Domainin yaşı konusu ilginc bir tartışma konusu. Bana kalırsa domain konularını iyi anlayan biri icin domainin yaşı guvenilir bir gosterge değildir. Boşa duşup yeniden alınan domainler var. Ayrıca o yıllarda onemi pek anlaşılmamış veya sonradan cıkmış konular var. Dolayısıyla ben kaliteyi olcerken asla domainin yaşına bakmam. Ben şu ozelliklere bakarım:
1. jenerik olması
2. ticari kullanıma elverişli olması veya kişisel olarak ilgilendiğim bir konuyla ilgili olması
3. vazgecilmezlik
4. domainin uzantısı
5. aynı isme ait diğer uzantıların alınıp alınmamış olduğu
Namepros ’ta bir domainci ile karşılaşmıştım. Adam eskimiş domain topluyordu. Yanlış hatırlamıyorsam 1998 veya oncesi ortalama kalitede domainleri satın alıyordu. O zaman da bu konu gundeme gelmiş “neden bu domainleri alıyorsun” diye sorulunca “bunları satması daha kolay oluyor” demişti. Bana kalırsa domainin yaşı acemi alıcıları etkileyebilir. Şu an Turkce domainler icin konuşacak olursak acemi diyebileceğimiz kişiler yuksek paralar odeyerek Turkce domain satın almıyor. Dolayısıyla Turkce domainler acısından domainin yaşı kolay satılmasını sağlamada oldukca etkisiz bir etken olur.
Oysa İngilizce domainlerde yuksek paralar odeyen ve sektorden olmayan cok sayıda muşteri var. Orneğin orta olcekli şirketler, işadamları, kişisel olarak alım yapan avukat, doktor vb. meslek sahipleri… Zaten sedo ’da yapılan satışlarda coğu zaman bu tur kişiler alım yapıyor. Acelesi olan ve ihtiyactan dolayı alım yapan, domain sektorunden olmayan alıcılar domainin yaşından etkilenebilir. Dolayısıyla, evet, domainin yaşı eğer doğrudan son kullanıcıya satış yapıyorsan ve o kişi bu sektore yabancı biri ise ikna edici olabilir.
Yalnız farklı gruplardaki domainler icin domain yaşı farklı derecede onemli olur. Orneğin CVCV.com veya tek kelimelik birinci derecede jenerik domainler icin domainin yaşı onemsizdir. Oysa iki kelimelik ortalama duzeyde jenerik doaminler icin daha onemli olur.
Orneğin şu domainlere yakından bakalım:
1. bestadvice.com 1997
2. bestlegaladvice.com 2002
3. legaladvice.com 2003
Bestlegaladvice.com ABD ’de bir hukuk burosunun ilgisini cekebilecek bir domain ancak domainin kalitesi tartışmalı. İnsanın kafasında soru işaretleri bırakıyor. Eğer 1998 olsaydı o zaman alıcıyı inandırmak daha kolay olurdu. Dolayısıyla 2 numaralı domain icin tarih onemli.
3 numaralı domain bence iclerinde en kaliteli olanı. 1 numaradan bile daha değerli cunku kullanılacağı alan belli; kendi kendini acıklayan bir domain ve potansiyel muşteri profili web sektoru dışında. Ancak ne yazık ki kayıt tarihi eski olmadığı icin kalitesini olması gerektiği duzeyde yansıtamıyor. Domainci icin kalitesi besbelli ancak potansiyel alıcı zaten sektor dışı olacağı icin ikna edici olması daha onemli. Dolayısıyla 3 numaralı domain icin de bence tarih onemli.
1 numaralı domain oldukca jenerik ancak benim yukarıda bahsettiğim vazgecilmezlik kriteri acısından kaybediyor. Orneğin 3 numarada vazgecilmezlik değeri yuksekken 1 numarada duşuk. Ben 1 numara tarzı domainleri proje domaini olarak adlandırıyorum. Acemi domainciler proje domainlerini cok değerli sanıyor. Oysa o isim vazgecilmezliği yuksek değilse, yani onun yerine şu da olur, bu da olur oteki de gayet iyi olur diyebiliyorsan o zaman ozellikle o domaine nicin cok fazla para odensin ki? 1 numaranın vazgecilmezlik değer 3 numaradan duşuk olmasına rağmen jenerik değeri aynı duzeyde. Ancak son kullanıcı profili 1 numara icin sektor ici (yani web sektoru) gozukuyor. Dolayısıyla 1 numara icin tarih bence diğe ikisiyle karşılaştırıldığında cok daha az onemli.
Neden Bu Domainler?
Domain Genel0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Domain & Sunucu & Web Hosting
- Domain Genel
- Neden Bu Domainler?