Bitcoin madenciliğinde hangi donanım kullanılmalıdır?

Bitcoin uretim işine madencilik yani bitcoin mining denilmektedir. Bitcoin Madenciliği hesaplama yetkisinde kullanarak işlem gercekleştirme gerekirse sistem alanını guvenli bir şekilde koruma ve sistem uzerinde bulunan her kullanıcıyı senkronize hale getirme işlemidir.

Bitcoin sistemi tek bir merkezden kontrol edilemediği icin Bitcoin kullanan ve bu alanda calışma yapılan her yerde surecin devam etmesini sağlamak gerekir. Bitcoin sistemi tek bir merkez tarafından kontrol edilmediği icin, sistemi gozeten ve madencilik yapanlar bu gorevi ustlenmiş oluyorlar hali ile calıştırdıkları makinelerden btc kazanıyorlar. Sistemin devam etmesini sağlamak icin birilerinin bu işi yapması gerekiyor belli bir ucret karşılığında bu işi yapan kişilere madenci deniyor. Bitcoin madenciliği yani organize olarak bir ekip ile de yapabilirsiniz. Dilerseniz tek başınıza da yapabilirsiniz.

Bitcoin Madenciliği nasıl yapılır?

Bitcoin madenciliği, bilgisayarınıza ait donanımlar ile yapılıyor. İlk olarak işlemci (CPU) ile yapılan Bitcoin madenciliği artık yerini kendinden 50-100 kat daha hızlı calışabilen ekran kartlarına (GPU) bırakmış durumda. Yani bu demek oluyor ki, bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki performansınız da o kadar iyi olur.

İlk cıktığı gunlerde Bitcoin madenciliği her bilgisayarda yapılabiliyordu ancak zamanla maliyeti arttığı icin ozel makinalar uretilmeye başlandı. Bilgisayarın CPU denilen kısmından faydalanarak matematiksel işlemler yapmak sonucunda Bitcoin elde ediliyordu. Ekran kartı ile yapılan madencilik CPU gucune gore daha avantajlı bir hal alınca ekran kartı ile Bitcoin madenciliği yaygınlaşmaya başladı.

Yapılan bu madencilik icin ozel olarak uretilen cihazlar daha kısa surede daha fazla işlem yapıyor ancak oldukca fazla elektrik tuketimi yaptığından dolayı ulkemiz gibi elektrik fiyatları yuksek ulkelerde madencilik avantajını kaybetti. Elektrik ucretlerinin duşuk olduğu ABD gibi ulkelerde buyuk yatırımlarla Bitcoin madenciliği tesisi kuran yatırımcılar da bulunuyor.

Hangi Bitcoin donanımı tercih edilmelidir?

Hash Rate; Donanımın bir saniyede gercekleştirdiği işlem sayısının karşılığıdır. Ne kadar yuksek olursa o kadar verimli uretim yapılır.

Verimlilik; Donanımın kullandığı enerji miktarının hash rate’e oranı verimliliği verir. Her bitcoin madencisi verimli bir donanım kullanmayı tercih edecektir.

Bitcoin CPU Havuz Madenciliği

Kullanıcılar bilgisayarın işlemcisini kullanarak madencilik havuzuna katılırlar. İlk donemlerde CPU madenciliği yeterince karlıydı. GPU madenciliğinin ortaya cıkması CPU madenciliği ile kazanılan bitcoin miktarını duşurdu ve CPU madenciliğinin karlılığını azalttı. Bu nedenle CPU madenciliği artık kullanılmamaktadır. Bitcoin yazılımlarının ara yuzunden bile kaldırılmıştır.

Bitcoin GPU Madenciliği

GPU madenciliği CPU madenciliğinden cok daha hızlı ve verimlidir. Ekran kartının işlemcisinin kullanılması esasına dayalıdır. Bugunlerde en cok tercih edilen bitcoin madenciliği turudur.

Bitcoin FPGA Madenciliği

FPGA madenciliği GPU madenciliğiyle başa baş verimli calışırken CPU madenciliğinden daha yuksek performanslı, daha hızlı ve daha verimlidir. FPGA’ların verimli olmasının sebebi cok daha az miktarda elektriğe ihtiyac duymasıdır.

Bitcoin ASIC Madenciliği

Uygulamaya ozel entegre bir devre olan ASIC yalnızca bitcoin uretimi icin tasarlanıp uretilen bir tur mikrocip olarak tanımlanabilir. Bitcoin madenciliği icin tasarlanan ASIC’ler ilk olarak 2013 yılında piyasaya suruldu. Kullandıkları guc miktarı onceki teknolojilerin hepsinden daha az olduğu icin kısa surede populer oldu. bugun bitcoin uretmek isteyen madenci adayları ASIC madenciliği ile başlamayı tercih etmektedir. Bitcoin ASIC’lerinin diğer bitcoin donanımlarından farkı yalnızca bitcoin uretme amaclı tasarlanmış olmalarıdır.

Bitcoin Bulut Madenciliği

Bazı bitcoin madenciliği firmaları kendi donanımları olmayan ya da ilgilenebilecek durumda olmayıp bitcoin uretmek isteyenler icin madencilik sozleşmesi ile madencilik hizmeti sağlamaktadır. Kendi bitcoin cıkarma kapasitelerinin belirli bir kısmını kiralamaları uzerine kuruludur.

Bulut Madenciliği guvenilir midir?

Bulut madenciliğinde kontrat yaptığınız firma uretim yapmıyorsa, kÂr dağıtımını sizlerden aldığı kontrat ucretleriyle yapmaktadır. Dolayısıyla yeni uye kaydı gercekleşmediği zaman ya da kontrat ucretleri kÂr dağıtımına yetmediği durumda şirket aniden kapanabilir ya da iflas edebilir. Oncelikle bunun adı bulut madenciliği değildir. Bunun adına Ponzi diğer bir deyişle Titan Zinciri denir. Boyle bir durumla karşılaşırsanız butun paranızı kaybedebilirsiniz bu durum da bulut madenciliğine olan guveni sarsmaktadır.

Peki bulut madenciliği yapan şirketler oyunu bu şekilde mi oynar? Tabii ki hayır. Onlar gercekten uretim yaparlar ve yaptıkları uretimden size kÂr dağıtımı yaparlar. Zaten bu tarz şirketler dağıttıkları kÂr oranlarıyla da kendini belli ederler. Bu tarz firmalar daha duşuk kÂr dağıtımı yaparlar ve gerceği yansıtırlar. Bu nedenle Bulut Madenciliği ne bir Ponzidir ne de bir Titan Zinciridir.

Bulut madenciliği yaparken Turkiye dahil dunyadaki hic bir şirketin yuzde yuz guven ve guvenlik sağlayamayacağını aklınızdan cıkarmayın. Secimlerinizi yaparken uzun yıllardır hizmet veren madencilik firmalarına yatırım yapın. Genesis Mining ve HashFlare gibi siteler uzun yıllardır madencilik yapan sistemlerdir. Bu siteleri inceleyerek bulut madenciliğine adım atabilirsiniz.