadıg?ım birinin onu öldüresiye dövdüg?ünü görünce hiçbir şey düs?ünmeden kos?tum. Tanımadıg?ım kis?inin, ucu sivri ve çok büyük bir çekiçle William'ın kafasına, vücuduna son gücüyle vurdug?unu gördüm ve kendimi kurtarmak için olayın içerisinde buldum diyerek şunları söyledi:

Alıntı Metni

‘YERLEŞİK HAYATA GEÇME DÜŞÜNCESİ KORKUTUYOR’

Kendi mesleg?ini yaparak geçimini sag?ladığını söyleyen Mustafa, “Sosyal medyanın hayatın merkezi oldug?u s?u dönemde, ben de birçok kis?i gibi sosyal medya üzerinden yaptıg?ım paylas?ımlarla çok küçük gelirler elde etsem de bu paylas?ımlarım sayesinde birçok marka ile fotog?raf ve video çekimleri yaparak gelir elde ediyorum. Aynı zamanda dünyayı gezerken çektig?im fotog?rafları internet sitem üzerinden satıp ekstra gelir elde etmeye çalıs?ıyorum” ifadelerine yer verdi.

Sag?lıklı oldug?um sürece bu s?ekilde yola devam etmek isteyen Mustafa Karaaslan, "Birçok insan yola çıkmaya korkarken beni yerles?ik hayata geçme düs?üncesi korkutuyor diyebilirim. Hiçbir zaman da pis?man olmadım. Aksine böyle bir s?eye çok daha erken karar verebilmis? olmayı istedim” şeklinde anlattı.

Bakanlar için 3 il! Erdoğan'ın önündeki 1200 kişilik listeShakira ağlaya ağlaya Barcelona'dan ayrıldı! 'Bazen her şey hayal ettiğimiz gibi olmaz'