bendir ceşitleri bendirin ozellikleri bendirin tarihcesi tarihcesi fiyatları
Bendir

Bendir, Klasik Turk Muziğinde kullanılan başlıca vurmalı ritim calgılarından biridir.

Zilsiz buyuk tef, nakkare ve kudumle birlikte kullanılır. Derisinin ic yuzune boydan boya gerilen kiriş sayesinde aynı anda iki değişik tını cıkarabilir.

Bendir, Klasik Turk muziğinde ve ozellikle Mevlevi zikr musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı calgının Mağrip ulkelerine (ozellikle Fas ve Cezayir'e) ozgu bicimidir. Mağrip Arapcasından alınan bendir adı Turkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.

Genellikle 40 ila 55 cm capında daire şeklindeki bir kasnağa deri germek suretiyle imal edilen bendirin belirgin bir ozelliği, rezonans sağlamak amacıyla ic tarafına gerilen iplerdir. Aynı enstruman 12. yuzyıldan itibaren Ortacağ Avrupa muziğinde timbre veya tymbre (Fransızca) adıyla yaygın olarak kullanılmıştır. Arapca adın Fransızcadan aktarılmış olması kuvvetli olasılıktır.

Turkiye'de son donemlerde kullanım alanı yaygınlaşmaya başlamış olup , ilahi muziğinin yanında Turk Halk Muziği'nde en cok kullanılan ritim aleti olmuştur.Bunun yanında Turkce rock parcalarda da zaman zaman gorulebilmektedir.

Standart capı 52 cm'dir. Ses kalitesi bendirin kasnağına ve maddesine gore değişir. Plastikten veya deriden yapılır. Deriden yapılan bendirlerde kasnaklardaki vidaları sıktıkca ses tonu değişir, aynı zamanda cakmak-kibrit yardımıyla deri 2 dakika kadar ısıtıldığı zaman daha kaliteli ses elde edilir.