Tarihi İpek Yolu ’nun en renkli duraklarından biri olan “gastronomi şehri” Gaziantep ’in, aynı zamanda bir basketbol şehri olma yolunda da emin adımlarla ilerlediğini soyleyen Dai, “Super Lig ’deki 11 yılımız boyunca uc buyukler, Anadolu Efes ve Pınar Karşıyaka ile birlikte ligde istikrarla yer alan 6 kulupten biriyiz. En buyuk hedefimiz de bu istikrarı koruyarak buyumeye devam etmek” dedi
Bu sezon hem Turkiye Sigorta Basketbol Super Ligi hem de FIBA Europe Cup ’ta ust sıraları zorlamak adına Turk oyuncu rotasyonunu da genişlettiklerini dile getiren Dai, “Gecen yıl BGL takımımızın şampiyonluğu bizim alt yapıya olan inancımızı da pekiştirdi. Doğu ve Guney Doğu ’nun ‘basketbol fabrikası ’ olma konusunda da iddialıyız” diye konuştu
İşte Boray Dai ile soyleşinin detayları:
‘BİR DEPLASMAN 17-18 SAAT SURUYOR ’
“Gaziantep Basketbol olarak bu sezon Super Lig ’deki 11. yılımız. Bu 11 sezon boyunca Trabzon, Edirne, Mersin, Uşak, Afyon, Giresun gibi bircok Anadolu kulubu lige yukseldi. Ama bunların tamamı ya kısa sure icinde kume duştu ya da kapandı. Bugun Konya bile lige 3. kez yukseldi. 16 kulup arasında istikrar anlamında ilk 6 takım arasındayız. Son 11 yılda ligde surekli olarak mucadele eden takım olarak uc buyukler, Anadolu Efes ve Pınar Karşıyaka ile birlikte biz varız. Anadolu ’da bu istikrarı sağlamak hic de kolay olmuyor. Bu 11 yıl icinde 6 kez Play-Off yaptık. 2016 ’da FIBA Europe Cup ’ta Final-Four oynadık ve 3. olduk. Son 2-3 yıldır Avrupa ’ya katılmıyorduk. Cunku hem bulunduğumuz konum hem de biraz butceden dolayı bunu tercih etmiyorduk. Bu sezon Şampiyonlar Ligi ’ne katılabilirdik ama biz Turk oyuncu rotasyonumuzu da genişletip FIBA Europe Cup ’ı tercih ettik. Cunku bizim 1 deplasmanımız Avrupa ’ya 17-18 saat suruyor. Bir de oradan geliyorsun, mesela Manisa ’ya gidiyorsun, yine yol yapmak durumundasın. Bu cok yıpratıcı oluyor.”
‘ALTYAPIMIZA İNANILMAZ İLGİ VAR ’
“Aslında altyapıya son 3 yıldır ciddi şekilde yatırım yapıyoruz. 112 lisanslı sporcumuz var. Bunların yuzde 86 ’sı Gaziantepli… Sadece 14 ’u cevre illerden gelme oyuncular. BGL takımımız gecen sene şampiyon oldu. Bu sezon da yarı final, final hedefimiz var. Belki yine şampiyon oluruz. Biz eskiden altyapıya oyuncu bulmakta zorlanırdık. Bu sene inanılmaz bir talep geldi. Turkiye ’nin her yerinden, Tekirdağ ’dan, Trabzon ’dan, İzmir ’den, Mardin ’den, Siirt ’ten altyapıda oynamak isteyen cok sayıda oyuncu başvurdu. Guney Doğu, Doğu Anadolu ’nun basketbolcu fabrikası gibi olduk. Oyuncular icin parlayabileceğini duşunduğu bir kulup konumundayız ardık. Cunku altyapı icin tesisimiz var, lojmanımız var. Okulları icin Doğa Koleji ile anlaştık, harclıklarını veriyoruz. İnşallah uzun vadede bu oluşumun meyvesini toplayacağımızı duşunuyoruz.”
HEDEFİMİZ MİLLİ TAKIMA OYUNCU VERMEK ’
“Ben 2-3 yıl icinde Gaziantep altyapısından en az 2-3 cocuğun Milli Takım seviyesine yukseleceğini duşunuyorum. 2004, 2005, 2006 ve 2007 jenerasyonunda ust seviyeye cıkabilecek genclere sahibiz.
TB2L ’de takım kurduk. Gecen sene Play-Off ’a kaldık. Kendi BGL takımımızda oynayan oyuncularımızı orada da oynatıyoruz. Gecen sene BGL takımımızdaki oyuncularımız, okul macları, TB2L, BGL derken neredeyse her biri 100 mac yaptılar. Ve TB2L ’deki sertlik belki de bize BGL ’deki şampiyonluğu getirdi. BGL sonrası basketboldan kopma noktasına gelen oyuncularımız icin de TB2L takımımız bir can simidi gorevini goruyor.”
