Teknolojinin gelişmesi ile birlikte mobil ağ altyapıları zaman icinde kabiliyet kazanıyor. Her bir yeni ağ teknolojisi yuksek hız, duşuk gecikme sureleri gibi avantajları da beraberinde getiriyor. Şimdi ise ZTE, yeni bir şebeke standardı olan 6G’nin prototip testlerini tamamladı.
[h=2]ZTE, beş farklı 6G testine katıldı[/h] Laboratuvar ortamında 6G hakkında yapılan derinlemesine araştırmalara katılan ZTE, 6G şebeke teknolojileri uzerine calışan IMT-2030 (6G) isimli Araştırma Grubu’nun faaliyetlerinde aktif rol oynadı. Personel ve finansal acıdan yardım yapan şirket, konsept testlerini gercekleştirdi.
6G uzerinde teknoloji entegrasyonu, bilgi işlem gucu, dijital ikiz ağ konsepti, terahertz hız konsepti ve akıllı dalga boyu konsepti olmak uzere beş farklı test gercekleştirildi.
ABD noktayı koydu! Huawei ve ZTE icin yolun sonu Yapılan testlerin sonucunda şirket, harika sonuclar aldığını duyurdu. Orneğin algılama testinde baz istasyonundan alınan sinyaller ayrı ayrı istenilen noktalara iletilebildi. Yani test cihazlarına direkt olarak sinyal gonderilebildi. Ayrıca denemelerde kullanılan insansız hava araclarının konumları anlık ve hatasız bir şekilde takip edilebildi.
Gunumuzde gigahertz (GHz) hızları konuşmak bile bir hayal gibi geliyor. Ancak 6G ile yapılan testlerde terahertz (THz) testleri de başarıyla sonuclanmış gorunuyor. Bant hızlarının yukselmesi sadece internet hızlarında bir iyileşme olarak karşımıza cıkmakla kalmayacak. Bu gelişme gercek zamanlı kullanımda daha uzun mesafelere veri iletimini destekleyecek.
Peki 6G’yi ne zaman gorebiliriz? Teknolojide hic bir şey birden bire olmuyor, ozellikle konu bağlantı teknolojileri olduğu zaman yeni bir ağ altyapısı oluşturulması yıllar alabiliyor. Orneğin 4G teknolojisinin dunyada ilk defa 2009 yılında kullanılmasına rağmen 5G’nin kullanıcıyla buluşması 2019’u buldu. Diğer alanlara kıyasla şebeke teknolojileri, şirketler ve hatta ulkeler arası iş birliklerine daha fazla ihtiyac duyuyor.
5G son kullanıcı ile buluşana kadar Avrupa ulkeleri şebeke teknolojilerinde ondeydi. Ancak 5G’nin cıkışı ile birlikte Cin liderliği eline aldı. Eski ABD Başkanı Donald Trump ise Amerikan şirketlerinin bu konuda caba sarf etmemelerinden yakınmıştı. Tum bu olayların sonucu olarak ABD ve Avrupa şirketleri, Cinli şirketler ile iş yapmaktan kacınıyor. Her ne kadar Avrupa’lı devletler de 6G teknolojisi uzerine calışmalar yapıyor olsa da, işbirliği konusunda yaşanan bu kopukluk, 6G’nin kullanıcılar ile buluşmasını geciktirecektir.
Peki siz 6G teknolojisini nasıl buldunuz? Sizce yakın bir zamanda bizlerle buluşması ihtimali var mı? Goruşlerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın!