Aralarında kuafor, guzellik uzmanı, ahşap mobilya ve ayakkabı imalatcısının da olduğu 16 meslekte, 1 Ocak 2023'ten itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi şartı aranacak.
Eğitim ve istihdam arasındaki uyumu sağlama gorevini yerine getiren Calışma ve Sosyal Guvenlik Bakanlığına bağlı MYK, nitelikli insan kaynağının oluşması icin mesleklere standart, calışanlara belge kazandırmaya devam ediyor.
BİRCOK MESLEĞE BELGE ZORUNLULUĞU

Faaliyete başladığı 2006'dan bugune kadar 2 milyon 350 binden fazla calışanı "mesleki yeterlilik belgesi" sahibi yapan Kurum, iş kazaları acısından "tehlikeli" ve "cok tehlikeli" gruplardaki mesleklere de belge zorunluluğu getirmeyi surduruyor.

BELGESİ OLMAYANLAR 1 OCAK'TAN İTİBAREN CALIŞTIRILAMAYACAK

Bu kapsamda, kuafor, guzellik uzmanı, ahşap mobilya imalatcı, mobilya doşemecisi, ayakkabı imalatcısı, kesimci (ayakkabı), saraciye imalatcısı, sayacı, zeytinyağı uretim operatoru, boyama operatoru, baca yağlı kanal temizleme personeli, elektrik dağıtım şebekesi test gorevlisi, raylı sistem aracları elektrik bakım ve onarımcısı, raylı sistem aracları elektronik bakım ve onarımcısı, raylı sistem aracları mekanik bakım ve onarımcısı, raylı sistemler sinyalizasyon bakım ve onarımcısı mesleklerinde belge şartı 1 Ocak 2023'te yururluğe girecek.

Bu mesleklerde, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanlar, 1 Ocak 2023'te itibaren calıştırılamayacak.

USTALIK BELGESİ VE DİPLOMASI OLAN KİŞİLERE BELGE ŞARTI YOK

"Mesleki Eğitim Kanunu"na gore ustalık belgesi alanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve universitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bolumlerinden mezun olup diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bolum, alan ve dallarda calıştırılanlar icin belge şartı aranmayacak.

Bu 16 meslekle birlikte mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan "tehlikeli" ve "cok tehlikeli" sınıftaki meslek sayısı 204'e yukselmiş olacak.
  • Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala