Teknik bilgisi edinmemiş, şarkı soylemeye yeni başlamış kişiler gırtlaklarını gereğinden fazla zorlayarak ceşitli sorunlarla karşılaşabilir. Amator şarkıcılar hatalı teknikler geliştirirler ya da sesine uygun olmayan repertuarları vardır. Butun bunlar kalıcı ses bozukluklarına yol acar.
Karın kaslarını -diyafram- bilincsizce kullanmak ses sorunlarına yol acacaktır. Unutmayın ki ses organı sadece gırtlak değildir.
Postur ayakta dengeli bir vucut simetriğine denir. Yanlış postur gırtlağı ve diyaframı zorlamak icin yeterli bir sebeptir. Yatarak, oturarak, kol kaslarını gererek, başı dimdik tutarak ya da kasılarak şarkı soylemek hem cok zor hem de yanlıştır.
Zamansız şan dersleri almak ya da almadan şarkı soylemek cok tehlikelidir. Buluğ doneminde ses tam oturmamışken alınan şan dersi sese umulduğundan cok zarar verir.
Herkesin beğendiği ve ornek almak istediği ses sanatcıları muhakkak vardır. Sesinizi başkasına benzetmeye calışmayın. Ses bozukluğunun bir nedeni de budur.
Akustiği bozuk salonlar, muzik amacıyla inşa edilmemiş yapılar ses sanatcılarının bir numaralı duşmanıdır. Eğer bu tarz yerlerde performans sergileyecekseniz ses monitorleri kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu monitorler sesi şarkıcıya geri yansıtıp akustik geri donuşu sağlar.
Sahne korkusu gecici ses bozukluklarına (ses kısılması, titremesi vb) sebep olabilir. Bu biraz guven, biraz deneyim ve eğitimle başa cıkılabilecek bir sorundur.
Belki sevdiğiniz tarzda şarkılar soylemek istemeniz cok doğal. Hatta bunu yapmamak hayal kırıklığı doğurabilir. Ama seslerin sınıflandırılması ilerde yaşayacağınız daha buyuk hayal kırıklıklarını engeller.
Calışma ya da eğitim programlarınızı cok sık ve yorucu olmayacak şekilde ayarlayın. Bu hem fiziksel dayanıklılığınıza darbe vurur hem de sesinizde sanıldığının aksine olumsuzluklar yaşamanıza sebebiyet verir.
Ses yeterliliğiniz ve sesinizi korumayı oğrenmeniz eğitim surecinizle doğru orantılıdır. Kısa sureli bir eğitim her zaman icin yetersizdir.
Konser ya da eğitim gibi performanslar anında sesinizi korumanız yeterli değildir. Sesinizi yoğun bir şekilde kullandıktan sonra bir dinlendirme surecine sokmanız gereklidir. Bu surec icerisinde aşırı sıcak veya soğuk ortamlardan, gurultulu ortamlardan, sigara dumanından ve tozlu ortamlardan, yuksek sesle konuşmaktan ve alkolden kacınmalısınız.
Lombard etkisi gurultulu ortamlarda sesin yuksek olarak kullanılması eğilimidir. İyi bir eğitim almış olan şarkıcılar seslerini lombard etkisinden korumayı bilirler ve sesi icin zararlı olacak duzeye cıkmazlar.
Konserlerden once sut, dondurma, kahve, kuruyemiş gibi gıdalar almak boğazda tahriş, boğazı temizleme ihtiyacı ve salgılarda koyulaşma meydana getirir. Limon suyu salgıları incelttiği icin yararlı olabilecektir. Fakat bunu da saf olarak icmeniz yine tahriş yapacaktır. Ilık suya ya da cok acık cayla beraber limon suyu icerseniz konser oncesi boğazınızı temizlemenizde yardımcı olacaktır.
Calışma ortamları da son derece onemlidir. Nemsiz ve kuru ortamlar, toz , gurultu, bozuk akustik, aşırı sıcak ya da soğuk ortamlar ses bozukluklarına yol acar.
Akor - Tab - Nota ses bozukluklarının sebebleri
Enstrümanlar0 Mesaj
●59 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Müzik Forumları
- Enstrümanlar
- Akor - Tab - Nota ses bozukluklarının sebebleri