Mobil jeneratörler…
10 ili etkileyen deprem nedeniyle elektrik ve doğal gaz altyapısında ciddi hasarlar oluşurken; hastane, aşevi, fırın gibi tesislerde ilk planda enerji için mobil jeneratörler devreye girdi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, Gaziantep, Hatay ve Kilis’e doğal gaz taşıyan Türkoğlu’ndaki gaz iletim hattı koparken, depremin meydana geldiği bazı bölgelere güvenlik nedeniyle doğal gaz akışı durduruldu.
BOTAŞ, depremin ardından sahada doğal gaz hattı hasar tespiti yaptı. Bölgedeki doğal gaz dağıtım şirketleri ile gerekli koordinasyona geçilerek; hastane, fırın gibi acil ihtiyaçların karşılandığı yapılara CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) aracılığıyla gaz sağlandı.BOTAŞ’tan yapılan açıklamada da gaz iletim hatlarındaki hasar meydana gelen noktalarda onarım çalışmalarının aralıksız devam ettiği ifade edildi. Doğal gazın, ısınmanın yanı sıra elektrik üretiminde de önemli bir payı olduğuna dikkat çeken yetkililer, sürecihızlandırmaya çalışıyor.
CNG için tesisat ve yol önemli
Doğal gazın boru hattıyla ulaştırılamadığı bölgelerde CNG alternatif olabiliyor. Bu yakıt doğrudan kullanılabiliyor ancak binalarda CNG bağlantısına izin veren tesisat olması gerekiyor. Bu bağlantı ise daha ziyadeçok büyük ölçekli fabrikalarda var.Karayoluyla tüpler içinde taşınan CNG’nin deprem bölgelerine ulaştırmasında yaşanan bir sıkıntı dayolların aldığı hasar ve yoğun trafik.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez deprem bölgesindeki elektrik ve doğalgaz faturalarının tahsilatını ertelediklerini açıkladı.