

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinin endişeleri gidermek için kullanıldığını da sözlerine ekleyen Blinken, "Yakında her iki ülkeyi de resmi müttefikimiz olarak adlandırabileceğimize inanıyorum. Türkiye bu süreçte önemli güvenlik kaygılarını dile getirdi. Ve süreç, bu endişeleri gidermek için etkin ve verimli bir şekilde kullanılıyor. Her iki ülkede Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri yeniden gidermek için somut adımlar attı. Bu yüzden bunun ilerleyeceğinden eminim. Uygun bir süreçte ilerleyecek ve yakında onları üye olarak kabul edeceğiz" dedi.
"NATO'DA EN ÇOK TÜRKİYE TERÖR SALDIRISIYLA KARŞILAŞIYOR"
Bilinken, Türkiye'nin terör saldırısıyla en çok karşılaşan NATO üyesi olduğuna dikkat çektiği konuşmasında, "Türkiye topraklarında, diğer herhangi bir NATO müttefikinin topraklarında olduğundan daha fazla terörist saldırı gerçekleşiyor. Ancak endişeleri konusunda Türkiye ile ikili iş birliğini önemli ölçüde güçlendirmek de dahil olmak üzere, Finlandiya ve İsveç'in atmış olduğu somut adımları takdir ediyor ve kabul ediyoruz. Bu süreçte her iki ülkede Türkiye ile müttefik olarak yaptığı önemli çalışmalarında ilerliyor. Bu sürecin devam edeceğine ve başarılı bir şekilde sonuçlandırılacağına dair her türlü beklentim var" ifadelerini kullandı.
"PKK TÜM AVRUPA'DA BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
İsveç Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise, Madrid NATO Zirvesi'nden bu yana Türkiye'nin endişelerini görüşmek üzere bir çalışma grubu kurulduğunu ve uzman düzeyinde görüşmelerin devam ettiğini söyleyerek "Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya ilişkin endişelerine ilişkin netlik sağlandı. Bu tüm Avrupa'da bir terör örgütüdür" açıklamasında bulundu.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ise, "Türkiye'nin dile getirdiği endişeleri ele alıyoruz. Türkiye ile görüşmelerimize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.