Apple'ın iPhone 14, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max olarak adlandırılan modelleri Eylul ayında satışa cıktı. Modeline gore ulkemizde İphone fiyatları, 30 bin ile 57 bin lira arasında fiyatlar değişiyor. Yurt dışında bu fiyatlar vergilerden kaynaklı duşuk olunca Sarp Sınır Kapısı'nı kimlikle gecerek gunubirlik Gurcistan ’a giden Turk vatandaşları, Batum kentinde Apple Store ’den aldıkları telefonları vergi iadesiyle 15 bin liraya kadar daha ucuza alabiliyor. Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanıcıların Turkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri icin IMEI kaydını yaptırması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında telefon kullanıma acılabiliyor. Gectiğimiz gunlerde Resmi Gazete ’de konuyla ilgili karar yayınlanırken, buna gore 2022 yılında yurt dışından getirilen telefonu Turkiye ’de kullanabilmek icin yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ucreti netleşti. IMEI kayıt harcı 2006 TL ’den 2732 TL ’ye cıkarıldı.

2023 yılında ise IMEI kayıt ucretinin 6 bin 91 TL olması bekleniyor. Yıl sonuna kadar aldıkları telefonlar icin 2023 yılında daha yuksek kayıt ucreti bedeli odemek istemeyenler ozellikle hafta sonları Gurcistan'a akın ederken, aldıkları telefonlarının hem IMEI kayıtlarını yapmak hem de vergi iadesi (tax free) yaptırarak ulkemize gore 15 bin liraya kadar uyguna almış oluyorlar. Turkiye ’nin dort bir yanından gelen vatandaşların kimi gelmişken tatil yapıyor, kimi ise gunu birlik telefon alıp ulkesine geri donuyor. Turkiye-Gurcistan arasında Iphone turizmi Sarp Sınır kapısında gecişler sorun yaşanmazken, Batum ’da mağazalardan aldıkları telefonlarda vergi iadesi yapmak isteyenlerin Gurcistan tarafında tax free banklarında buyuk yoğunluğa sebep oluyor. İstanbul ’dan Batum ’a telefon almaya geldiğini ifade eden Omer Faruk Kaşarcıoğlu, gecişlerde yoğunluk olduğunu ifade ederek, Apple mağazalarında yoğunluktan kaynaklı istediği telefonların da bulunmadığını soyledi.

3-4 mağaza gezerek zor bir şekilde telefon bulduğunu ifade eden Kaşarcıoğlu,
“Gelirken 1 saat icinde girdik. Fakat cıkarken 3-4 saat suruyor. Turkiye ’de KDV ’si cok. Bu tarafta ise hem tax free alıyorsun hem de KDV yok.” dedi.

Osmaniye ’den gelen bir başka iPhone kullanıcısı ise
“Bizzat telefon icin geldim Batum ’a. iPhone 14 Pro 128 ’lik olanı aldım. 24 bin 500 Turk lirasına. Gumrukte 2 bin 900 lira iadesi oldu. Turkiye fiyatı ise 45-50 bin arası civarında.” dedi.

İstanbul ’dan hem gezmek icin hem de telefon almaya Batum ’a geldiğin ifade eden Anıl Gul ise,
“İphone 13 pro Max 128 GB'lık telefonu 24 bin liraya aldım. Bin 500 lira da tax free geri almış oldum. Yani 21 bin 500 liraya geliyor. Turkiye ’de bu telefonu alırsam yaklaşık 42 bin liraya almış oluyordum. Yani 20 bin liraya kadar karım olmuş oldu.” ifadelerini kullandı.