‘OYUNCUNUN KARAKTERİ COK ONEMLİ ’
“İyi yabancı oyuncu secme konusu da tecrube ile doğru orantılı. Artık buradaki oyuncuların seviyesi hemen hemen aynı… Bizim en cok araştırdığımız konu karakter oluyor. Sadece saha ici değil, saha dışı da cok onemli. Takım arkadaşlarıyla, ailesiyle, sevgilisiyle, antrenoruyle ilişkileri nasıl, cok onemli. Ozellikle son 3-4 yıldır bu noktada başarılı olduk. Oyuncuyu beğenmemiz bir saat suruyorsa, onu araştırmamız 2 gun suruyor. Sadece gecen sezon bulunduğu ortamdan değil, birkac sezon oncesine de bakıyoruz. Bizim icin karakter cok onemli. Gaziantep dışarıdan bakınca buyuk ama kendi icinde kucuk bir şehir. Dolayısıyla buraya gelecek oyuncunun uyum sağlayabilecek karakterde de olması gerekiyor.”
‘BAŞARI İCİN HERKESTEN FARKLI OLMALIYIZ ’
“Bir de sizinle bir sırrımızı paylaşacağım. Cunku bence cok onemli bir detay… Bizde sistem şoyledir. Oyuncu ile anlaştık, Gaziantep ’e geldi. Evi de arabası da hazırdır. Mutlaka karşılarız, arabasına gotururuz. Oradan evine kadar eşlik ederiz. Gelmeden 4-5 saat once evini soğuturuz, buzdolabını doldururuz ki ‘ben nereye geldim ’ demesin. Cunku bazen gece 1-2 gibi geliyorlar. Eve geldiklerinde ac-susuz kalmasınlar. Bunlar kucuk detaylar ama cok onemli detaylar. Başarılı olmak istiyorsanız kucuk detaylara onem vermelisiniz. Herkesten farklı şeyler yaparsanız, başarılı olursunuz. Bunlar kucuk detaylar ama başarıyı da bunlar getiriyor. Antrenmanı herkes yapıyor, arabayı herkes veriyor, evi herkes veriyor. Buraya gelen yabancı oyunculara o aidiyet duygusunu hissettirecek dokunuşlar yapmak gerekiyor. Bazen cok kotu karakter bile olsa senden o değeri gorduğu zaman farklılaşabiliyor. Bizim tek amacımız buraya gelen oyuncunun ya da antrenorun kendini değerli hissetmesini sağlamak.”
‘FAHRİ TURİZM ELCİSİ GİBİYİM ’
“Yaptığımız iş profesyonel. Bizler profesyoneliz. Ama biraz amator ruha da sahip olmak gerekiyor. Bizler Anadolu insanıyız. Anadolu insanının sıcaklığını, duygularını tattırmanız, bunu hissetmelerini sağlamanız gerekiyor. Doğma buyume Gaziantep ’liyim ve bir nevi kendimi bu şehrin fahri turizm elcisi gibi hissediyor, bunu misyon ediniyorum.”
‘HEDEFİMİZ ADIM ADIM İLERLEMEK ’
“Gecen sene sezon bittiğinde iyi bir sezon gecirmiş olmanın avantajlarını da dezavantajlarını da yaşadık. En buyuk dezavantajımız tabii mesela Jarmar Gulley, 5-6 katı ucrete Cin ’e gitti. Antrenorumuz Tutku Acık ile de ilgili teklifler oldu. Başkanımız ile de goruştuğumuzde bu başarılı kalıcı kılmamız gerektiğini konuştuk. Harcadığımızın iki katını da harcasak, ligi ilk 4 icinde bitireceğimizin garantisi yok. Tutku Acık ile tekrar anlaşarak surekliliği sağlamaya oradan başlayalım dedik. Aslında FIBA Şampiyonlar Ligi ’ne girme hakkımız vardı ama biraz daha aşağıdan başlayalım, FIBA Europe Cup ’tan başlayalım, adım adım gidelim dedik. 1 yıl yatırım yapıp, sonra yatırımı kısmanın mantıklı olmadığını gormuştuk. Başarılı olacaksak bu butcelerle olalım o zaman başarı daha anlamlı oluyor. Dolayısıyla hedefimiz yine adım adım gitmek. Uzun vadeli kontratlar yapmıyoruz. Ama bu sezon sonunda hedefimiz bu kez takımın iskeletini korumak olacak. Tutku Acık ile birlikte 3-4 yıllık projemiz var. Ama tabii esas amacımız Gaziantep ’i ilk 6 takım icerisinde tutmak.”
