

Keman
Keman dort telli yaylı bir calgıdır. Keman 4 telli olmadan once 7 telliydi [[zaman icinde değişerek şu anki 4 telli halini almıştır. Değiştirilmesinin sebepleri ise gorunuşunun kaba ve tutuşununda zor olmasından kaynaklanır. Keman'ın telleri sırayla 7'den 6'ya, 6'dan da 5'e duşmuştur.
Viyola ve viyolonselin de bulunduğu violin ailesinin en kucuk ve en yuksek tondan calan uyesidir. Akor sesleri pesten tize sol, re, la, ve mi'dir.
Kemanda perde yoktur. Nota yerleri pesten tize doğru yaklaşık olarak şu şekildedir:
Keman yayı insan kılından yapılır. Ama genelde kullanılan kemanlarda suuni at kılı veya ham misina olarak adlandırılan bir madde kullanılır.
Almanca: Geige, Fransızca: Violoa, İngilizce: Violon, İtalyanca: Violino dur. Uzunluğu 60 cm'dir. Yayla calınan telli bir calgıdır. Notası, ikinci cizgi Sol ackısı ile yazılır. Orkestralarda, genel olarak (Solo, I, II) uc partisi bulunur.Solo ve eşlik gorevi verilir (ozellikle bir solo calgıdır). Hic bir calgıda olmayan ses rengiyle, cok zengin bir anlatım gucu vardır.
Telleri: Sol, Re, La, Mi olarak akort edilir.
Tarihcesi
Keman ilk olarak 16 yuzyılda Kuzey İtalya'da ortaya cıktı. ilk keman yapımcılarının Rebec , Ronesans Kemanı ve Lira da braccio adlı enstrumanlardan esinlendikleri sanılmaktadır. Enstrumanın akort edilişi dahil olmak uzere hakkında bilgi veren bilinen en eski metin, 1556 yılında lyon'da Jambe de Fer tarafından yazılmıştır; bu donemde keman Avrupa'da yayıldı.
CİFTLEMELER
Sesdaş ciftleme
Birinci keman ile ikinci keman
Renk değişmez dolgunlaşır (calanların sayısı coğalırsa, duyulusu yumuşak bir de tahta calgı eklenir. Yaylı calgıların duyulusu egemen kalır. Fakat biraz dolgunlaşmış olur).Keman ile Viyola: Kemanların birleşmesinden cok farklı bir etki yapmaz. Kemanın rengi egemendir. Dolgun ve yumuşak bir renk sağlanır.
Keman ile viyolonsel
Dolgun bir duyuluş sağlanır. Viyolonselin ses rengi egemendir. Birinci Keman, ikinci Keman, Viyola ve Viyolonsel: Bunların dordunun sesdaş olarak calması, alto ve tenor katında mumkundur. (F) de gayet kuvvetli, (P) de ozellikle dolgun ve yumuşak bir renk sağlanır.
Sekizliden ciftleme
Birinci keman ile ikinci keman
Cok sık rastlanır, ozellikle ezgi yuksek soprano seslerinden daha yukarılara cıktığı zaman kullanılır. Cunku bu katta Mi telinin dolgunluk ve anlatım gucu azalır. Bundan başka, birinci kemanlar ikinci kemanlarla sekizli aşağıdan katlanmazsa, butun diğer calgılardan uzakta, yalnız kalır.
Kemanlar (Divisi)
Bu bicim duyulusu zayıflatır, ve kucuk orkestrada ozellikle belli olur. Buna rağmen bazı durumda ezgi cok incelerde iken ve tahta calgılarla katlayarak kullanılır.
Keman ile viyola:
Buna cok sık rastlanır, ozellikle ezginin aşağı sekizlisi kemanın (Sol telinden) daha kalınlara indiği zaman kullanılır.
İki sekizliden ciftleme
Birinci Keman, ikinci Keman ve Viyola, ya da Birinci Keman, ikinci Keman ve Viyolonsel:
Bu bicim geniş ve uzun ezgilerde kullanılır. ozellikle (F) de yapılır.]]
Uc ve dort sekizliden ciftleme
Birinci keman, ikinci keman, viyola ve viyolonsel (telli kontrbas)
Bu bicim cok az kullanılır ve soluklu calgılarla katlanır.
wikipedia.org