Ders: Tips (mIRC Ballon)
Tarih: 11 Ekim 2008 - Cuma
Yazan: L4roXyL - (Hasan AYDENİZ)
-
Evet yıllarca picture window ve mIRC icin yazılan dll'lerin geliştirilmesinden bu yana, mIRC'de msn/windows vs. tarzı uyarı balonlarını goruyoruz.
Ama sonunda khaled mIRCde bu ozelliği, mIRC 6.3 ile 2007 yılında eklediğini belirtti.
Bir coğumuz, bu ozelliğin farkında değildik.
mIRC 6.31'de khaled bu ozelliği eklediğini, boşu boşuna kod kasmamızın gerekmediğini gozumuze soka soka gosterdi.
Hatta bir takım kişiler'de en buyuk ozellik olarak adlandırdı. Halbuki bir onceki versionda vardı. .)
Bilmeyen icin acıklıyayım. mIRC'de tips diye adlandırılan başlık, zamane balon uyarılarının aynısı/tıpkısı/hatta daha gelişmişi.
Neyse fazla uzatmadan konuya girelim.
-
Tip identifierı(tanımı): $tip(name,title,text,delay,iconfn,iconpos,alias,wi d)
Khaled demişki, bu ozelliği; private(ozel), channel(kanal) ve other(diğer) eventlarda kullanabilirsiniz.
İlk başta anlamanız icin verdiğim komutu uygulayın.
Komut: //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.) (Uygulayın ve sağ alt koşeye bakın.)
/noop yerine /return komutunu'da kullanabilirsiniz, ben huysuz olduğum icin /noop kullandım.
Neyse devam edelim.
-
İdentifierda name(isim) title(başlık) text(yazı) girilmek zorundadır.
Delay, iconfn, iconpos, alias ve wid kısımlarını girmesekte olur(muş) khaled diyor.
Ama biz oğrenmek/oğretmek amacı ile bunlarıda deneyeceğiz.
İlk başta şu "delay" olayına bakalım.
Delay balonun acılışında başlatılan ve geriye sayılan suredir. Sizin anlayacağınız dilde bu yani.
Hemen deneyelim.
Deneme: //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,1)
Deneme: //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,10)
Yapın ve kendiniz gorun. İlk komut'da acılan kısa bir zaman suresinde kapanacaktır.
İkinci actığınız balon daha uzun bir surede kapanacaktır.
-
Şimdide şu "iconfn" olayına gecelim. iconfn(icon file name) yani icon dosyasının ismi oluyor.
Deniyoruz hemen.
Ben şahsen bir icon belirlemedim, bilgisayarda C: sabit surucusundeki ilk iconu atayacağım denemede.
Deneme: //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,10,$findfile(C:,*.ico,1))
Yaptıktan sonra utanıyorum. Cunki khaled'e saygısızlık yapmış olduk. Herif uğraşmış, ozellik eklemiş.
Bizde kalkıp orjinal mIRC icon'unu değiştiriyoruz. Yani anlayacağınız gibi, balondaki orjinal mIRC icon'unun yerinde sizin belirlediğiniz icon varoluyor artık.
-
Şimdide şu "iconpos" olayına gecelim. Adı ustunde icon-pos yani icon'u yerleştireceğimiz pozisyon.
Hemen deniyoruz acele ile.
Deneme: //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,10,$findfile(C:,*.ico,1),10)
Yapıyoruz ve ne oluyor? Hicbirşey. :S) Ya ben yanlış yapıyorum, yada bug var $tip de.
Neyse es geciyorum (boşver zaten icon yerleştiriyorsun, ne yapıcan pozisyonunu) diyerekten. .)
-
Şimdi şu "alias" olayına gecelim. Denemedim ama sandığım gibi cıkacak buyuk ihtimal ile.
Hemen deneyelim.
Deneme: //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,10,$findfile(C:,*.ico,1),10,deneme)
Yapıyoruz ve aynen sandığım gibi cıkıyor. Ki sandığım şeyide oku***** sanmıştım zaten. .)
Khaled demiş'ki: Kısacası(double-clicked) yani balona cift tıkladığınızda belirlediğiniz alias uygulansın.
Hı unutmadan birde deneme alias'ımızı verelim. Denerken "niye olmuyo yaa" demeyin.
