pena vuruşları akor vuruşları pena teknikleri
Calınan nota grupları kaclı olursa olsun (sağ el) pena vuruşları daima "aşağı-yukarı-aşağı-yukarı..." şeklinde gider. Bu kesin kural değildir, daha doğrusu, muzikte kesin kural diye bir şey olamaz zaten. Yine de, calışmalarda, parmakları belirli bir sisteme oturtmak icin "aşağı-yukarı" kuralına uymanız gerekiyor (Bunun dışında, orneğin sweep picking/supurerek vurma tekniği vardır ki boyle farklı pena tekniklerini biraz ileride inceleyeceğiz). Aşağıdaki ornekte, sekizlik vuruşlar yapılmaktadır. Bazı notaları bağladığımızda, calınan notaların sureleri uzar. Fakat, temeldeki-en kucuk (bu ornekte sekizlik)-vuruşlara gore olan aşağı-yukarı vuruş şekli değişmez. Uzayan notalara duşen takip eden vuruşları yapılmış gibi duşunup, kalan yerden devam etmek gerekir.
Vuruşları Vurgularla Belirtmek
Sağ elle ritm vuruşları yaparken gitarın altı telini 2 ya da 3 bolge olarak duşunebilirsiniz:
1) Birinci bolge: (Kalın) Mi, La ve Re telleri. Aşağıda, portenin alttaki uc cizgisinde gosterilmiştir.
ıkinci bolge: Sol, Si ve (ince) Mi telleri. Aşağıda, portenin ustteki uc cizgisinde gosterilmiştir.("A" ile gosterilen ilk olcu)
2) Birinci bolge: (Kalın) Mi ve La telleri. Portenin alttaki uc cizgisinde gosterilmiştir.
ıkinci bolge: Re ve Sol telleri. Portenin ortadaki uc cizgisinde gosterilmiştir.
Ucuncu bolge: Si ve (ince) Mi telleri. Portenin ustteki uc cizgisinde gosterilmiştir. ("B, C D" ile gosterilen 2, 3 ve 4.olculer)
Herhangi bir akoru calarken bu bolgelerin farklı seslerinden faydalanabilirsiniz. Bir de, olcu işaretiyle belirtilen vuruşları vurgulama yaparak yani bu vuruşları diğerlerinden biraz daha şiddetli calarak belirgin hale sokabilirsiniz. ılk ornekte olcu 2/2'liktir ve bu, her bir ikiliğin ilk vuruşlarına (burada ilk sekizlikler) vurgu koyarak, belirgin hale getirilmiştir. Tabi, her bir ikiliğin ayrı bolgelerde calınması da ayrı bir vurgulamadır. 3/2'lik ikinci olcude de aynı yontem kullanılmiş fakat bu kez ritm kalıbı uc bolgede calınmıştır. Bu tur vurgulamaları olcu işaretiyle belirtilen değere uygun olarak yapmalısınız. Ucuncu olcu ¾'luktur ve her bir dortluk hem ayrı bolgelerde calınarak hem de vurgular koyularak belirgin hale getirilmiştir. Fakat, bu yontemlerin tumunu birden aynı anda uygulamanız gerekmiyor. Buna, amacınıza ve kulak zevkinize gore ve deneyerek karar vereceksiniz.
Vurgularla Gruplama Yapmak
4/4'luk bir ritm kalıbındaki tum sekizlik vuruşları duşunelim. Bir olcude 8 adet sekizlik vuruş vardır. Değişik vurgulamalarla bu sekiz vuruşu istediğimiz gibi bolup parcalayabiliriz (ıki adet dortlu grup (A) ya da bir adet ikili, bir adet dortlu ve yine bir adet ikili grup (B), vs gibi. Ayrıca, yalnızca grupların başlangıc pena vuruşları verilmiştir. Aradaki vuruşları "aşağı-yukarı" kuralıyla siz cıkartabilirsiniz.).
Akor - Tab - Nota Temel Pena Vuruşları
Enstrümanlar0 Mesaj
●54 Görüntüleme
- ReadBull.net
- TV, Sinema, Sanat ve Spor
- Müzik
- Enstrümanlar
- Akor - Tab - Nota Temel Pena Vuruşları