Windows XP, Windows Me’dekine benzer şekilde geri yukleme noktaları yardımıyla sistemin geri yuklenmesini mumkun kılar. Bir geri yukleme noktası aşağıdaki şekilde oluşturulur:
Kullanıcı tarafından manuel olarak
Windows XP tarafından her 24 saatte
Sayısal imzaya sahip olmayan suruculer yuklenirken
Shield Pro 7 veya Windows Installer ile kurulan programlarda
Otomatik Windows guncellemesinde
Entegre olarak sunulan yedekleme programının bilgileri geri yuklemesi sırasında
Sistem Geri Yukleme fonksiyonun hangi dosya ve klasorleri dikkate aldığını veya goz ardı ettiğini \WINDOWS\SYSTEM32\RESTORE klasorundeki FILELIST.XML dosyasındaki listeden gorebilirsiniz.
İPUCU! BAşLAT/CALIşTIR penceresinde MSCONFIG komutunu calıştırarak pencereler arasında vakit kaydetmeden Sistem Yapılandırma Yardımcı Programı’na ulaşabilirsiniz.
Windows XP altında geri yukleme noktası oluşturmak
1. Sistem Geri Yukleme fonksiyonunu BAşLAT/YARDIM VE DESTEK\SİSTEM YAPILANDIRMA HİZMET PROGRAMI\SİSTEM YAPILANDIRMA HİZMET PROGRAMINI BAşLAT bağlantısına tıklayarak acabilirsiniz.
2. Burada bulunan SİSTEM GERİ YUKLEMEYİ BAşLAT duğmesi uygulamayı calıştırtacaktır. şimdi GERİ YUKLEME NOKTASI OLUşTURUN seceneğini işaretleyin ve İLERİ duğmesine tıklayın.
3. Ekrana gelen pencere uzerinde geri yukleme noktası icin bir acıklama girin ve İLERİ duğmesine tıklayın. Windows bunun sonucunda eri yukleme noktasını oluşturacak ve son olarak geri yukleme noktasına ait bilgileri goruntuleyecektir.
Kurtarma konsolunu kurmak
Bu konsolu, bir arıza durumunda, eğer XP bir hata nedeniyle calışmayı reddederse, hasarlı kayıt veritabanını tamir etme imkanına sahip olmak icin halen calışır durumda olan bir işletim sistemi uzerinde kurmalısınız.
1. Windows XP CD’sini yerleştirin.BAşLAT/CALIşTIR komutunu kullanarak calıştır penceresini acın.
2. \i386 klasorunde bulunan WINNNT32.exe dosyasını /cmdcons parametresini kullanarak calıştırın.
3. Evet duğmesine tıklayarak kurulumu başlatın. Yukleme sonrasında Windows yeniden başlatılacaktır.
4. Windows, bilgisayar yeniden acılırken ekrana gelen acılış menusunde yeni bir oğe gosterecektir. MICROSOFT WINDOWS XP KURTARMA KONSOLU sayesinde bir hata durumunda kurtarma konsolunun metin bazlı bir versiyonuna ulaşabilirsiniz.
Kurtarma konsolu bir arıza durumunda tum dosya ve klasorlere erişme hakkına sahip olabilmesi icin Denetim Masası’nda uygun bir değişiklik yapılmalıdır:
1. Denetim Masası’nı acın ve KLASİK GORUNUMU etkinleştirin. Burada bulunan YONETİMSEL ARACLAR/YEREL GUVENLİK İLKESİ/YEREL İLKELER/GUVENLİK SECENEKLERİ oğesini secin.
2. Farenin sağ duğmesini kullanarak KURTARMA KONSOLU: DİSKET KOPYALAMA İLE TUM DİSKET SURUCU VE KLASORLERE ERİŞİME İZİN VER ilkesine tıklayın ve OZELLİKLER komutunu calıştırdıktan sonra ekrana gelen penceredeki ETKİN seceneğini
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- işletim Sistemleri
- Diğer Windows Sürümleri
- Windows XP Altında Sistem Geri Yukleme