Darphane iddiaları yalanladı: 1 TL'nin maliyeti 3 TL değil
Gündemdeki Konular - Haberler0 Mesaj
●4 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Darphane iddiaları yalanladı: 1 TL'nin maliyeti 3 TL değil
-
27-11-2022, 14:03:25Dunya piyasalarında onemli metallerin fiyatlarındaki ani yukseliş ve fiyat dalgalanmaları uretilen madeni paraların uretim maliyetlerini sorgulattı. Turkiye'de de madeni paraların piyasa değerinin cok uzerinde maliyetlerle uretildiği iddiaları gundeme geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Mudurluğu'nden bir acıklama yapılarak bu iddiların gerceği yansıtmadığı belirtildi. Acıklamada şu ifadelere yer verildi: "Son gunlerde tedavuldeki Turkiye Cumhuriyeti'nin madeni paralarıyla ilgili gerceklikten uzak ve mesnetsiz birtakım iddialar ile kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesini onlemek amacıyla bir acıklama yapılması zaruri gorulmuştur. Darphane, Turkiye'nin madeni para ihtiyacını, arz/talebi dengeleyecek şekilde sorunsuz ve kesintisiz olarak karşılamaktadır. Darphane tarafından uretilen madeni paralar, yuksek guvenlik alaşımı iceren metallerden oluşmaktadır. Madeni alaşımda kullanılan Bakır, Cinko ve Nikel metallerinin fiyatları kuresel capta yuksek bir dalgalanmaya maruz kalmış, bu durum dunyadaki tum madeni paraların uretimi uzerinde olumsuz etki oluşturmuş ve piyasaların tekrar dengeye oturması ile madeni para uretim maliyeti ile nominal değerler tekrar dengelenmiş durumdadır. Bu cercevede, son gunlerde kamuoyunda ifade edildiği uzere, 1 TL' nin uretim değerinin 3 TL olduğu beyanı kesinlikle yalan ve gercek dışıdır. Bu tur asılsız beyanlar dikkate alınmamalıdır. Ayrıca, madeni paraların ne şekilde ve nasıl uretileceği 1264 Sayılı Kanun ile duzenleme altına alınmıştır. Madeni paralar, 32 Sayılı Turk Parası Kıymetini Koruma Tebliği ile de korunmaktadır. Bu paraların icindeki değişik turdeki metal alaşımlarını elde etmek icin eritmeye kalkanlar ciddi cezai şartlarla karşıkarşıya kalacaklardır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."