Değişken Nedir ?
Bu ders sonunda değişkenin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını oğrenmiş olacaksınız.
Onemli: Php oğrenmek istiyorsanız değişken kavramını cok iyi anlamalısınız. Bu konu bircok derste kısaca birkac cumle ile anlatılıp gecilmektedir. Fakat iyi bir programcı değişkenlere hakim olan kişidir. Ozellikle diziler konusuna gelince beni daha iyi anlayacaksınız.
Php de her programlama dili gibi bilgisayar hafızasındaki bilgilerle calışır. bunun sunucu makinelerde olması farketmez, durum aynıdır.
En basit hali ile değişkeni bir kutu olarak duşunebiliriz. Kutu ne işe yarar icine eşyalar koymaya yarar.
Şimdi evinizde boyle bir kutu olduğunu duşunun. icersine eşyalar koyuyorsunuz. ve uzerindeki bu ismi değiştirebiliyorsunuz. Herhalde evinizde boyle bir kutu olsa ustune "Değişken" yazmayacaktınız. Diyelim ki icine Oyuncaklarınızı koymak istediniz bu durumda kutunun ustune ne yazardınız. şunlardan birini secin.
Plastik ordek
Oyuncak
Gereksiz eşya
Ben olsam Oyuncak yazardım. cunku daha kısa ve icindekileri doğru temsil ediyor. Plastik ordek diyenler buyuk hata yapmış oldu cunku kutuya sadece ordek koymayacağız. Bu sebeple daha genel bir isim yazmamız gerekiyor. Gereksiz eşya yazabilirsiniz ama buradaki sorun da şu: kutuyu kapatırsanız icinde ne oldğunu hatırlamak zor olacaktır.
Eğer burdaki mantığı anladıysanız Php programlama da bundan daha karışık değil. Fakat ille de kutuya "Arabam" yazmak isteyenler okumayı bırakıp bir oto tamircisinde işe girebilir. daha kısa yoldan para kazanmış olurlar ve sevdikleri işi yapmış olurlar
Şimdi gelelim işin Php kısmına. Php ile değişken yaparken başına $ harfi yazmak gerekiyor (bakıyorum paryı gordunuz gozunuz acıldı, işte php boyle birşey daha oğrenmeden paranın ucunu gosteriyor). yukarıdaki orneğe uygun olarak oyuncak isimli bir değişken yazarsak. $oyuncak şeklinde yazmamız gerekiyor.
ve işte ilk php kodumuz geliyor.
$oyuncak="Ordek";
Bunu acıklarsak, oyuncak isimli değişkene Ordek koymuş olduk. Yukarıdaki kutuda sadece ordek olduğunu duşunurseniz kolayca anlarsınız. ustunde Oyuncak yazan kutuya ordek koyduk.
Şimdi ordeğimizi biraz geliştiriyoruz. (pardon orneğimizi dicektim) okuyormusunuz diye kontrol ettim. Programlama diyince korkanlar icin ortamı yumuşatıyorum.
$oyuncak="Araba";
Şu anda kutuya Araba koyduk. burada dikkat edeceğiniz nokta artık kutuda ordek yok. peki ordek nereye gitti diyeceksiniz. ordek oldu. uctu. kayboldu. Yani kutuya yeni birşey koyunca eskisi kaybolur. eskisi size lazımsa kendinize başka bir kutu yapmalısınız. şoyle ki:
$oyuncak1="Ordek";
$oyuncak2="Araba";
Gordunuz mu bilgisayarda kutu uretmek cok kolay (yani değişken) Ufak ufak sizi değişken demeye alıştıralım. kutu cocuklar icin, sen buyudun artık. kocaman oldun. Değişken de bakayım, D-e-ğ-i-ş-k-e-n... afferiiim.
Şimdi gelelim bu değişkenle neler yapabileceğimize, tamam oğrendik ama bunu nasıl kullanacağız :
Ornek: Diyelim ki web sitemizde birsuru cocuk uyemiz var. ve bu uyelerin hangi tur oyuncak sevdiğini kaydettikleri bir bolum yaptık. sonra biz bunları uye profili sayfasında gostermek istiyoruz. (Kaydet tuşuna falan kafayı taklayın. onları da kolayca oğretecem)
Orneğin: Ali diye bir uyemiz var. ve Araba seviyor. profili de şoyle gorunmeli
uye adı: Ali
Ali, Araba ile oynamayı seviyor.
Alinin profiline giren herkes yukarıdaki gibi bir yazı goruyor. şimdi bu yazıyı kim hazırlayacak. tabii ki siz.
Bunu yazdırmak icin şoyle bir kodlama yapmış olmamız gerekiyor.
print " Uye adı $isim ";
print " $isim , $oyuncak ile oynamayı seviyor"
Burada print komutuna kafayı takmayın. sadece tırnak icindekileri gosteriyor, kendisi gorunmuyor. yani siteye girenler Print kısmını gormuyor sadece tırnak icindekini goruyor. bakalım ne var tırnak icinde.
$isim ve $oyuncak diğerleri aynen ekranda gorunuyor. bu ikisi ise bildiğiniz gibi hayali kutular. icinde ne varsa onu gosteriyor.
şimdi aşağıdaki kodları anlamaya calışalım.
$isim="Ayşe";
$oyuncak="Bebek";
print " Uye adı $isim ";
Bilin bakalım bu sayfaya biri girdiğinde ne gorecek:
uye adı: Ayşe
Ayşe, Bebek ile oynamayı seviyor.
Peki şoyle bir sayfamız olsa, bu sayfaya girenler ne gorecekti
$isim="Necmi";
$oyuncak="Transformers";
print " Uye adı $isim ";
Bu odeviniz olsun. bunu yapanlar aşağıya cevabını yazabilir. cevabı doğru yazanlar diğer derse gecebilir.
Ders okumaktan yorulduysanız bir ıslak kek tarifi okuyup kendinize gelebilirsiniz.
Dikkat: Değişken konusu cok onemlidir. Diğer konulara temel olacağı icin bunu iyice oğrenmelisiniz.
Php Ders 1 - Değişken Kavramı
PHP & PHP Framework0 Mesaj
●1 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Server-Side Programlama
- PHP & PHP Framework
- Php Ders 1 - Değişken Kavramı