‘GAZİANTEP İLE GONUL BAĞIM VAR ’
“Tabii bana da teklifler geliyor. İki yıl once de geldi, uc sene once geldi, bu sene de geldi. Ama tabii şoyle… Biz bolgesel ligde başladık. Bir yıl bolgesel ligde oynadık. Ardından iki yıl ikinci ligde oynadıktan sonra Super Lig ’e cıktık. Benim profesyonelliğim de o zaman başladı, 2011 ’de… Gaziantep ’te basketbol deyince akla gelen ilk kişi olmak guzel. Ama tabii getirdiği sorumluluklar da var. Ben de buradan uzaklaşmaya cok sıcak bakamıyorum. Kendimi buraya ait hissediyorum. Bunun cesaretle, para pulla alakası yok. Buraya gonul bağı ile bağlıyım. Belki de 100 ’de 100 profesyonel değilim. Ama Gaziantep ’te calışmaktan mutluyum. Cocuklarıma bırakacağım en guzel miras adım olacak.”
‘SPOR PSİKOLOĞUMUZ VAR ’
“Sadece Basketbol Super Ligi ’nde bunyemizde surekli calışan spor psikoloğumuz var. Altyapımızda da bu hizmeti veriyoruz. Artık sorunlu cocuk olmuyor, sorunlu veli oluyor. Mumkun olduğu kadar veliyi de eğitmek gerekiyor. Dolayısıyla cocukların velilerin olumsuz yaklaşımlarından etkilenmemeleri ya da bu gibi yaklaşımların onune gecmek icin cabalıyoruz.”
‘GAZİANTEPLİ OLMAK AYRI BİR SORUMLULUK ’
“Gaziantep ’e dışarıdan, buyuk bir şehirden gelirsin. Gaziantep ’te yaşamanın dezavantajlarını gorursun. Sıkılırsın. Ben şu amacla kendimi sorumlu tutuyorum. Bir basketbol takımımız var. Basketbol bu şehrin bir markası. Basketbol Super Ligi de bir marka. Avrupa Kupası da oynuyorsun. Avrupa ’dan insanlar geliyor. Bu işi iyi yaparsan, bu şehrin tanıtımına da katkıda bulunursun. Sayın Bakan Fatma Şahin ’in bir yerde bir konuşmasına denk gelmiştim. ‘Dunya ’da artık ulkeler değil, şehirler yarışıyor ’ demişti. Bir şehri yukarı taşımanın da belli faktorleri var. Gaziantep bir gastronomi şehri. Tarihi ve kulturel birikimleri cok fazla. Spor anlamında da bizler bir dokunuş yapıp, o hedef doğrultusunda katkı vermeye cabalıyoruz. Gaziantepli olmanın benim icin bu anlamda da ayrı bir sorumluluğu var. Bu anlamda guzel bir ornek vereyim size. Buraya gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamaya buyuk ozen gosteriyoruz. Orneğin bu sezon Avrupa Kupası ’na katılacağımız netleştiğinde Avrupa ’dan bircok hakem arkadaşımız mesaj attı, ‘Oooo, sonunda geliyoruz ’ dediler. Bunlar cok guzel şeyler.”
TUTKU ACIK: SINIRIM YOK
Turk basketbolunun genc ve başarılı koclarından Tutku Acık, hedeflerine sınır koymadığını belirterek, "Euroleague'se Euroleague, NBA'se NBA. Bu işe kendimi adadım" dedi
Gaziantep Basketbol ile gecen yıl harika bir sezon geciren ve takımı ilk 4'e sokmayı başaran Tutku Acık, yeni hedeflerini anlattı. Gaziantep'in bir basketbol kenti olduğunu, her oyuncunun buradan mutlu ayrıldığını dile getiren genc coach, cok fazla mesai harcadığını, en ust seviye neresiyle orada bulunmak istediğini soyledi.
