e repleri gorelim bakalım

Sınav tarihi: 27/11/2005

1- Bir kentin tarihi oluşumunu ..... kolay değildir. Cunku bazı durumlarda yazılı kaynaklar...., arkeolojik kazılardan elde edilen bilgiler ise ... olabilir.
Bu cumlelerde boş bırakılan yerlere anlam ve anlatım yonunden getirilmesi en uygun olan sozcukler aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
A) aydınlatmak- ozensiz- kesin
B) izlemek- doğru- ayrıntılı
c) bilmek- duzeysiz- yeni
D) değerlendirmek- inandırıcı- gecersiz
E) saptamak- yanıltıcı- yetersiz
2- Bu yol, bildik Karadeniz guzelliklerini sunuyor ziyaretcilerine. Yeşilden ve heryandan akan sulardan hani neredeyse icimiz de yıkanıp ak pak olacaktı. Coğunlukla dağ ve vadi yamaclarından oluşan yorenin buyuk bolumunde dağlık-kayalık yaylak ve ormanlar var.
Yukarıdaki parcada altı cizili sozlerin yerine aşağıdakilerden hangisinde verilenler, sırasıyla getirilirse anlamda değişme ya da bozulma olmaz?
A) sanırım- beyaz- coğu zaman- gorulur
B) az daha- tertemiz- genellikle- bulunuyor
C) biraz- ferah- oldukca- yetiştirilmiş
D) oyle ki- temiz- her zaman- yer alıyor
E) hemen hemen- pırıl pırıl- hep- oluşmuş
3- Benim anadilim, Turkcem bir denizdir; derinliğiyle, gozun erişemeyeceği genişliğiyle, dibinde yatan gun gormemiş incileriyle, sınırsız gucu, guzellikleriyle...
Bu cumledeki altı cizili sozle Turkcenin hangi ozelliği anlatılmak istenmiştir?
A) Somut anlamlı sozcukler bakımından zengin olma.
B) Etkili bir anlatım gucu bulunma
C) Bilinenlerin yanı sıra ayrımına varılmamış yonleri olma
D) Cağrışımsal acıdan zengin sozcuklere sahip olma
E) Doğaya donuk bir dil olma
4- Bu toplantı nedeniyle yaptığım hazırlık sırasında, yazarın incelediğim denemelerinin, gunluklerinin satır aralarından onun hırcın bir insan olduğu sonucuna vardım.
Bu cumledeki altı cizili sozle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yazarın uslup ozelliklerini yansıtan sozler
B) Yazarın gorunuşune ilişkin eleştirileri iceren sozler
C) Belirli turlere ozgu anlatım ozellikleri taşıyan bolumler
D) Soylenmiş olanlardan cıkarılan soylenmemiş sozler
E) Herkesce bilindiği halde ortaya konmayan bilgiler
5- Bazı Anadolu kasabalarının kokusu vardır. Kimisi orman icine kurulmuştur, cam, recine kokar. kimisi deniz, yosun kokar. kimisinin de dokusu tarihin imbiğinden suzulup gelir. Ahşap evlere, camilere bu doku, bu koku siner.
Bu parcadaki altı cizili sozlerle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Eskiye ozgu nitelikleri barındırmak
B) Gecmişin geleceğe ornek olmasını sağlamak
C) Eski yapıların gunumuzdekilerden daha değerli olduğunu vurgulamak
D) Gecmişle bugunu karşılaştırma olanağı yaratmak
E) Kasabanın kimi ozelliklerini yansıtmak
6- Bu pencere dunyayla oyle barışıktır ki, onundeki sedirde saatlerce oturabilirim. Ucu dantelli, kar beyazı perdeyi araladığımda once yaşlı ceviz ağacları carpar gozume. Az otedeki kucuk bostan, mavi goğun altında bir avuc cıvıltılı yeşillik... Taş bir duvarla cevrili ve mevsimine gore ceşit ceşit sebzelerin bulunduğu bir bahce: mısır, domates, biber, salatalık...
Bu parcadaki altı cizili sozle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Evin en guzsel yerinde bulunduğu
B) Dışarıdaki yaşamın guzelliğini tattırdığı
C) Evdeki herkesce tercih edildiği
D) Dışarıyı izleyenlere yeni bilgiler kazandırdığı
E) Evin icine hakim bir konumda olduğu
7- Ben Turkce'nin olanaklarını şiirler ve şairler aracılığıyla oğrendim. Şiir yazmak cok zor bir iş; edebiyatın dışında, hatta ustunde bir şey. Şairlere bir edebiyatcı, sanatcı gibi de bakamıyorum.Simyacı gibi, bir tarafları aydınlık, bir tarafları karanlık olan, bize icimizin karanlıklarından haberler getiren insanlar onlardır.
Bu parcadaki altı cizili sozle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Başka şairlerin yansıtamadığı duyguları işleyen
B) Duygu dunyamızı zenginleştiren
C) Olumsuz duşuncelerden kurtulmamıza yardımcı olan
D) Sanatlı, anlaşılması zor bir anlatıma başvuran
E) Ayrımına varamadığımız duygu ve duşuncelerimizi ortaya cıkaran
8- Deyimlerimize bakınız; onları başka dillerin deyimleriyle karşılaştırınız. Bambaşka bir anlatımla, taptaze, canlı benzetmelerle, değişik imgelerle karşılacak, anlatımı guc duyguların, belirtilmesi zor durumların bir cırpıda kuruluveren bir sahne uzerinde ortaya konduğunu goreceksiniz.
Bu parcadaki altı cizili sozle deyimlerin ozellikle hangi yonu anlatılmak istenmiştir?
A) Kuruluş yonunden ozgun olma
B) Şiirsel soylem taşıma
C) Anlatılanları somutlama
D) Yaratıldığı dilin malı olma
E) Duş gucunu yansıtma
9- (I) Muzik, kulturun başlıca oğelerinden biridir. (II) İnsanları birbirine yakınlaştırır, onların ortak bir anlayış ve estetiğe sahip olmalarını sağlar. (III) Ulus duzeyine yukselmiş her toplumun, mutlaka kendini yansıtan bir muziği vardır. (IV) Kendine ozgu muziği olmayan bir toplumun ulus sayılması mumkun değildir. (V) Birey olarak, insanın kişilk kazanmasında da muziğin az ya da cok mutlaka etkisi vardır. (VI) Muziksiz bir toplumun tarihte de sosyolojide de ulus olarak yeri yoktur.
Bu parcadaki numaralanmış cumlelerden hangileri anlamca birbirine en yakındır?
A) I, II ve IV
B) I, III ve V
C) III, IV ve V
D) III, IV ve VI
E) IV, V ve VI
10- (I) Bu dergide eğitim ve sosyal bilimler alanındaki yazılara yer verilecektir. (II) Eğitim; bilim, sanat ve kulturle ilgili gelişmelere, sonuclara değinilecek, bu alandaki calışmaların sonucları ilgililere duyurulacaktır. (III) Yazılarda, araştırmaya dayalı olma, alana katkı sağlama, uygulamaya ilişkin sonucları ortaya koyma, yeni ve farklı gelişmeleri irdeleme olcutleri aranacak. (IV) Dergi, şubat, mayıs, ağustos ve kasım aylarında, yılda dort kez yayımlanacaktır. (V) Her yılın sonunda derginin yıllık dizini cıkarılacak. (VI) Dergi, yonetimce belirlenen kutuphanelere, uluslararası yayın tarama kurullarına gonderilecek.
Bu parcadaki numaralanmış cumlelerin hangisinde yazıların iceriğinin nelere gore değerlendirileceği belirtilmitşir.
A) II
B) III
C) IV
D) V
E) VI
11- Aşağıdaki cumlelerin hangisinde sporun "arac" olma yonu dile getirilmektedir?
A) Spor cocukların hem fiziksel, hem ruhsal, hem de toplumsal gelişimini sağlar
B) Şiddet, futbol başta olmak uzere pek cok spor dalında gorulmektedir.
C) Anne ev babalar, cocuklarına sporda şiddetden kacınmayı oğretmelidir.
D) Sporda şiddet, yarışma ruhuna uymayan bir tutumdur.
E) Spor oğreticileri, cocuklara sporla ilgili değerler kazandırmaya ozen gostermelidir.
12- Aşağıdaki cumlelerin hangisinde oğretmenin, oğrencilerini araştırma yapmaya yonlendirilmesi onerilmektedir.
A) Oğrencilerini tanımaya, anlamaya calışarak onlarla sağlıklı bir iletişim icinde olmalıdır.
B) Cocukların duşunme, duyma ve duş kurma gucunu diri tutmalıdır.
C) Kendini yinelemekten kacınmalı, yeni bilgi ve beceriler edinerek bunları oğrencilerine aktarmalıdır.
D) Oğrencilewrin merak duygusunu kamcılmalı, olayların, olguların nedenlerini oğrenme tutkusunu geliştirmelidir.
E) Bilgilerin surekli bir değişim icinde olduğunu bilmeli, bunu oğrencilerine de sezdirmelidir.
13- Aşağıdaki cumlelerin hangisinde sanatcıların uslubuna yonelik olumsuz bir eleştiri soz konusudur.
A) Soylediklerini, izlediklerinden cok, gozlemlerine yaslandırması, yapıtlarına gercekci bir hava katıyor.
B) Ortaya koyduğu her yeni yapıt, daha onceki yapıtlardan hicbir iz taşımaz.
C) Okurların duygusal donanımını zenginleştirerek anlatım bicimlerine yer verir.
D) Olayların akışını yavaşlatmayan kısa diyaloglardan yararlanıyor.
E) Sozcuklerin yanyana getirilişindeki savrukluk, konunun gereği gibi işlenmesini onluyor.
14- (I) Kahramanlarının kitaplara, yazarlara, ressamlara olan sevgisini betimlemek icin roman boyunca bircok kitap, yazar ve ressam adı sayıyor. (II) Bu yuzden kitabının kimi sayfaları neredeyse bir yazar ve yapıt adları sozluğune donuşuyor, bu da ister istemez oykulemenin akışını, bu bolumlerde kesintiye uğratıyor. (III) Peki hic mi işlevi yok, sayıp dokulen bu adaların? (IV) Bir kez romanın başkişisinin nasıl etkileyici ve guzel bir dunyada yaşadığını, hangi sanatcıların soluğuyla beslendiğini ortaya koyuyor. (V) Sonra, kimi okurlar icin izlenecek ve okunacak yapıt adları sunuyor. (VI) Şunu da ekleyeyim: Kitabı salt oyku duzleminde okuyacak olanlar, sayılan adları atlayarak da okuyabilirler. (VII) Boyle kurgusal bir yapısı var kitabın.
Bu parcada sozu edilen yazara ilişkin biri olumsuz, oteki olumlu goruş yansıtan iki cumle aşağıdakilerden hangisidir?
A) I ve III
B) I ve VI
C) II ve IV
d) III ve VI
e) III ve VII
15- (I) Değerli madenler ve taşlar, insanın varolduğu gunden bu yana bazen guzelliğin, bazen de zenginliğin ve asaletin simgesi olarak marifetli eller tarafından işlendi. (II) Gercek anlamdaki kuyumculuğun MO 4000'in sonlarında başladığını soyleyenlerin yanı sıra bunun tarihinin 30.000 yıl oncesine uzandığını ileri surenler de var. (III) Değerli taşların ve madenlerin takıya donuşmesi, insanın yaratıcılığı ve malzemeyle savaşı sonucunda ortaya cıkıyor. (IV) Takıların tasarımları ve ozenli işcilikleri incelendiğinde aklımıza, bunların hangi tekniklerle yapıldığı sorusu geliyor. (V) Kuyumculuk tarihinde, yuzyıllardır sayısız teknik kullanılmış, ancak gunumuz kuyumculuğunda ozellikle seri ve standart uretim karşımıza cıkmıştır.
