DAHA Hızlı, DAHA Guvenli, DAHA STABIL Joomla ve PHP7
Faster, Safer, More Stable - Joomla and PHP7

Arkadaşlar joomla magazine sitesinde okudum. burada da elimden geldiğince paylaşmak istedim.

Joomla 3.5 Beta 2 ile PHP7 Desteklenecek diyor. işin ozu bu .
ONUN dışında Joomla ve PHP&MYSQL arasındaki tarihi anlatıyor. ayrıca PHP7 ile ilgili artı ve eksi 'lerden bahsediyor.

Uzman bir cevirmen olmadığım icin burada boyle yazıyorum. hem oradaki yazıdan hem kendi kafamdan birşeyler yazmak istiyorum. yanlışlarım olabilir. cunku ben yazılımcı olarak değil basit bir kullanıcı olarak yazıyorum.

10 yıl once php ve mysql ile başlamışlar bu Joomla seruvenine. php ve mysql dost canlısı ve modern bulmuşlar kaynaşmışlar ))

yazıda 10 yıl once diyor ama bunun onceside var yani. Mambo ile. ben joomla'dan once Mambo kullanıyordum. ismide hoşuma gidiyordu Tatilvari bi havası vardı benim icin Tropik bir Meyva ismi Mango gibi yada bi kabile ismi gibi ) Mambo sistemi kurup denerken tak bu Joomla cıktı. logosu ile ismi ile modern felsefesi ile benim gibi bircok insanın Mambo'yu bırakıp direk Joomla ya gecmesine neden oldu. ondan sonra Mambo ne yaptı ne etti pek hatırlamıyorum. ama joomla cok hızlı buyudu gelişti onu biliyorum.

Ben joomla 1.0 surumu ile başladım. oğrenmeye. Mambo Mabo kurup phpbb ile entergre etmeye ve bi forum ile entegre etmeye vs calışıyordum. Basit bi Mambo Portal yaptım.

sonra Joomla cıkınca. kendime 2-3 tane site yaptım. bi arkadaşım buyuk bir şehir portalı yaptı. hala calışıyor baya guzel. ona ben oğrettim ama o beni gecti birşey sorsam da sallıyor acıkcası. neyse konumuza donelim.

Başlangıcta PHP 4.2 desteklemiş bu joomla. her hosting firmasının sunduğu php sistemlerindeki yaygın surummuş o zaman.

Php nin her yeni versiyonunda joomla ile daha hızlı daha guzel guvenli kodlar yazılmış. gelişmiş guzelleşmiş . ozellikle PHP 5 ile. yok daha hızlıymış yok daha guvenliymiş stabilmiş. eee ne olacakdı başka ??

PHP7 Deki gelişmeler.
Php7 uzerinde bir suru fonksiyonlar iyileşitirmeler varmış. adamlar en cok bu php'yi daha hızlı yapmaya uğraşmışlar php7 ile. ( hadi bakalım hayırlısı ))
Tabi bu direk olarak hemen belli olmayacakmış joomla ile .daha sonra bazı calışmalar ile vs %10-30 artacakmış joomla da ( başka birşeyde yazmış olabilirler )

Yuksek trafikli web sayfalarında bu hz artışı daha cok anlaşılabilinirmiş.php 5.6 ile web server saniyede 100 sorgu ile başa cıkıyorken. php7 ile 200-300 sorgu ile başa cıkabilir miş.

Geriye doğru uyum.
Bu konuyu pek anlamadım.

Php surumleri
PHP 5.3 ve PHP 5.4 bunlar onaylanmamış artık kullanılmamalı diyor
PHP 5.6 11 ay daha destek alacakmış sonra 2 seen daha guvenlik guncellemesi olacakmış

PHP7 2018 sound kadar desteklenecekmiş.

bende 2-3 site var hala 1.0.7 de mi ne kaldı. guncellemedim. ama kullandığım hosting servisleri mysql ve php versiyonlarını guncellediklerinde ara ara problemlerim oldu. hatta joomla 1.xx versiyonlarını kullanamadım. şimdi ite kaka tekrar kurdum 2 hafta oldu calışıyor. joomla da uzmanım diyenler calıştırtamamıştı bende ustelememiştim. sonra kendim yaptım.

Bu arada PHP 6 cıkmadı mı cıkmayacak mı ? bu dengesizler niye 5'ten 7'ye atlıyor anlamıyorum. dunya'dan intikam mı alıyorlar ) herkes bunlar gibi değil diye.

işin oze. PHP7 geliyor joomlajılar. yine guncelleme geciş ve problemler %30 hızlanma icin sizleri bekliyor.

Yazının orjinali burada. Doğrusunu ve Tamamını orjinal olarak okumak isteyen buradan okuyabilir.
http://magazine.joomla.org/issues/issue-feb-2016/item/2965-faster-safer-more-stable-joomla-and-php7
Ufuk Avcu almancadan ingilizceye cevirmiş. aslında orjinali almanca ))