Konya Havzası’nda yer altı sularının çekilerek toprağın göçmesiyle meydana gelenobrukların sayısı, 2 bin 500'eulaştı. Obrukların çoğu,Karapınar ilçesinde oluşurken son yıllardaaynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar,Emirgazi, Çumra ileCihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de görülmeye başlandı.AFAD ve Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlıObruk Uygulama ve Araştırma Merkezi de 3 yıl önce obrukoluşan bölgelerde risk haritasıçıkarmak için çalışma başlattı.

Çalışmaları yürütenObruk Araştırma,Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, kentteki obruk sayısının 2 bin 500'e ulaştığını söyledi. Arık, ''3 yıldır AFAD ile birlikte bölgedeki obruklarlailgiliyaptığımız çalışmalar neticesinde 2022 yılı sonu itibarıyla2 bin 500 civarı obruktan söz ediyoruz. Bunların tamamı görmeye alışık olduğumuz derin çukurluklar şeklinde değil. Teknik olarak çökme yapıları da dahil ederek söylüyoruz. Derin obrukların sayısı yine 700 civarında. Bunun yanına 1700-1800 kadar sığ obrukları dahil ediyoruz" diye konuştu.




ARAŞTIRMALAR, KONYA'NIN KUZEY BÖLGESİNDE SÜRÜYOR

Prof. Dr. Arık, obruk araştırma çalışmalarının daha önce Karapınar'da yapıldığını,şu an kentin kuzey bölgesinde devam ettiğinikaydederekşunları söyledi:



Alıntı Metni

Çevre illerdeki obruk sayılarının artışına da dikkat çeken Prof. Dr. Arık, "Sadece Konya'da değil. Konya'ya yakın iller olan özellikle Eskişehir'deki obruk sayısında belirgin bir artış var. Çevre illerde de obruk oluşumu yaygınlaştı. Bununla birlikte değerlendirdiğimizde de ülkemizdeki kuraklık ve yer altı sularının kullanımı nedeniyle obruk sayısının artışında ciddi bir etken olarak karşımıza çıkıyor" dedi.