Rus güçleri, özel kuvvetleri aracılığıyla cepheyi 1000 kilometreyi bulan bir alana yayarak uzun süreli bir savaşa hazırlandığı izlenimi verirken, Batı’dan yoğun miktarda silah yardımı alan Ukrayna’nın da bu yönde bir beklentiyle hareket ettiği gözleniyor. Ancak bu savaş, özellikle Rusya ile Ukrayna arasındaki sınır kentlerinde yaşayanları derinden etkiliyor. Nitekim, eğitimine uzaktan devam eden binlerce gençten biri olan Angelina Lipko, bomba ve füze seslerinden kısa süreliğine uzaklaşmak için gittiği Mauripol’de duygularını Milliyet’le paylaştı.

‘Sohbetleri özledim’
Donbas bölgesindeki Donetsk Ulusal Üniversitesi’nde Ekonomi Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Lipko, “Arkadaşlarımla okul bahçesindeki günlerimi çok özledim. Az kaldı biliyorum, onlara kavuşacağım” diyor.
Doğup büyüdüğü Donetsk’i terk etmeyeceğini söyleyen Lipko, “Üniversitemizde uygulamalı bilimleri ve teorik eğitimleri çok iyi alıyorduk. Salgın nedeniyle geçtiğimiz uzaktan eğitim savaşla birlikte kalıcı oldu. Üniversite bahçesinde arkadaşlarımla yaptığım sohbetler, sınıflardaki derslerimiz hiç aklımdan çıkmıyor. Ama inanıyorum ki bugünler geçecek” ifadelerini kullanıyor. Bazı arkadaşlarının askere gittiğini söyleyen Angelina, “Arkadaşlarımla konuşuyorum. Geleceğimizi yine Donetsk’te kuracağız. Şehrimizi bırakmayacağız” diye konuştu.
Lise aşkı Victorya ile geçen yıl evlenen bilgisayar programcısı Sergey Lisenko da, “Donetsk halkının normalleşmeyle birlikte şehirlerine döneceğini umut ediyoruz. Biz de şehrimizde kalacağız” ifadelerini kullandı.

Donetsk’te işlettiği küçük marketin önüne kum çuvalları dizen Dimitri Kolesenko, “Otobüs durağındaki dükkanımı yaklaşık 1 yıldır bu şekilde koruyorum. Şehrimiz normale dönüyor ama savaş bitene kadar kum çuvallarını kaldırmayacağım” dedi.