RAHMETLİ YALCIN GRANİT AKLIMA GİRDİ
"Oyunculuğumun son 4-5 yılında coach olmaya karar verdim. Aslında bunda rahmetli Yalcın Granit'in de payı buyuktu. Kendisiyle cok tanışıklığım olmasa da, bana surekli notlar gonderir, nasıl lider oyuncu olunur onları paylaşırdı. 'Sende coach potansiyeli var. Oyunculuğu bırak antrenor" derdi. Benim de o zamanlar bu fikir aklıma yattı. Kenarda otururken, ya da oynarken hep coach gibi duşunmeye calıştım. Bir avantajım da fiziksel olarak zayıf olmamdı. Bu nedenle zihnimi daha fazla calıştırmak zorunda kalıyordum. Rakibi nasıl gecerim, nasıl savunurum. Cunku fizik olarak yetersizdim. Başarılı olmak icin aklımı kullanmalıydım. Bu tarafa gecince de mesai anlamında cok zaman harcanması gerektiğini anladım. Belki de bu konuyu biraz abarttım. Mesela transfer doneminde coachların onune oyuncular gelir, onlardan birini secersiniz. Ama ben bu işi ‘squad ’lık seviyesine taşıdım. İddialıyım Avrupa'da benim kadar oyuncu izleyen başka bir coach hatta 'squad' bile yoktur. Mumkun değil. Kafayı taktım bu işe. Mesela Bursa'ya Chris Jones, Alerik Freeman gibi, Gaziantep'e gecen sene QJ Peterson, bu yıl Damyen Dotson gibi oyuncuları buldum. Ama bu yuzden sosyal hayatım mahvoldu. Yazın oyuncu bakmam lazım. Ailemleyim. Sabah 6 gibi kalkıyorum, 11'e kadar oyuncu izliyorum. Sonra ailemle kahvaltı filan yapıyorum. Sonra yine oyuncu izliyorum. Bitmiyor o kadar cok oyuncu var ki. Avrupa'yı bitirdik diyelim, NCAA'den her sene yuzlerce yeni oyuncu geliyor. Kulubu duşunmek, butceyi en doğru şekilde kullanmak icin bunu yapmak durumundayım. Cok yoruluyorum ama faydasını da goruyorum. Tabii ki ust duzey coachlar bu işleri yapmıyorlar. Bana da yapma diyorlar ama zevk alıyorum aynı zamanda.
BORAY DAİ COK YARDIMCI OLUYOR
Antrenor olmak, oyunculuktan tabii ki cok farklı. Her oyuncunun karakteri, olaylara verdikleri tepkiler farklı. Oyuncu karakterini analiz etmeye calışıyorum. Herkese aynı davranıyorum tabii ama bazılarının tepkileri değişik olunca, ona gore hareket ediyorum. Mesela gecen sene cok problemli bir takımdık. Krizleri cozerken de Boray Dai cok yardımcı oldu bana. O cok tecrubeli. Ben oyuncuyken hic problemli takımlarda calışmadım. Mesela hic caylak bir oyuncuyla da beraber oynamadım. Boyle bir tecrubem yok. Caylak geldiği zaman ona Avrupa'yı oğretmen lazım. Orneğin gecen sene Alpha Kaba ailevi sorunlarım var diye bir gitti 14 gun gelmedi. Bu krizi Boray yonetti. Hep sakin kalıyor. Ben antrenor refleksi ile atabilirdim onu ama kazandık. Peterson, eşim doğum yapacak, iki uc gune geleceğim dedi gitti. Bir hafta sonra geldi. Bu krizleri yonetmekte Boray bana cok yardımcı oldu.
YOLCULUKLAR BİZİ ZORLUYOR
Bu yıl iki cephede birden yer alıyoruz. En buyuk sorunumuz yol. Deplasmana gittiğimizde bir gunumuz yok oluyor. O gun antrenman yapamıyorum. Her yere aktarmalı gidiyoruz. Ama gecen yıl başarılı olduğumuzda bu sezon bir kupa oynamamız gerekiyordu. Bu hem benim kariyerim, hem de kulubun vizyonu icin onemliydi. Adım adım ilerleyeceğiz. Once FIBA EuropeCup sonra da Şampiyonlar Ligi hedefliyoruz. Bu yuzden kadroyu biraz geniş kurduk. 6. yabancıya ihtiyac doğdu ve onu da alacağız. İki tarafta oynamak bizi biraz zorluyor.
EN YUKARIYA GİTMEK İSTİYORUM
Kulup olarak uzun vadeli hedeflerimiz var. Başka teklifler de aldım ama Boray Dai ve Başkan onume guzel bir proje kodu. Kulubun işleyişi harika. Altyapıya yatırım yapılıyor. İki uc sene icinde burada alt yapıdan gelen oyuncular forma giyecek. Aile ortamı var. Calışmak icin de guzel ve profesyonel bir ortam bulunuyor. Oyuncuların mutlu olmasına onem veriyoruz. Paralar gununde yatıyor, sozler tutuluyor. Oyuncuların kaldıkları yerler cok guzel, yemekler zaten olağanustu. Bu yuzden oyuncu icin bence muazzam bir kulup ve şehir burası…
Kişisel hedefim en yukarıya gidebilmek. Bu konuda elimden geleni yapacağım. Sevdiğim bir işi yapıyorum. Yoksa ailem İstanbul'da. İki cocuğum var. Normalde İstanbul'da iş yaparım, buraya gelmem. Ama Gaziantep'te kendimi de geliştireceğimi duşunuyorum. Hedefim en yukarısı nereyse orası. NBA'se NBA, Euroleague'se Euroleague. Hedef koymuyorum. Takım olarak da koymuyorum. Hedefi Play-Off koyarsam biliyorum ki ilk turda eleniriz. Oyuncu boyle bakar cunku olaya. Hedefim Euroleague dersem orada kalırım. Daha da ilerleyemem.