Bu parcadaki numaralanmış cumlelerin hangisinde, belirli bir konu uzerinde goruş birliği olmadığı anlamı vardır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
16- (I) Kitap, yaşamı genişleten oğelerin en onemlisidir. (II) Ulkemizdeki okuma eksikliği, bireylerin yaşamı kucaklayamamasına, olup bitenleri anlayamamasına neden olmaktadır. (III) Okumayan insan az yaşayan insandır. (IV) Az yaşayan insanlar ne genc kuşakları iyi yetiştirebilir ne de kendilerini geliştirebiirler. (V) Ne yazık ki hicbirimiz ne kadaraz yaşadığımızın bilincinde değiliz.
Bu parcadaki numaralanmış cumlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
17- (I) Dışarıdan dar gorunen bir vitrin, daracık bir kapı, iceriye giriyorsunuz, karanlık, olgun bir salon. (II) Buzdolabında pastalar, camekanda tuzlularve tatlılar; bir iki oturulacak yer. (III) Yani hicbir ozelliği yok. (IV) Ya arka bahce... (V) Asmalı cardak, ustu mermer kucuk masaların cevrasine iliştirilmiş sandalyeler, bir gecmiş zaman gorgusu taşıyor. (VI) Yazın bileburada hep sonbahar başlangıcının o renkleri ve ışıkları oynaşır. (VII) Zemin, mis gibi kokan, yeni sulanmış toprak; duvar kenarlarında o guzelim akşamsefaları...
Bu parcadaki numaralanmış cumlelerin hangisinden, daha onceki duşuncelerin tersinin ileri suruleceği anlaşılmaktadır?
A)II B) III C) IV D) V E) VI
18- (I) Kelime Nadir ve Muazzez Tahsin'in yapıtlarını yeniden basmak amacıyla bana editorluk onerdiler. (II) Bu yazarların, bu yapıtların gunumuze kazandırılması cok iyi olacaktı. (III) Fakat ben garip bir ikilem icinde kalmıştım. (IV) O kitapları okuyarak yetişmiştim. Onlar bana okuma zevki aşılamışlardı. (V) Ne varki o yapıtlarda yıllar oncesinin tatlarını bulup bulamayacağımı bilmiyordum. (VI) Fakat bu yapıtların yayın dunyamızda kaybolup gitmesini de istemiyordum; bir fırsat cıkmıştı.
Bu parcada sozu edilen ikilemin ne olduğu hangi cumlelerde belirtilmiştir?
A) I ve II
B) II ve III
C) II ve IV
D) III ve IV
E) V ve VI
19- Aşağıdaki cumlelerin hangisinde şaire yonelik olumsuz bir eleştiri yoktur?
A) Şiirlerinde zaman zaman duz bir anlatıma yoneliyor, boylece şiire ozgu yoğunluk yitiyor.
B) Şiirlerin iceriğini, değişik temalar uzerine kuruyor.
C) Şiirlerini, butunsellikten yoksun dizelerden oluşturuyor.
D) Sozluk secimlerinde turkceleri varken yabancılara yeğiliyor.
E) Uyaklardan yaralanacağım diye doldurma oğelere yer verip şiirin ic sesini yok ediyor.
20- (I) Şiirinin anlam alanının genişletme cabası gosteren bir şairdir o. (II) Bunu, duygusal ve sezgisel bir zenginlik yaratmak icin yapıyor.(III) Bu cabayı gosterirken bir yandan da şiirinin coğrafya ile bağını koparmamaya ozen gosteriyor. (IV) Bu nedenle ucurtması Balkanların ozlemine takılı kalmış bir cocuk duyarlığıyla yazıyor şiirini (V) "Ne zaman bir Rumeli ruzgarı esse/ Tuna gozlu acılar dolar yureğime" dizeleri bu ozlemin izlerini taşımaktadır.
Bu parcadaki numaralanmış cumlelerle ilgili aşağıdaki acıklamalardan hangisi yanlıştır?
A) I. cumlede saptama yapılmaktadır
B) II. cumlede, I. cumledeki yargının gerekcesi acıklanmaktadır.
C) III. cumlede, yaşanılan bolgenin guzelliklerine değinilmektedir.
D) IV. cumlede, II. cumlede dile getirilen caba, sanatlı bir soyleyişle vurgulanmaktadır.
E) V. cumlede, IV. cumledeki yargı iki dizeyle orneklenmektedir.
21- I. Yeri goğu kaplaya bu bitki topluluğunun arasına saklanmış mağaraların farkına varmak pek kolay olmuyor.
II. Bu bolge tipik Karadeniz bitki ortusunun yeşilline boğulmuş.
III.Sinop'un Ayancık İlcesindeki İnaltı mağarası boylesi guzel mağaralarda biri.
V. Bunların her biri usta bir ressamın, yaratıcı bir heykeltıraşın elinden cıkma birer sanat eseri gibi.
Yukarıdakı numaralanmış cumlelerin anlamlı bir butun oluşturacak bicimde sıralanışı aşağıdakilerde hangisidir?
A) I, V, II, IV, III,
B) II, I, IV, V, III,
C) II, V, III, I, IV,
D) III, II, I, V, IV,
E) III, IV, V, I, II,
22-
I. Eğer hÂl kendini yazdırmakta direniyorsa elinden kurtulmama olanak yoktur: ikide bir karşıma cıkar.
II. Karşılaştığım bir olay, duyduğum bir soz, sokakta gorduğum bir yuz, bir davranış bende yazma isteği uyandırır.
III. O zaman daha fazla kacamaayacağımı anlar, oturup yazmaya başlarım.
IV. Fakat nedense bunlrı bir turlu yazmaya başlayamam, hatta unutmaya calıştığım bile olur.
Yukarıdaki numaralanmış cumlelerin anlamlı bir butun oluşturacak bcimde sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
A) I, IV, II, III,
B) II, IV, I, III,
C) III, I, IV, II,
D) IV, I, II, III,
E) IV, III, I, II,
23.
I. O, aldırmaz, "Olsun, ne kaldı ki şunun şurasında ilkbahara?" diyerek sevincini sordururdu.
II. Sevindirici, "Bu kışı da devirdik" diyerek belirtildi.
III. Sonra durgunlaşır, ic gecirir, duya duya kanıksadığım, "Gecen, omurden geciyor." sozlerini yinelerdi.
IV. Babam, şubatta bir gun guneş acacak olsa, yerinde durmaz sevinirdi.
V. Ben, "O kadar sevinme baba" derdim, "kar bile yağabilir haftaya"
Yukarıdaki numaralanmış cumlelerin anlamla bir butun oluşturacak bicimde sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
A) I, III, V, II, IV,
B) II, V, I, IV, III,
C) III, V, III, IV, I,
D) IV, II, V, I, III,
E) V, II, I, III, IV,
24-
I. Oyleyse okuma alışkanlığı edinmek farklı bir cabayı gerektirir.
II. Ama her okuma yazma ve yazma bilen kişi, kitap okuyan kişi midir?
III. Her insan bir eğitim tunelinden gecer ve sonucla okuryazar olur.
IV.Ortaya konan urunlerin cokluğu da goz onunde tutularak okunacakları secerken de tez davranmak gerekir.
V. Boyle olmadığını kitap satışlarının yetersizliğinden kolayca anlamak munkundur.
Yukarıdaki numaralanmış cumlelerin anlamlı bir butun oluşturacak bicimde sıralanışı aşağıdakilerden hangisidir?
A) I, III, II, V, IV,
B) II, III, V, I, IV,
C) III, II, V, I, IV,
D) III, V, I, IV, II,
E) V, I, III, IV, II,
25-
I. Cocuklara kim davranışları kazandırmaya calışırken onları destekleyici, yureklendirici, kendilerine guvenmelerini sağlayıcı biciminde davranmak geekir.
II. kuşkusuz her cocuğun kendi yaşına ve yeteneğine gore yapabileceği işler vardır.
III. Cocuk hangi yaşta olursa olsun ailesi icin bir şeyler yapmak ister, bu istek beslenip geliştirmelidir.
IV. "Sen kuculsun yapamazsın" ya da "başaramazsın" şeklinde kaygılı sozler onların davranışlarını koreltir.
V. Cocuklar davranışlarını sınınrlayan yetişkinlerce konmuş olculeri zamanla zorlarlar.
Yukarıdaki numaralanmış cumlelerle bir paragraf oluşturulduğunda hangi cumle anlam ve anlatım acısından bu paragrafta yer almaz?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
D) V.
26-
I. Okul cağındaki cocukların televizyonda cizgi filimler ve cocuk programlarının yanı sıra erişkinlerler icin hazırlanan yayınları da izlediği bilinmektedir.
II. Obezite, gorme ve uyku problemleri, okul başarısında duşme antisosyal davranışlar ve saldırganlık bunlar arasında sayılabilir.
III. İzlenen programların olumlu etkilerinin yanında fiziksel ve psikososyal bircok olumsuz etkisi bulunmaktadır.
IV. Fiziksel buyumenin ve akademik ferformansın guclendirilmesinde uyku temel ogedir.
V. Bu nedenle cocukların televizyonda izlediği programların iceriğinin denetlenmesi ve gunluk televizyon izlemesinin bir iki saati gecmemesi, televizyonun cocuklar uzerindeki olumsuz etkilerini buyuk olcude giderecektir. (memurlar.net)
Yukarıdaki numaralanmış cumlelerle bir paragraf oluşturulduğunda hangi cumle anlam ve anlatım acısından bu paragrafta yer almaz?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
27- Dikdortgen ya da kemerli,(I) dort ya da altılı bolmeli,(II) iki kanatlı pencereler,(III) cumbalı, kafesli, kepenkli ornekleriyle ozgun yapı tipini yansıtıyor. Cift ya da tek kanatlı,(IV) ustu ahşap kafesli,(V) ozel tokmaklı kapılar, evlerin guzelligini tamamlıyor.
Yukarıdaki parcada numaralanmış virgullerden hangisinin işlevi otekilerden farklıdır?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
28- Biz farkında olsak da olmasak da hep aynı hızla geciyor zaman ( ) Yaşananlar yavaş yavaş gecmişte kalıyor, bugune kalansa yalnızca bırakılan izlerdir ( ) Nesiller değişiyor ( ) bir zamanlar başkalarının yaşadığı evlerin kapısından şimdi başka insanlar cıkıyor ( ) kapı aynı kapı, ev aynı ev, yalnızca konukları farklı ( )
Bu parcada ayraclarla ( ) gosterine yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A) (.) (.) ( ( (.)
B) (...) (...) (.) ( (...)
C) (!) (...) (.) (.) (,)
D) (!) (.) ( (.) (!)
E) (.) (,) (!) (.) (...)
29- Bu antik (I) kent astronomiden (II) tıpa (III) , eczacılıktan (IV) mimariye kadar bir cok alanda da (V) adını duyurmuştu.
Bu cumledeki numaralanmış sozcuklerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

