DHA) – Turkiye ’nin ilk, dunyanın dorduncu kripto para borsası BtcTurk CEO ’su Ozgur Guneri, merkez bankası kripto para birimlerinin dolar ve euro gibi mevcut para birimlerinin dijital surumleri olarak değerlendirerek, bunun aksine kendi “ayrıcalıklı ve değerli” ozellikleriyle Bitcoin ’in finansa sistemine “bir cozum” uretmeyi hedeflediğini soyledi.
Minneapolis Merkez Bankası (Fed) Başkanı Neel Kashkari ’nin butun ABD vatandaşlarının Fed ’de bir hesap acmalarını gerektireceğinden merkez bankasının kendi dijital dolarını oluşturmasında bir avantaj gormediği acıklaması sonrası DHA ’nın sorularını yanıtlayan Guneri, merkez bankaları tarafından oluşturulacak ve mevcut para birimleriyle “birebir aynı ozellikleri taşıyan, ancak yalnızca kriptografi (şifreleme) ile korunmuş bir kripto paranın var olmasının” yararlı olmayacağını belirtti.
Guneri, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
“Garip bir şey soyleyeceğim ama şimdi dunya uzerinde bakıldığı zaman Turk lirası, euro, Amerikan doları bunların hepsi dijital. Zaten halihazırda sizin bir yerden bir yere para gondermeniz, dolaşımdaki paranın yuzde 95 ’i hatta daha fazlası, tamamıyla dijital dunyada var. Yani donen paranın nakit karşılığı bile yok artık cunku dunya, finansal sistem, bu dijital duzen uzerinden yuruyor. Dolayısıyla ortada boyle bir değer varken birebir aynı ozellikleri taşıyan ama sadece kriptografi ile korunmuş bir kripto paranın var olmasının ben cok bir faydasının olacağını duşunmuyorum.
“Bitcoin bir sorun cozme iddiası ile geliyor”
“Ama diğer taraftan bakıldığında Bitcoin ’i eurodan dolardan, diğer para birimlerinden avantajlı kılan birkac tane faktor var. O da Bitcoin ’i zaten değerli ve ayrıcalıklı yapıyor. Yani Amerikan dolarının dijitalinin halihazırda var olduğu bir dunyada kripto para versiyonun da var olması ne kadar sorunu cozer bilemiyorum ama Bitcoin bir sorun cozme iddiasıyla geliyor. Sayısının sınırlı olması, bir merkez bankası olmaması, para politikasının tamamen kurallara ve yazılıma bağlı olması, şeffaf olması, merkeziyetci olmaması gibi bircok faktor Bitcoin ’i kuvvetli bir alternatif yapıyor. Ama halihazırda bulunan para birimlerini yalnızca kriptografik hale getirmek paranın genel akışıyla veya transferiyle veya altyapısıyla ilgili bir konu. Orada da ben cok heyecanlı değilim, beni heyecanlandıran taraf daha cok Bitcoin.”
BtcTurk: Bitcoin bir sorun cozme iddiası ile geliyor
Kripto Para Rehberleri0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kripto Para Forumları
- Kripto Tartışma ve Analizler
- Kripto Para Rehberleri
- BtcTurk: Bitcoin bir sorun cozme iddiası ile geliyor