Kod:
alias deneme echo _: Tips denemesi yapıyoruz.
-
Şimdide "wid" olayına gecelim.
Bildiğiniz veya şimdi oğreneceğiniz gibi "wid" denen şey, window(pencere) id(numarası) oluyor.
Burada mantık şu oluyor.
Statusda: //echo _: $wid yaptığınız, 12 sayısını alırsınız. Bu status ekranının id numarasıdır.
Diğer actığınız tum pencereler(kanal,custom,query,dcc,chat vs)'in birer sayısı vardır.
Bunu oğrenmek icin: //echo _: $window(pencere-adı).wid yapmanız yeterli olacaktır
Veya oğrenmek istediğiniz pencerede editboxa $wid yazıp TAB tuşunada basabilirsiniz.
Khaled tips olayına, wid eklentisini ayrı balonlar acabilesiniz diye koymuş. Cunki eğer wid numarası girmezseniz, uyguladığınız tum tipler aynı balon icinde cıkacaktır.
Ama eğer wid numarası girerseniz, belirlediğiniz numaradaki pencere icin "ayrı" bir balon acılır.
Daha iyi anlamanız icin;
Deneme: //.timertips 2 1 noop $!tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,1,$findfile(C:,*.ico,1),deneme)
Yaptığınızda aynı balonda 2 uyarı cıktığını goreceksiniz.
Ama aşşağıdaki komutları ard arda uyguladığınızda, 2 ayrı balonun cıkacağını goreceksiniz.
Deneme: //query Deneme | noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,10,$findfile(C:,*.ico,1),deneme)
Deneme: //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,1,$findfile(C:,*.ico,1),deneme,$window(Deneme) .wid)
Yani deneme penceresi icin ayrı bir balon oluşturuyoruz.
-
Farklı $tip kullanımı.
Khlaed bizim $tip identifierını, bilgi almak icinde kullanmamızı sağlamış.
Şoyleki: $tip(name/N) - Properties: name, title, text, delay, iconfn, iconpos, alias, wid
Şoyle bir balon acalım; //noop $tip(Deneme,Bu bir deneme.,Deneme yapıyoruz ok.,100,$findfile(C:,*.ico,1),1,deneme,12) ve aşşağıdaki komutları uygulayalım.
//echo _: $tip(deneme).name (Deneme balonunun ismini verir)
//echo _: $tip(deneme).title (Deneme balonunun başlığını verir)
//echo _: $tip(deneme).text (Deneme balonunun text'ini verir)
//echo _: $tip(deneme).delay (Deneme balonunun kapanması icin kanaln sureyi verir)
//echo _: $tip(deneme).iconfn (Deneme balonundaki iconun dosya yolunu verir)
//echo _: $tip(deneme).iconpos (Deneme balonundaki iconun pozisyonunu verir)
//echo _: $tip(deneme).alias (Deneme balonuna atanmış alias ismini verir)
//echo _: $tip(deneme).wid (Deneme balonunun acıldığı/uygulandığı pencerenin id numarasını verir)
-
Ek bilgiler:
1- Balonun uzunluk ve genişlik acısını sizin belirleme imkanınız yok. Khaled zaten bunu yazdığınız text'in uzunluğuna gore ayarlamış. Bana gore guzel bir ozellik. İyi yapmış yani. Khaled'den ileriki mIRC verisonlarında; arka-plan, text, title icin $rgb veya renk seceneklerini kullanabilmemizi sağlayacak bir mIRC bekliyoruz.
2- Herhangi bir balon uyarısı acıkken, /tips off yaptığınız taktirde kapatılacaktır.
Son olarak herangi bir event'da kullanalım tipsi.
Kod:
on *:input:*:if ($regex($1-,/(ibne|top|got)/i)) alias bdw echo _: Kufur kotu birşey.
Bu kodu mIRCinize ekleyin ve ibne, got, top gibi kelimelerden herhangi birisini editboxa yazıp herhangi bir pencereye enterlayın.
-
Ders burada sona ermiştir.
Anlamak istemeyenler dışında, anlaşılmayacak birşey yok sanırım. Umarım oğrenmişsinizdir.
Kolay gelsin.
Ders: mIRC Tips(balon uyarıları)
mIRC Scripting0 Mesaj
●11 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Programlama
- mIRC Scripting
- Ders: mIRC Tips(balon uyarıları)