30- Ankara' nın o boz bulanık (I) gunleriydi. O gunlerde ticaret alanında onemli bir ihtiyac iyideniyiye (II) kendini gostermişti. O da (III) kentin parasal altyapısıydı. Bu amacla ve devlet desteğiyle, Başkent'te (IV) ilk kurulan banka Ziraat Bankası (V) oldu.
Bu parcadaki numaralanmış sozlerden sozlerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
31- Aşağıdaki cumlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Gezip gormeyi sever; yaz-kış demez, ilgisini ceken gezilere katılırdı.
B) Sergide, yaptığı ilk resimlerde bir kacına da yer vermişti.
C) Dunyaca unlu doktorlar bir araya gelerek bu hastalığın tedavi yontemlerini tartışacaklar
D) İcinde bulunduğumuz koşullar hastalığa yakalanma şansımızı arttırmıştı.
E) sağlıklı ve uzun yaşamın nelere bağlı olduğu konusunda uzmanların goruşu alınacak
32-Aşağıdaki cumlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Resim soyutlamaya elverişli sanatların başında geliyor.
B) Bu yazarımızın eğitim duzenimize ilşkin cok ilgic goruşleri var.
C) Yazın dunyamızın emekcilerinden olan romancı, gecenlerde son kitabını yayınladı.
D) Butun yazımsal urunlerde bicim ve icerik arasında bir etkileşim vardır.
E) Ulkemizin kultur ve sanat hayatına her zaman ilgi ve yardım goştermiş bir kişidir.

33-Aşağıdaki cumlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Deneme yazarı dilediği konuyu secebilir, her şeyi deneme konuları yapabilir.
B) Deneme deyince duşunsel boyutlar icerdiği, konuşma havasında bicimlendiği belirir.
C) Okurlar denemeyi salt faydalı yorumlarım oğrenmek icin değil, hoşca vakit gecirmek icin okur.
D) Denemeci kendi kendisiylekonuşur gibi yazar, daha cok kendini anlatır.
E) Denemecilerin anlatımında hem bir senli benlilik hem de bir ağırbaşlılık vardır.
34- Aşağıdaki cumlelerin hangisinde bir anlatım bozukluğu vardır?
A) Bu konuda bilgim olduğu icin gorevlerimi yaparken cok rahatlık cektim.
B) Kendisini yıllardır tanırım, ondan boyle bir davranış bekelemezdim.
C) Daha once calıştığım yerlerde bu soruna farklı cozumler bulunmuştu.
D) Yapılan araştırmalar, daha once bilinenleri butunuyle değiştirmişti.
E) Oradaki yaşam koşullarının buradakilerden farklı olduğunu gorunce pek şaşırmamıştım.

35- (I) Bu yapıt, cok farklı tekniklerde yazılmış iki bolumden oluşuyor. (II) Bunlardan hangisini daha cok sevdiğime karar veremedim. (III) Sanırım, her iki bolumu de birbirlerinden guzel buldum (IV) Birinci bolumde Eskişehir'de gecen cocukluk gunleri anlatıyor. (V) Bugunun kentiyle belleklerde izleri kalan o zamanki kent değişik yonleriyle karşılaştırılıyor. (IV) Bu karşılaştırmaların ardından da ikinci bolume geciliyor.
Bu parcadaki iki paragrafa anlatmak istenirse ikinci paragraf kacıncı cumleyle başlar?
A) II,
B) III,
C) IV,
D) V,
E) VI,
36-(I) Guven duygusu, kişilik gelişiminin temel kazanımlarından biridir. (II) 0-2 yaş doneminde temeli atılan guven duygusu, cocuğun temel ihtiyaclarının giderilmesindeki titizliğe bağlı olarak yerleşir. (III) İhtiyacların giderebilmesi konusunda duyarsız davranılması, geciktirmelerin olması cocuğun huzursuzluğunun ve guvensizliğinin artmasına yol acar. (IV) Bireyin cocuklukta yaşadığı olumlu ya da olumsuz olaylar, onun kişiliğinin oluşumunda etkili olur. (V) Cocuğa, gereken ilgi gosterilmzse ondan guvensizlik duygusu artar.

Bu parcadaki numaralanmış cumlelerden hangisi duşuncenin akışını bozmaktadır?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
37- Cocuklar icin hazırladığımız bu derginin her sayılarında bir oyku yayınlamak istiyorduk. Bu nedenle de bircok yazardan cocuklar icin oyku yazmasını istedik.Elimize cok sayıda oyku ulaştı, ama bu yazarlarımızın bir kısmıtla cok tartıştık. Cunku oykulerin cocuklara uygun olmadığını soylediğimizde "Nasıl olur, o oykunun bir kahramaları cocuk" diyorlardı. Onlara gore kahraman cocuk olunca oykude cocuk oykusu oluveriyordu hemen. Uzun uzun anlatmaya calışıyorduk. İcinde hic cocuk olmayan bir oyku cocuk oykusu olabilir ya da kahramanları hep cocuklardan cocuklardan oluşan oykuler buyuklere yazılmış olabilir.

Bu parcada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Cocuk edebiyatına yeterince ilgi duyulmadığı
B) Cocukların duzeyine uygun kitap bulmaların zorluğu
C) Cocuk kitaplarıyla ilgili herkesin farklı goruşunde olduğu
D) Cocuk kitabı yazarlarının eleştiriye acık olmadığı
E) Cocuk oykusu kavramının yanlış anlaşıldığı
38- Cocuklar oynadıkları oyunlarla, oyunda aldıkları rollerle, ustlerindeki sorumluluklarla ve oyun icindeki davranışlarıyla kendilerini yansıtırlar. Oyun yoluyla ilgilerini, gereksimlerini, ozel yeteklerini sergiler. Ayrıca oyunlar, cocuğun ic dunyasını yansıtır; korkularını, mutlluluklarını, kızgınlıklarını dışa vurmasını sağlar.
Bu parcada anlatılanlar aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık olarak soylenmiş olabilir?
A) Cocukların kişilik ozeliklerini tanımada cocuk oyunlarından yararlanabilir miyiz?
B) Cocuklar duygularını yansıtırken zorluk cekerler mi?
C) Oyun oynarken cocukların duygu dunyasıda gelişir mi?
D) Cocuklar daha cok hangi tur oyunları seciyorlar?
E) Oyunların cocukların zeka gelişiminde ne gibi etkileri vardır?
39- İlkel toplumlarda genellikle torelere dayalı bir gorulmektedir. Genclerin toplumsallaşması, daha cok toplumun ileri gelenlerinin gozetiminde, yerleşik kulturun oğrenilmesi olarak gercekleşmektedir. Avlanmak, ata binmek, dovuşmek, yemek pişirmek, yaşlılara saygı gostermek, cocuklara karşı koruyucu davranmak gibi niteliklerinin kazanılması hep belli kalıplar icinde ortaya cıkmaktadır. Kısacası, topluluk kulturunun yeni kuşaklara aktarılması anlamına gelen eğitim, meslekleşmeyi gerektirmeyen bir yaklaşımla yurutulmaktedir.
Bu parcada ilkel toplumlardaki eğitimle ilgili olarak vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bireysel yeteneklerin onemsendiği
B) Geleneğe bağlı yonetim izlendiği
C) Az sayıda kuralın bulunduğu
D) Faydacı yonunun ağır bastığı
E) Koşulların gereklerine uylduğu
40-Eğitimin temel hedeflerinden biri de duygularının farkında, cevresine ve topluma duyarlı bireyler yetiştirmaktir. Bu ise duygusallık, ile duyarlılık kavramlarının bilinmesini gerektirmektedir. Duygusallık yaşananı etkileyen karar aşamalarında duygulara gore haraket edilmesi durumudur. Aşırı duygu yoğunluğunun denetlenemediği durumunlarda yıkıcı duyguların, ceşitli psikolojik hastalıklara yol actığı da bir başka gercektir.gunumuzde ağır yaşam ve calışma koşulları, yıkıcı duyguları arttırıken duygusal korluğe de neden olmaktadır. Oysa duygusallık, duyarlılıkla birleştiğinde insana ozgu, ustun bir ozellik oluşmaktadır. Cunku bilinir ki duyarlılık , cevredeki sorunları gorebilmeyi, anlık değil, kalıcı cozumler uretebilmeyi, sorumluluk alabilmeyi de beraberinde getirir. Bu ise bilinc duzeyi yuksek, kulturlu bireylerden oluşan toplumlara ozgudur.
Bu parcada duygusallık ve duyarlılıkla ilgili olarak vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Geliştirilmeleri icin aile ve okulun işbirliği gerekir.
B) Sınırlarının saptanması, acık sacık bicimde ortaya konması oldukca guctur
C) Belirli olcutlerle ve değişik durumlara gora yonlendirilmalidir.
D) İkisinin ic ice birlikte kullanılabilmesi, birikimli insanlardan oluşan toplumsal bir yapıya bağlıdır.
E) Kişiden kişiye farklılıklar gosterilmektedir.
41-Bu yazarımız bir gun bizim siteye geldi. Ustalar karşısında hep utangacımdır; elim ayağım bir birine karıştı. Mevsim kıştı. Sırtında kurşini bir palto vardı;onu cıkarmadan oturdu. Oysa adam iyice sıcaktı. Bir kahve icti. Birkac kitabını armağan etti. Ağır ağır konuşuyordu. O konuşurken sozcukleri hepimizin sozcukleri gitti gelmiyordu insana; adeta yalnızca onun sozcukleriydi. O kadar aynı sozcuğu siz kullandığınızda sanki anlatılmak istenen bir eksilme olutordu.

Bu parcada sozu edilen yazarın sozcukleriyle ilgili olarak anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A) Genel anlamlı olanları kullanılmaktan kacındığı
B) Kıllanım şıklığı az olanları yeğlediiğ
C) Yerinde ve anlam incelikleriyle kullandığı
D) Sesce zengin bir nitelik taşıyanları onemsediği
E) Yinelemelere duşmekten kacımdığı
42-Başka yzı turleri de denedim; ama ama benim en cok onemsediğim tur roportaj oldu, cunku roportaj, oykude olduğun gibi yaratıcılık ister. Ben işin icine yatarma ve oyku girmeyince yaptığım işten tat alamıyorum. Bu yonden benim roportajlarımda yaratma vardır, kurgu vardır, anlatım ve dil ustalığı vardır.
Bu sozler aşağıdaki sorulardan hangisine karşılık olarak soylenmiş olabilir?
A) Roportaj dışındaki yazımsal turlerde yazmanız daha mı guc olur?
B) Roportajlarımızı ornek alan başka yazarlar var mıdır?
C) Gazete ve dergilerde ceşitli turlerde yazılarınınz cıkıyor, bunlarda nicin farklı anlatım teknikleri kullanıyorsununuz?
D) Roportajın kendine ozgu kuralları var mıdır?
E) daha cok roportajlarınızla tanınınyorsunuz; roportajların ozellikleri nelerdir?
43-Bir gun ip atlarken duşup bacağımı yaralamıştım. Bir cam parcası bacağımı kesivermişti. O acılı gunun izini hala taşırım. O ize baktıkca uc tekerlekli bisiklete bindiğim ilk gunu, parmak uclarım hissetmeyecek hale gelene kadar kartopu oynayışımı, camurdan yaptığım pastaları anımsıyorum. Bedenimin kucucuk ruhumun ise kocaman olduğu o yıllarda tanıştığım butun oyunlara ve oyunları paylaştığım butun dostlarıma teşekkur ediyorum. Ne yazık ki benim ve arkadaşlarımın yaşadığı bu basit, oğretici, sosyalleşmeyi sağlayan hazlar gunumuzde dolaba kalktı. Artık cocuklar bilgisayar destekli oyunlarla tanışıyorlar. Onların oyunları biraz daha karmaşık, olağandışı, zeka geliştirici. Ama oyunlarla oğrenilen dostluğu kazanmak icin yaşanılan o sancılı, fakat keyifli donemi nasıl yaşayacaklar? Bir ekrandan ne kadar dostluk yansıyabilir ki onlara….
Bu parcada asıl anlatılmak istenen şağıdakilerden hangisidir?
A) Cocukluk gunlerine ozlem duyduğu
B) Eğitim anlayışının ceşitli acılardan değiştiiğ
C) Bugunku cocuk oyunlarının zekayı geliştirmede daha etkili olduğu
D) cocukların kullandığı kimi arac ve gereclerin onların duygu dunyasının sınırlandırıldığı
E) Cocukların kişiliğiyle oyunlar arasında ilişki olduğu

44- Kimi roman kahramanları, yaşamda karşılaştığımız birinsandan daha canlı, daha inandırıcı olabiliyor. Sozgelimi yıllarca yıllarca birlikte olduğumuz bir iş arkadaşımız ya da yakın bir akrabamızı duşunelim. Bunlar, zihnimizde belirli bir iz bırakmazken bircok roman kahramanı fiziksel ozellikleriyle , duygu ve duşunceleriyle, hatta ses tonuyla yaşamımızda derinlemesine yer tutabiliyor. oyleki kimi kişileri anlatabilmek icin kimi roman kahramanlarının ozelliklerinden yaralanıyoruz. Gunluk yaşamda gercek isanları nitelendirirken "İşte bu Bekci Murtaza'ya, şu Madama Bovary'ye, oteki Don Kişot'a benziyor" diyoruz. Bunları soylecekleri bu kişilerin sozcuklerle yaratılmış, kurmaca varlıklar olduğu aklımıza bile gelmiyor.
Bu parcada asıl anlatmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yazarların kalıcılığı, yarattıkları kahramanları buyukluğune bağlıdır.
B) Romanlardaki kimi kişiler, her gun yuz yuze geldiğiniz kişilerden daha inandırıcıdır.
C) Roman kişilerinin okurlar uzerinde bırakacağı etki, kişiden kişiye deiğşiklik gosterir.
D) Romanların etki gucunu belirleyen temel oğe, onların dil ve ortam ozelliğidir.
E)Romanların işlevi, anlattığı oykulerle insanlara mutlu saatlar gecirtmektir.
45-Biz yazarların omru, her nekadar masa başında oturmakla geciyor gibi gozukse de gercekte işimiz.Yaşam akıyla karasıyla, kısaca butun boyutlarıyla gormak ve onu kendi atolyemizde yeniden bicimlendirmektir.
Bu cumlede yazarların hangi yonune değinilmektedir?
A) Gercekleri yansıtma yaratıcı olma
B) Sabırlı olma, işini sevme
C) Merak uyandırma, araştırmacı olma
D)Oğretici olma, yol gosterme
E) Yalızlıktan hoşlanma, titiz calışma
46- Sozun ucup gideceği, ama yazının kalacağı bilinir. ne varki bizim toplumumuzda yazma alışkanlığı, konuşma alışkanlığı kadar gelişmemiştir nedense. Hele kendi yaşantı ve anılarını kaleme alanlarımıza hemen hic rastlanmaz, desek yeridir. Bunun, emekli askerlerle politikacılar gibi unlu kişilere ozgu bir iş olduğunu duşunenlerimiz coğunluktadır. Oysa toplum yapımızın tuğlaları olan birey ya da ailelerin gecmişinde de bir doneme ışık tutacak nitelikte kim bilir nice olaylar, yaşantılar ve zengin kişilkler vardır. gel gelelim bunları yazıya dokmekten korkar, kacınınız.
Bu parcada vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yaşanların, yazıyla daha acık secik anlatılabileceği
B) Konuşmanın temel iletişim bicimi olduğu
C) Anı ve yaşantılar yazılı olarak anlatmanın kolay olmadığı
D) Toplumumuzda yazmanın bireyler arasında yeterine yaygınlık kazanmadığı
E) Yazıyla anlatmanın belirli bir eğitimde gecmeyi gerektirdiği
47- .... Bu ayrıntılardan yaralanması, kişinin o andaki duygularıyla ilgilidir. Cunku gercekce yaşanan olumlum ya da olumsuz her anı, kişiyi, eğer icinde istek varsa mutluluğa kavuşturabilr.
Duşuncenin akışına gore, bu parcanın başına aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Yaşamın her anı insanın yaşantışını zenginleştirecek, guzelleştirecek ayrıntılar taşır.
B) İnsan, yaşamının akışı icerisinde duygu ve duşunce dunyası değişik, farklı insan tipleriyle karşılaşabilir.
C) Hep Aynı ortamda yaşamak, insanı mutsuz kılabilir.
D) Yaşamı akıyla karasıyla kısaca, her yonuyle tanımak gerekir.
E) Mutluluk anlayışı kişden kişye değişir.
48- Bireyler onyarglı olmayı cok ceşitli yollardan oğrenirler. Bazı onyargılar, ailenin ve toplumsal grubun kulturel değerlerinin elştirilmeden kabuluyle ortaya cıkar. Bazıların da belirli bir grubun uyelerinden birbiriyle hoş olmayan bir yaşantı gecirilmesiyle oluşur. Onyargıların coğu ana babaların, oğretmenlerin, akranların ya da kitle iletişim araclarındaki karakterlerin tutum ve davranışlarının taklit edilmesiyle de ortaya cıkabilir. Onyargılarının azaltılmasında yek cıkar yol, insanların birbiriyle doğrudan ilişki kurmalarıdır.
Bu parcaya gore onyargılarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi soylenemez?
A) Toplumsal boyutlar taşıdığı
B) Turlu etkilenmeler yoluyla oğrenildiği
C) Bireyler arasında yıkıcı etkilere yol actığı
D) Oluşumunda akıl yoluna başvurulmadğı
E) Başkalarına ozenme yoluyla da benimsendiği
49-kendini son derece onemseyen, kişiliğinden hic odun vermeyen;bunun yanında kendiyle "dalga gecme" yeteneğini de hic kaybetmayen biridir. her şeyi yaşamın en kucuk ayrıntılarını bile ciddiye alır; ama en ciddi olayları bile hafifce gulumseyerek nuktedan bir tavırla karşılamayada hazırdır. Bir başka yonu ise insanları cok onemsemesi, onlardan cok şey beklemesidir. Beklediğini bulamadığı durumlarda cok ofkelenir; ama onları yargılamaktan, onlarla ilgili kesin hukumler vermekten de kacınır.
Aşağıdakilerden hangisi bu parcada sozu edilen kişinin bir ozelliği değildir?
A) Yaşamı onemseme
B) Olyları şakacı bir tavırla karşılama
C) İnsanlara değer verme
D) Kendi davranışlarını eleştirme
E) İnsanların kusurlarına goz yumma
50- Cocuk buyuturken bircok yanlış yapıyoruz. Onları merkez alan bir evren kuruyoruz. Bu evrende onları "pamuklara sararak" dış dunyanın gerekcelerinden tamamen uzakta nyetişiyoruz. Her soylediklerini emir kabul ediyoruz. onları, yaşamın zorluklarıyla birlikte yaşanması gereken bir şey olduğunu oğretmeden yetiştiriyoruz. Bu kızları oğlanların ileride buyuyerek birlikte yeni yaşamlar kuracaklarını aklımıza bile getirmiyoruz. Kendini dunyanın merkezi olarak goren iki insanın nasıl olup da ortaklaşa bir yaşam kurabileceğini, birlikte yaşamın guclukleriyle nasıl samaşa bileceğini hic duşunmuyoruz. (memurlarnet)
Bu parcada, cocuk yetiştirmede yapılan yanlışlar arasında aşağıdakilerin hangisinden soz edilmiştir?
A) Butun isteklerini yerine getirme
B) Bireysel yetenklerine gore yonlendirme
C) Eksiklerini gormezlikten gelme
D) Yeni bir yaşama hazırlama
E) yaşamın sorunlarıyla yuz yuze getirme
51-Babamı kaybattiğimizde 22 yaşındaydım duşuncelerim bakımından bugunkunden cok başka yerlerdeyim. yaşama cok farklı bakıyorumdum doğal olarak. Genclerin, farklı uğraşların var, hissettiklerin daha farklı yapmayı istediklerin, yaptıkların farklı. genel olarak soyleyebilirim ki her anlamda babamla daha fazla şey paylaşmamış olma duşuncesi beni uzmuştur. insan bircok şeyi sonradan değerlendirebiliyor. Yazma konusunda dan ona soracağım cok şey olurdu eminim O da elinden geleni yapardı; ama hic oyle girişimim olmadı.

Bu parcaya gore aşağıdakilerden hangisi bu sozleri soyleyen kişinin bir ozelliği olamaz?

A) Babasına uzak durmanın pişmanlığını yaşayan
B) Bir donem bugunkunden farklı bir yapıda olan
C) Babasını uzecek davranışlarda bulunan
D) Bazı şeyleri zamanla fark edebilen
E) Babasına guven duyan

52-Bende şiir sevgisi daha orta okuldayken başaldı. Turkce kitabımızdaki şiirlerin hemen ezberlemişimdir. Onları ornek sayarak şiirlerde sayıyordum. Turkce oğretmenlerim de arkadaşlarım da yazdıklarımı beğeniyorlardı. Lisede de bırakmadım şiir yazmayı. İnanmayacaksınız ama dort defter dolusu şiirim var; hem de değişik konularda. Bunları zaman zaman dergilere gonderiyordum. Bugune değin ikisi dışında yayımlayan olmadı.

Aşağıdakilerden hangisi bu sozleri soyleyen kişiden beklenebilecek bir yakınma değildir?

A) Neden boyle oluyor bu?
B) Dergiler nicin belirli şairlerin dışına cıkmıyor?
C) Dergilerin kapısı biz genc ozanlara nicin acılmıyor?
D) Nicin bizim şiirlerimiz okura ulaştktan sonra unutulup gidiyor?
E) Nicin bizim de iyi şiirler yazabileceğimizi kabul etmek istemiyorlar?
53-"Şair sozu yalandır." derler de oykuculere romanlara toz kondurmazlar. Onlar cok mu doğrucu ki? Kurmaca dediğimiz şey gerceğin aynısı olmadığına gore... Hem, "İmgesiz sanat olmaz, Şiir ise hic olmaz." der bir duşunur. demek ki yatıp kalkıp boyuyouz bir şeyleri. Yazıya, cizgiye, renkle ezgiyle, keskiyle... Tamam, şiir başlıbaşına yoğun bir anlam gerektirir; ama duzyazıyla şekillenen oykuyu, romanı ondan ayrı tutamazsınınız. Sonucta ortaya konan yaralı, eşi menendi bulunmaz bir şey.
Bu parcadan aşağıdaki yargıların hangisi cıkarılamaz?
A) Sanat yapıtlarının değeri, gerceği yansıtmasıyla olculur.
B) Duzyazıyla oluşan yapıtlarda da gercek dışı oğelere yer verilir.
C) Butun sanat dallarında yaratma soz konusudur.
D) Duş gucuyle beslenmeyen sanat urunu yok gibidir.
E) Her sanat yapıtının kendine ozgu bir anlatım yolu vardır.
54-Bilimsel bilgi, gozlem ve deneye dayanır. Bilimsel surec icerisinde ortaya cıkmıştır. Guvenilir, gecerli dolayısıyla nedensel bir litelik taşır. Bu nedenle de kişilere, Ulkelere ozgu değil, evrenseldir. En onemli yanıysa, bir bilim adamının da dediği gibi, kendi yanlışını yine kendi duzeltmektedir. Bunun icindir ki bilim gecmişten gunumuze değin bir cok bedel odemesine karşın bugun yine dimdik ayaktadır. Bunu butun yonleriyle anlayabilmek, bilimin yaşamımıza neler kattığını gorebilmek, bilimin yaşamımıza neler kattığını gorebilmek icin cevremize şoyle bir bakmamız yeterlidir.
Bu parcadan bilimsel bilgiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi cıkarılamaz?
A) Oznel olmaktan kacınıldığı
B) Belirli bir donemle sınırlı olmadığı
C) Uzun calışmalrın urunu olduğu
D) Kanıtlanabilir biir nitelik taşıdığı
E) Calışmaların son yıllarada hızla arttığı
55- I. Multeciler sorunu
II. İttihat ve Terakki Partisinin kurulması
III. 31 Mart Ayaklanması
Osmanlı Devletinde, yukarıdakilerden hangileri Meşrutiyet yonetimine karşı bir tepki şekinde ortaya cıkmıştır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
56-
Osamanlı Devleti'nin Trablusgarp savaşı' nda İtalyanlara karşı direnmeyi surdururken, İtalya'dan barış istemesinin nedenlerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mebuslar Meclisi'in suresiz kapatılmış olması
B) Balkan Devletlerinin Osmanlı Devleti'ne savaş acması
C) Almanya'nın Osmanlı Devletiyle dostluk kurmak istemesi
D) Birinci Dunya savaşının başlaması
E) Osmanlı Devleti'nin Avrupa'nın ustunluğunu kabul etmesi
57-Lozan Konferansı'nda
I. azınlıkların durumu
II. Kıbrıs adası ve Mısır'ın geleceği
III. Kafkas sınırlarının belirlenmesi
konulardan hangileri goruşulmektedir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
58-
21 Şubat 1921 tarihleri arasında Antlaşma Devletlerinin; Londra'da bir konferans toplanmasına gerekli gormelerinde
I. Birinci İnonu Savaşının kazanılması
II. Moskova Antlaşması'nın yapılması
III. Kutahya ve Eskişehir'in Yunanlıların eline gecmesi
gelişmelerinden hangilerinin etkili olduğunu savunabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
59- Tekalif-i Milliye Emirlerinin (Ulusal Yukumlulukler) amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sanayi urunleri imalathanelerini geliştirmek
B) Okuldaki yiyecek ataklarını arttırmak
C) Halkın silahlanmasını sağlamak
D) Vergi komisyonlarının calışmasını denetlemek
E) Ordunun ihtiyaclarını en kısa zamanda sağlamak.

60- 1921 Anayasaaı'na gore TBMM'nin yetkilerinden bazıları şunlardır:
I. Hukumet Uyelerini tek tek secerek hukumeti kurma
II. Secimlerin yenilenmesine karar verme
III. Savaşa ve barışa karar verme
IV. Bakanlar Kurulu başkanını secme
TBMM'nin bu yetkilerinin hangilerinde değişiklik yapılarak cumhuriyet ilan edilmiştir?

A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) III ve IV
E) I, II ve IV
61-
- 1 Nisan 1923 tarihinde yapılması karalaştırılan milletvekili secimlerinden once secim kanununda yapılan değişikliklerde, erkek vatandaşaların milletvekili secmek ve secilmek icin vergi vermek zorunda olması koşulu kaldırılmıştır.
- 1934 yılında kabul edilen kararla kadınlara da milletvekili secme ve secilme hakkı tanınmıştır.

Yukarıda verilen bu iki durum goz onunde tutularak,
I. Milletvekili secimlerinde aday ve secmen sayısı artmıştır.
II. Her adam eşit sayıda milletvekili secmesi sağlanmıştır.
III. secme ve secilmiyle ilgili bazı sınırlamalar kaldırılmıştır.

yargılarından hangilerine ulaşılabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III

62-
I. Tekke ve turbelerin kapatılması
II. Serbest Cumhuriyet Partisi'nin kurulması
III. Cumhuriyet'in ilan edilmesi

Yukarıdakilerden hangileri 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasında etkili olmuştur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
63-
Kadının sosyal yaşantısına ilişkin sınırlamalar aşağıdakilerden hangisiyle kaldırılmıştır?

A) Medeni Kanun
B) Ceza kanunu
C) Soyadı kanunu
D) Tek dereceli secim sistemi
E) Cok partili secim sistemi
64-1927 yılında kabul edilen Teşvik-i sanayi Kanununu 1924 yılına kadar yurutmaekte kalmış; ozellikle cimento, şeker ve dokuma sektorlerinde uretim artışı sağlanmasında etkili olmuş, ancak, amacına tam ulaşamamıştır.
Bu kanunun amacına tam olarak ulaşamamasına,
I. yatırımların azlığı
II. 1929 dunya ekonomik bunalımı,
III. ozel sektore oncelik verilmesi
etkenlerinden hangilerinin neden olduğu savunulabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
65-Turkiye'nin NATO'ya Kuzey Atlantik Paktı) girmesine,
I. Kıbrıs Barış Harekat'nın yapılmasına karar verilmesi,
II. Kore Savaşı'na katılması
III. Birleşmiş Milletler Teşkilatı'na uye olmak istemesi

durumlardan hangilerinin etkili olduğu savunulabilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
66-I. duşunce ozğurluğunun guc kazanması,
II. sendika hareketlerinin guclenmesi,
III. koalisyon hukumetlerinin kurulması
goruşmelerinden hangilerine ortam hazırlamıştır?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
67. - 72. SORULARI 1982 ANAYASASI'NA GORE CEVAPLAYINIZ.
67-Aşağıdakilerden hangisi Anayasa'nın değiştirilebilecek hukumlerden biridir?
A) "Turkiye Devleti bir Cumhuriyettir."
B) "Turkiye Devleti, ulkesi ve milletiyle bolunmez bir butundur."
C) "Turkiye Buyuk Millet Meclisi genel oyla secilen beyuzelli milletvekilinden oluşur."
D) "Milli marşı İstiklal Marşı'dır"
E) "Başkenti Ankara'dır."
68-Aşağıdakilerden hangisi, Anayasa Mahkemesi'ne uye olmada aday gosterilemez?

A) Milli Guvenlik Kurulu
B) Yuksekoğretim Kurulu
C) Askeri Yargıtay
D) Yargıtay
E) Sayıştay

69-TBMM tarafından kabul edilen kanunları aşağıdakilerden hangisi yayımlar?
A) TBMM Başkanı
B) TBMM Başbakanlık Divanı
C) Bakanlar Kurulu
D) Cumhurbaşkanı
E) İlgili bakanlar
70-Aşağıdakilerden hangisi milli guvenliğin sağlanmasında ve Silahlı Kuvvetler'in yurt savunmasına hazırlanmasından TBMM'ye karşı sorumludur?

