Pakistan, uzun yıllardır FIFA icin onde gelen futbol topu tedarikcilerinden biri konumunda. Ucuz işcilik ve kalifiye elemanlarının cokluğu nedeniyle 1990'lardan gunumuze kadar bu turnuvaların coğu icin elde dikilmiş futbol topu tedarik ettiler.
Ulkenin kuzeyinde yer alan Sialkot şehri, cok sayıda bulunan spor giyim uretim fabrikası ile dunya capındaki futbol topu uretiminin kalbinde yer almakta.
"Neden bu şehir?" diye aklınıza getirmiş olacaksınız. Hikayesi, İngiliz somurgesi oldukları 1800'lerin sonlarına dayanıyor.

Futbola meraklı İngilizler; patlayan, zarar goren toplarını tamir ettirmek adına bolgedeki ayakkabı tamircilerinin dukkanlarını aşındırmışlar. Bu ayakkabı tamircilerinden biri de bundan daha fazla gelir etme amacıyla getirilen topun kalıbını cıkartıp yeni toplar uretmeye başlamış.
O gun bugundur de şehirde futbol topu uretimi hic durmamış.

Sialkot şehri, bir asırdan fazla deneyim ve el işciliğindeki mukemmel becerileri sayesinde o yıllardan beri dunya capında bir futbol topu uretim merkezi haline geldi.
Tabii deneyim ve kaliteli işciliklerinin yanında ucuz iş gucu olmalarının da onemli bir yeri var. Ornek vermek gerekirse; FIFA onaylı toplar, tum dunyada 100 doların uzerinde bir satış fiyatında satılıyor. Bu satış fiyatı da onları yapan bazı işcilerin aylık ucretlerinden daha fazla.
Babadan oğula aktarılan bilgi ve deneyimin de etkisiyle irili ufaklı bircok fabrika kurulmuş.

Gunumuzde futbol topu uretimi, yaklaşık 60.000 kişiyi istihdam eden 1000'den fazla futbol topu fabrikasıyla Sialkot şehri icin onemli bir gelir kaynağı. Burada her yıl yaklaşık 40 milyon top uretiliyor. Yani dunyadaki futbol toplarının yaklaşık %70'i bu şehirde uretiliyor.
Katar'daki FIFA Dunya Kupası icin son urettikleri futbol topu Adidas Al Rihla'da, VAR'ın geliştirilmiş versiyonu SAOT'a uyumlu bir sensor bulunuyor.

Topun ortasında yer alan ve hareket-ivme olcen bu sensor, topun sahadaki konumunu saniyede 500 kez SAOT teknolojisine iletebiliyor.
Futbol topu uretimi konusunda kaliteleri ve teknolojiye ayak uyduran atılımlarıyla onumuzdeki yıllarda da isimlerini duyuracaklara benziyorlar.
Kaynaklar: Economy, Popular Mechanics, Business Insider