Ulkemizde yuksek kur ve enflasyon nedeniyle madeni paraların maliyeti donem donem haber konusu oluyor. Son gunlere sosyal medyada 1 TL’nin uretim değerinin 3 TL olduğuna dair bazı haberler dolaşıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Mudurluğu, konuya ilişkin acıklama yaptı.
[h=2]Darphane:”Madeni paralarıyla ilgili haberler gerceklikten uzak”[/h] Madeni paraların uretim değerinin kendi değerini gectiğine ilişkin haberler son yıllarda bircok kez karşımıza cıkıyor. Son gunlerde 1 TL’nin uretim değerinin 3 TL olduğu haberlerinin artması uzerine Darphane ve Damga Matbaası Genel Mudurluğu harekete gecti ve haberlerin asılsız olduğunu belirtti.
Yapılan acıklamada şu ifadelere yer verildi;
Bu tur asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, uretimi yapılan madeni paraların ne şekilde uretileceği ve nasıl uretileceği konuları 1264 Sayılı Kanun ile duzenleme altına alınmıştır. Ayrıca, madeni paralar, 32 Sayılı Turk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların icindeki değişik turdeki metal alaşımları elde etmek icin eritmeye kalkanlar, ciddi cezai şartlarla karşı karşıya kalacaklardır.
[h=4]Turkiye, kripto para borsası FTX yoneticilerinin mal varlıklarına el koydu![/h] Acıklamada madeni paraların uretim değerlerine ilişkin bazı acıklamalara yer verildi. Madeni alaşımda kullanılan bakır, cinko ve nikel fiyatlarının kuresel capta yuksek bir dalgalanmaya maruz kaldığı, bu durumun dunyadaki tum madeni paraların uretimi uzerinde olumsuz etki oluşturduğu savunuldu.