A) Genelkurmay Başkanı
B) Milli Savunma Bakanı
C) Cumhurbaşkanı
D) Milli Guvenlik Kurulu
E) Bakanlar Kurulu
71-Aşağıdakilerden hangisi genel secimlerin gercekleştirilmesinde uyulan ilkelerden biri değildir?
A) Oy kullanılırken hicbir başkanın soz konusu olmaması
B) Secimin iki dereceli olması
C) Herkersin, oyunu gizli kullanması
D) Herkesin kullandığı oyun esit ağırlıkta olması
E) Oyların sayım ve dokumanın acık olarak yapılması

72-Siyasi partilerin mali denetimini aşağıdakilerden hangisi yapar?
A) Danıştay
B) Maliye Bakanlığı
C) Anayasa Mahkemesi
D) Yuksek Denetim Kurulu
E) TBMM
73-Turkiye'de zorunlu eğitim cağındaki tum kız cocukların ilkoğretime erişimini sağlama yonelik "Haydi Kızlar Okula" kampanyası, Miili Eğitim Bakanlığı ile aşağıdaki kuruluşlardan hangisinin işbirliğiyle yurutulmektedir?

A) UNICEF
B) UNCECO
C) Futbol Programları
D) OECD
E) Avrupa Birliği

74- Turkiye'de Eğitimi Yaygınlaştırmak ve eğitimin kalitesini artırmak uzere, hukumetlerin en fazla dış mali kaynak sağladığı uluslararası kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dunya Bankası
B) IMF
C) Avrupa Birliği
D) UNDP
E) Birleşmiş Milletler
Zonguldak, Samsun ve Rize'nin olduğu bir turkiye harityesı verilmiştir.
75- Haritada gosterilern uc kent, aşağıdakilerden hangisi bakımından en az benzerlik gosterir?
A) Guneş ışınlarının duşme acısı
B) Ekvator'a olan uzaklık
C) Yıllık yağış tutarı
D) Her hangi bir tarihteki gece ve gunduz suresi
E) Mevsimler Arasındaki sıcaklık farkı
76-Aşağıdakilerden hangisi, turkiye'de doğal cevrenin bozulmasında etkili değildir?
A) Verimli toprakların yerleşmeye acılması
B) Tarı ilacı ve gubre kullanımın artması
C) katı ve sıvı artıkların deniz, gol ve akarsulara dokulmesi
D) Sulak alanların kurutulması
E) Doğal zenginliklerin milli parlak kapsamında ziyarete acılması
77-Marmara Bolgesi'nde engebenin az olmasının aşağıdakilerden hangisi uzeridde bir etkisi yoktur?
A) Tarımda makina kullana bilmesi
B) Gol sayısının fazla olması
C) Akarsularda yatak eğiminin az olması
D) Karayolu ve demiryolu yapımının kolay olması
E) Ekili dikili alanların geniş olması

78-Aşağıdakilerden hangisi, Ege ve Akdeniz bolgelerin kıyı kesiminlerinede nufusa yoğunluğunun ic kesimlerine gore daha fazla olmasında etkili değildir?
A) Ulaşım olnaklarının fazla ve ceşitli olması
B) Turizm sektorunun gelişmiş olması
C) Endustiri kuruluşlarının fazla olması
D) yeraltı zenginliklerinin ceşitli olması
E) Endistiriyel tarım urunlerinin ceşitli ve veriminin yuksek olması

79-Aşağıdaki urunlerin hangisi, Turkiye'nin kıyı bolgelerinin tumunde yrtiştirilir?

A) Mısır
B) Susam
C) Pamuk
D) Fındık
E) Yerfıstığı
80-Aşağıdakilerden hangis, Karadeniz Bolgesi'nde, akarsulardan kaynaklanan aşındırma ve taşıma olaylarının fazla olmasının nedenlerinden biri değildir?
A) Akarsuların uzunluklarının az, akışlarının hızlı olması
B) Akarsuların denize dokulduğu yerlerde delta ovasının oluşması
C) Yağışların fazla olması nedeniyle akarsu akımlarının yuksek olması
D) Akarsuların kaynaklarıyla ağızları arasında yukseklik farkının fazla olması
E) Taşkın ve selleri onleyecek baraj yapımına uygun akarsu sayısının az olması
81-Aşağıdaki grafikte, 1996-2001 yılları arasında Turkiye'deki muzelere gelen yerli ve yabancı ziyaretci sayısı bunlardan elde edilen gelir gosterilmiştir.
GRAFİK

Bu grafikten yararlanarak aşağıdaki bilgilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Milli gelir icinde turizm gelirlerinin payına
B) Verilen yıllarda muzelere gelen yerli ziyaretcilerden elde edilen toplam gelire
C) Verileri yıllarda muzelere gelen yabancı yabancı ziyaretci sayısının yerli ziyaretci sayısına oranına
D) Verileri yıllarda Turkiye'ye gele toplam yabancı turist sayısının muzelere gelen yabancı turist sayısına oranına
E) Yerli ziyaretcilerin toplam nufus icindeki payına
82- Aşağıdakilerden hangisi insan hakları kavramına ait ozelliklerden biri değildir?

A) İnsan ordusundan kaynaklanması
B) Vatandaşlıkta kazanılması
C) Dokunulmaz olması
D) Vazgecilmez olması
E) Devredilemez olması
83-Aşağıdaki kuruluşlardan hangisi uluslararsı barış ve guvenliği koruma yetki ve goreviyle donaltılmıştır?

A) Avrupa konseyi Bakanlar Komitesi
B) Birleşmiş Milletler Genel Kurulu
C) Birleşmiş Milletler Guvenlik Konseyi
D) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı
E) Ulusalararası Atom Enerji Ajansı

84- Aşağıdakilerden hangisi yaşamımız uyarınca suc kasamında yer almaz?

A) Aile icinde uygulanan kotu muamele
B) Eğitim ve oğretim engellenmesi
C) İşyerinde cisel taciz
D) Tehdit
E) Meşru savunma

85-Aşağıdakilerden hangisi, edebiyatımızda "Garip Harekatı" diye bilen akımın ozellikleri arasında yer almaz?
A) Şiirsel soyleyişte konuşma dilinin doğallığından yararlanma
B) Sozlu, soz oyunlarına dayalı bir dil kullanma
C) Olcu, uyak gibi bicimsel kalıpları kırma
D) Gunluk yaşamın, sıradan insanın sorularını dile getirme
E) Şiirlede espiriden, şaşırtmalardan yaralamna

86-(I) Fazıl Husnu Dağlarca, bireyselden toplumsallığa ulusaldan evrensele uzanan bir cizgide ozgun şiirler yazdı. (II) Olculu, uyaklı şiirden serbest şiire kadar tum bicimleri denedi. (III) İnsanın evren, doğa ve toplum icindeki yerini işledi. (IV) İnsanın dunyasını şiirsel bir butunluk icinde ele aldı. (V) Bunları yaparken Turkcenin ozdeşmesine karşı bir tutum sergiledi.
Bu parcadaki numaralanmış cumlelerin hangisinde Fazıl Husnu Dağlarca'yla ilgili bir bilgi yanlışı vardır?
A) I.
B) II
C) III
D) IV
E) V
87- Aşağıdakilerden hangisi, Cumhuriyet donemi Turk tiyatrosuna onemli katkıları olan oyun yazarlarından biri değildir?
A) Refik Erduran
B) Gungor Dumen
C) Ertem Eğilmez
D) Orhan asena
E) Haldun Taner
88-Bir tiyatro eğitim kurumu olması amacıyla 1914 yılında Fransız tiyatro adamı Andre Antoline cağırılarak kurulan, ancak, iki yıl sonra ceşitli nedenlerde tiyatro topluluğu işlevini ustlenen; daha sonra adı İstanbul Şehir. tiyatrosu olarak değiştirilen kurum aşağıdakilerden hangisidir?
A) Darulbedayi
B) Darulelhan
C) Darulfunun
D) Osamnlı Tiyatrosu
E) Musili ve Temsili Akademisi
89-Aşağıdakilerden hangisi, geleneksel Turk muziğinde Batı muziği teknikleri kullanılarak cok sesli Turk muziğinin yaratılıp yaygınlaştırılmasına onemli katkıs