Milli Eğitim Bakanlığı İlkoğretim Genel Mudurluğu onemli bir değişikliği uygulamaya koydu. Buna gore, oğretmenlerin hazırlayacakları yıllık ve gunluk planlar, artık sadece laptoplarda olacak... İlkoğretim Genel Mudurluğunun 26/11/2007 tarih ve 19413 sayılı yazılarındaki, “Oğretmenler, kÂğıt israfından kacınmak amacıyla, ders planlarını elektronik ortamda hazırlayıp kullanabilirler” acıklama nedeniyle Yıllık ve gunluk planlar artık elektronik ortamda hazırlanıp kullanılabilecek. ( alıntıdır)
(İl Millî Eğitim Mudurluğu)
İlgi: a) 30/08/2003 tarihli ve 226 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Oğretim Calışmalarının Planlı Yurutulmesine İlişkin Yonerge,
b) 29/05/1995 tarihli ve 22297 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Aracları Yonetmeliği.
İlgi (a) Yonerge'de Unitelendirilmiş yıllık planlar ve ders planları ile ilgili oğretmenlerin gorev ve sorumlulukları belirtilmiştir.
Oğretmenlerin eğitim-oğretim calışmalarına yardımcı olmak maksadı ile gerek http://ttkb.meb.aov.tr ve http://iogm,meb.gov.tr İnternet adreslerimizde gerekse oğretmen kılavuz kitaplarında Unitelendirilmiş yıllık plan ornekleri verilmiştir. Ders oğretmenleri, ornek olarak verilen bu Unitelendirilmiş yıllık planları bulunduğu cevre şartlarını da goz onunde tutarak guncellemeli, İlgi (a) Yonerge doğrultusunda geliştirmeli, okul yonetimine vermeli ve kullanmalıdır.
Ayrıca İlgi (a) Yonerge'nin 14. maddesinin (b) fıkrasında "Her oğretmen istenildiğinde Unitelendirilmiş yıllık plan ve gunluk ders planını okul muduru ile denetleme yetkisi olanlara gostermek zorundadır." hukmu yer almaktadır. Ders oğretmenleri hazırladıkları Unitelendirilmiş yıllık planları okul yonetimine onaylatmalı ve istenildiğinde bu planları ilgililere gostermelidir. Oğretmenler, kÂğıt israfından kacınmak amacıyla, yıllık planlarını okul yonetimine yazılı ve elektronik ortamda (CD, disket veya DVD) olmak uzere 2 (iki) nusha hÂlinde verip onaylatabilir. Onaylanan kÂğıt nusha, okul muduru ile denetleme yetkisi olanlara gostermek ve eğitim-oğretim surecinde kullanılmak amacıyla ders oğretmeninde; elektronik nusha ise okul yonetimine teslim edilebilir.
İlgi (a) Yonerge'de ders planlarının tanımı ile ilgili olarak, "Ders planı, belli bir ders icin bir ya da birden cok ders saatinde işlenecek konuların planlamasıdır. Ders planında yer alan oğrenme-oğretme etkinlikleri oğrencilerin katkısıyla gercekleştirilir. Ders planının uygulanmasından ders oğretmem sorumludur," hukmu bulunmaktadır. Ayrıca "Oğretmen kılavuz kitabı bulunan derslerde, kılavuz kitap, ders planı yerine kullanılır." ve "Oğretmen kılavuz kitabı bulunmayan dersler icin, eğitim-oğretim kurumlarında bir veya birkac ders saati icin sınıf oğretmeni, alan (branş) oğretmeni ve/veya zumre oğretmenleri tarafından ders planı hazırlanır ve uygulanır." hukumleri ile hangi dersler icin ders planı yapılması gerektiği acıklanmıştır. Buna bağlı olarak, oğretmen kılavuz kitabı olan derslerde oğretmenin ders planı yapmasına gerek olmadığı belirtilmiştir,
İlgi (b) Yonetmelikle "oğretmen kılavuz kitabı, ilgili oğretim programlarında yer alan hedef ve acıklamalar doğrultusunda ders kitabının daha etkili kullanımını sağlayacak ceşitli ornek, alıştırma; işlenen unitelerle ilgili internet adresleri, okuma kaynakları ve diğer etkinlikleri kapsayan, oğretmenlerin yararlanması icin hazırlanan basılı eser" olarak tanımlanmıştır. Bu tanımla. Oğretmen kılavuz kitabı, oğrencilere dağıtımı yapılan ders kitapları ve oğrenci calışma kitabının işlenişini Unitelendirilmiş yıllık plan cercevesinde sağlayan kitap anlaşılmalıdır. Oğretim programlarının acıklanması amacıyla hazırlanan "Oğretim Programı ve Kılavuzu" adlı kitaplar anlaşılmamalıdır.
Oğretmenler, kÂğıt israfından kacınmak amacıyla, ders planlarını elektronik ortamda hazırlayıp kullanabilirler. Oğretmen kılavuz kitabı olmayan derslerde oğretmenler hazırladıkları ders planlarını istendiği zaman okul muduru ile denetleme yetkisi olanlara gostermek zorundadırlar.
Unitelendirilmiş yıllık planlar ve ders planları ile ilgili tereddut edilen konulara ilişkin yukarıdaki acıklamalar doğrultusunda tum ilkoğretim kurumlarının ve ilkoğretim mufettişlerinin bilgilendirilmesi hususunda gereğini rica ederim.
Aziz ERSOY
Bakan a.
Genel Mudur V.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- İlkokul ve Ortaokul
- Yıllık ve Gunluk Planlar, Kağıda Dokulmeyecek