Modem'in henuz pc kasasına girmeyecek kadar buyuk olduğu yıllardı. Benim ilk gorduğum 486 ların ardından evime aldığım ilk pc ile internete girmek icin Turk Telekoma Başvurduğum tarih 1995 yılının başıydı. Aradan gecen onca aya rağmen bir Allahın kulu internet bağlantımı yapmadı. Neysi Turk.Net kuruldu gittim bir abonelik paketi aldım.
Şimdi ki gibi kazıyıp abonelik bilgilerini alabileceğin kullanıcı adı ve şifren yok. Disket var kardeşim, disken 3.2'lik.
Neyse İlk bilgisayarım Pentium 50, ovunmek gibi olmasın 1.5 gb HD var 8 hızlı boco modem taş mubarek taş. Bulbul gibi sesi vardı ne o oyle, uydu bağlantısı yapacağız sanki, koskoca odanın her yeri kablo.
Uzatmayalım arkadaşlar bu mevzuyu biz Chat tarihine dalacağız, mevzuyu acan arkadaşa nightlovin(Bir yıl once acılmış konu yahu) ona replerinizi eksik etmeyin lutfen.
Mirc konusunda bilgim yoktu. Tanıştığım lik chat programı xircon'dur, hala kullanışlı, hala canavar gibidir, script merakı olmayan arkadaşlara kesinlikle tavsiye ediyorum. Gerci AOL, msn chat gibi programlar vardı ama bize hitap etmedi hic biri. Turkiye'de ilk chat sitesi'ni ben (Daha oncesi ODTU oğrencileri kurmuştu, ilk tartışma formu da yine orada cıktı) turk.net te gordum. Orada toplam 10 15 kişiydik. Birkac saat gecikse kullanıcılardan biri, "Nerede kaldı aceba" soruları sorulacak kadar haşır neşir olunmuştu.
Aramızda sonradan oğrendim siyaset ve sanat dunyasından birkac kişi vardı. Pirch ve Mirc ile tanışmanın ardından dal.nete acıldık. Arkasından Turkiye'de aidata.com.tr kuruldu da vay be dedik. Aman efendim ne şamata ne gırgır. Kalabalıktı ve her turden insan bulmak mumkundu. Hala her iki serverdan da konuştuğum bazen oturup yemek yediğimiz dostlarım oldu. İyi ki de oldu. Reklamcıların keşfettiği ilk yer dal.net oldu. Dal.net 1999 yılında Turkiye cıkışlı IP leri banladı, zurna odası uzun sure kapalı kaldı, gitmedim birdaha, kırıldım.
ada.net.tr dal net kadar buyudu bir ara, superonline daha sonraları kuruldu. Bu arada mantar gibi serverlar coğalda.
Modem hızı 16 ve 32 ye cıktı, adsl den once cep telefonlarıyla bağlandık uzun sure.
Şimdi isteyen kendi pc sine server kurabilecek kadar geniş program seceneğine sahip.
IRC serverlarda olup bitenleri şu kısacık değerlendirmenin ardından paylaşmak isteyenlere şimdiden teşekkur ediyorum.
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Programlama
- mIRC Scripting
- Turkiye'de Chat ve IRC tarihi