
Rus yetkililer gazetesini kapatsa da, Muratov susturulmayı reddediyor. "İki nesil nükleer savaş tehdidi olmadan yaşadı" diyen Muratov sözlerine şöyle devam ediyor:
Alıntı MetniRusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Moskova sık sık nükleer savaş tehdidinde bulundu.
Üst düzey Rus yetkililer, Batı ülkelerinin Ukrayna'yı silahlandırırken Rusya'yı fazla zorlamaması gerektiğine dair uyarılarda bulundu.
Birkaç gün önce de Putin, Belarus'a taktik nükleer silah yerleştirileceğini söyledi.
Ardından Putin'in en yakın yardımcılarından biri olan Nikolai Patrushev, Rusya'nın 'ABD dahil her düşmanı yok edebilecek modern, benzersiz bir silahı olduğu' yönünde açıklama yaptı.
Bu söylemlerin blöf olup olmadığını bilmemekle beraber Muratov, Rusya'da nükleer tehdide ilişkin bazı endişe verici sinyaller olduğunu söylüyor.
Muratov, "Devlet propagandasının insanları nükleer savaşın kötü bir şey olmadığını düşünmeye hazırladığını görüyoruz" diyor ve devam ediyor:
Alıntı MetniGeçtiğimiz günlerde Rus devlet televizyonunda önde gelen bir sunucu Rusya'nın, 'Fransa, Polonya ve İngiltere topraklarındaki herhangi bir askeri hedefi [Rusya] için meşru hedef ilan etmesi gerektiğini' öne sürdü.
Aynı sunucu daha sonra, 'Bir adayı stratejik nükleer silahlarla dümdüz etmeyi ve kimsenin yanılsamaya kapılmaması için taktik nükleer silah denemeleri yapılmasını' önerdi.
Öte yandan devlet kanalları Rusya'yı bir barış ülkesi, Ukrayna ile Batı ülkelerini ise saldırgan olarak tanıtıyor. Rusya'da yaşayan birçok kişi buna inanıyor.
'GENÇLERİMİZ HARİKA'
Muratov, genç nesillere olan güvenini şöyle anlatıyor:
"Gençlerimiz harika ve eğitimli. Neredeyse bir milyon kişi Rusya'dan ayrıldı. Geride kalanların büyük bir kısmı ise Ukrayna'da olanlara karşı çıkıyor. Ülkede propaganda durduğu anda gençlerin çıkıp konuşmaya başlayacağından eminim" diyen Muratov şöyle devam ediyor:
Alıntı MetniRusya'da Putin'i destekleyenlerin daha çok yaşça büyük kişiler olduğunu söyleyen Muratov, "Bu kişiler kendi torunlarının savaşa gidip ölmesi gerektiğine inanıyor" diyor.
Geçen yıl Muratov, Ukraynalı çocuk mültecilere para toplamak için Nobel Barış ödülünü açık artırmaya çıkardı. Ödül 103,5 milyon dolara satıldı.
Ancak Muratov gelecek hakkında pek iyimser değil:
"Rusya ve Ukrayna halkı arasında bir daha asla normal ilişkiler olmayacak. Asla. Ukrayna bu trajediyle yüzleşemeyecek."
Kaynak: BBC Türkçe