Mithat Yurdakul - Tekstil üretiminin yarattığı kirliliğin önlenmesi, su ve enerji tüketiminin azaltılması için bir dizi düzenleme hayata geçiriliyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın genelgesine göre, lif, elyaf, iplik, kumaş gibi üretim tesislerinde, 1 ton tekstil üretimi başına enerji tüketimi Çevre İl Müdürlüğü’ne bildirilecek. Yalıtım ve ön kurutma sistemlerinde enerji tüketimi en aza indirilecek. Kurutma bacalarında toz emisyon miktarının 10 mg/Nm 3 değerini aşmaması için siklon, elektrostatik çöktürücü veya torba filtre gibi sistemler kullanılacak. Örgü makinelerinde mineral yağ yerine daha az hava emisyonuna ve daha az kokuya neden olan, su bazlı ya da sentetik organik bazlı örgü yağları kullanılacak. Hava emisyonlarına ilişkin arıtma sistemleri, il müdürlüklerince çevrimiçi izlenecek. Boyama yapan tekstil işletmelerinde renk giderimi yapılarak, tuzlu suyun kumaş boyama ve yıkamada yeniden kullanılması sağlanacak.

Kaliteli suya ayar

Sürekli çalışan makinelerde su debisi kontrol cihazları ve otomatik kapatma vanaları yer alacak. Suyun az olduğu bölgelerde, organize sanayi bölgelerine ait arıtma tesislerinden çıkan suların üretimde yeniden kullanımı sağlanacak. Su yumuşatma sistemlerinde, çıkış suyu ve rejenerasyon sonrası yıkama suyunun sertlik düzeyi izlenerek, gerekenden daha kaliteli su kullanımı engellenecek. Tesislerde kimyasalların ayrı hatlarla on-line olarak dağıtıldığı ve uygulamadan hemen önce karıştırıldığı dağıtım sistemleri kullanılacak.

Havaya bakılacak

Bakanlığın düzenlemesine geçiş kademeli olarak yapılacak. Kurulu kapasitesi 10 ton/gün ve üzerinde olan tesislerde 15 Ocak 2024, kapasitesi 5 ton/gün-10 ton/gün arasında olan tesislerde 15 Ocak 2025, kapasitesi 5 ton/gün altında olan tesislerde ise 15 Ocak 2026 tarihine kadar uygulamaya geçilmiş olacak. Belirlenen süreler, ilin hava kalitesi ve su kaynakları esas alınarak Mahalli Çevre Kurulu kararı ile öne çekilebilecek ya da zorunlulukla ilgili sınır değerler düşürülerek kapsam genişletilebilecek. Genelge kapsamına giren tesisler, 3 ay içerisinde planlarını Çevre İl Müdürlüklerine sunacaklar.