Daha cok başlangıc seviyesi SEO calışmalarında kullanımı uygun olan ucretsiz SEO aracları, kısıtlı da olsa SEO uzmanlarının bircok konuda fikir sahibi olmasını sağlayabiliyor. Coğu ucretsiz SEO uygulaması farklı kısıtlamalara sahip, kısıtlamaları aşmak icin ucret odemeniz gerekebilir. Bazıları da tamamen ucretsiz olmasıyla on plana cıkmakta. İlk olarak tamamen ucretsiz SEO Programları olan aracları incelemeye başlayalım:




Google Search Console
Eski ismi Google Web Yoneticisi Aracları (Google Webmaster Tools) olan bu arac, 20 Mayıs 2015 tarihinde Google Search Console adını aldı. Daha once bu değişiklikten bahsetmiştik: Google Web Yoneticisi Aracları, Google Search Console adını aldı.

Google Search Console, mutlaka kullanmanız gereken, temel fonksiyonlara sahip ucretsiz aracların başında geliyor. Web siteniz icin geniş olcekli inceleme fırsatları sunmasının yanında, site bağlantılarının ayarlanması, backlink profilinin duzenlenmesi, robots.txt ve sitemap.xml dosyalarının test edilmesi, mobil uyumluluk, bulunamayan sayfaların tespit edilmesi gibi oldukca onemli konularda fikir sahibi olmanızı sağlıyor. Aynı zamanda Google Analytics gibi diğer Google urunleriyle bağlantı kurmanızı sağlayan Google Search Console, muhakkak kullanmanız gereken ucretsiz SEO araclarının başında geliyor.

Konu Tarayıcısı – The Topic Explorer
Seomonitor.com tarafından geliştirilmiş bu semantik keyword aracını bu yazıda tanıttığımız diğer keyword araclarından ayıran en onemli fark, Turkce ve Turkiye icin geliştirilmiş olması. Gerek keyword derinliği ve gerekse keyword ’ler arasında semantik bağ kurabilmesi ile on plana cıkıyor. Seomonitor.com muşterisiyseniz bu arac uzerinden yaptığınız keyword aramalarını projelerinize hedef keyword olarak ekleyebiliyorsunuz. Keyword arama hacimlerindeki yıllar icerisindeki değişimleri de gosterebiliyor oluşu en buyuk artılarından birisi. Orneğin siz tutucu bir şekilde “kredi hesaplama” keyword ’unde sıralamaya girmek icin yırtınıyor olabilirsiniz, ancak insanlar bu keyword yerine “kredi karşılaştırma” kelimesini giderek daha fazla kullanmaya başlamış olabilirler. Topic Explorer bu gibi detayları gormenizi sağlayacağı icin bu aracı duzenli olarak kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Seomonitor.com muşterisi olmasanız dahi belli bir olcude ucretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Google Analytics
Web sitenizin arama motorlarındaki gorunurluğu ne durumda? Ne kadar ziyaretciniz var? Sitenizde nasıl duzenlemeler yapmanız ziyaretci sayınızı artırır? Bu sorulara cevap bulabilmeniz icin mutlaka Google Analytics kullanmanızı tavsiye ederiz. Web sitenizin trafiği hakkında neredeyse her noktada bilgi verebilen Google Analytics, tamamen ucretsiz ve geniş ozellikleriyle ilk kullanmanız gereken araclardan bir diğeri. Google Analytics ile Google Search Console hesaplarını birbirine bağlayarak da arama trafiğiniz hakkında daha geniş bilgi almanız mumkun. Ayrıca Ozelleştirilmiş Rapor Gorunumu ve Kişiselleştirilmiş Gosterge Tabloları oluşturarak Google Analytics ’i daha verimli kullanabiliyorsunuz.

Google AdWords Keyword Planner
Turkcesiyle Google Anahtar Kelime Planlayıcı, daha cok Google AdWords kullanıcılarını hedefliyor olsa da, SEO projelerinin vazgecilmez araclarından biridir. Belirli anahar kelimelere ya da anahtar kelime dizilerine yonelik arama hacimlerini almanızı sağlayan ve ceşitli arama terimi tavsiyeleri veren Anahtar Kelime Planlayıcı, ucretsiz olarak kullanıma acık bir arac. Tek yapmanız gereken bir Google AdWords hesabı oluşturmak.

Google Trends
Google Trends, insanların en cok arama yaptığı terimlerden tutun da belirli anahtar kelimelerin arama istatistiklerine kadar geniş bir yelpazade bilgi edinmenizi sağlayan bir başka ucretsiz Google aracı. SEO projesi icerisinde ağırlıklı bir yeri olmasa da kendine has ozellikleri sayesinde yardıma ihtiyacınız olduğunda sizi bekliyor olacak.

Bing Webmaster Tools
Hali hazırda bircok Web yoneticisi Google Search Console kullanıyor. Bing Webmaster Tools da Google Search Console gibi bircok konuda bilgi veren bir arac. Ancak birkac noktada on plana cıkan ozelliklere de sahip; Bing Webmaster Tools, Google Search Console ’a gore daha cok derinlemesine analiz ve SEO geliştirme tavsiyeleri iceren fonksiyonlara sahip. Eğer şu ana kadar kullanmadıysanız, Bing Webmaster Tools cok işinize yarayabilir.

Yandex Metrica
Google ’ın golgesinde kalmamak icin calışmalarını surduren Bing gibi pazara dahil olmaya calışan bir başka arama motoru olan Yandex, Yandex Metrica ile hem Web yoneticilerine hem de SEO uzmanlarına ucretsiz olarak hizmet vermekte. Google Search Console ve Bing Webmaster Tools benzeri fonksiyonlarıyla hizmet veren Yandex Metrica, ozellikle Rusya pazarında faydalı olabilecek bir arac.

Screaming Frog
Bir arama motoruna bağlı olmadan hizmet veren ilk kısıtlı ucretsiz aracımız Screaming Frog. Ucretsiz versiyonu ile maksimum 500 URL ’ye kadar tarama yapabildiğiniz bu arac, oldukca kapsamlı fonksiyonlara sahip. Bilgisayarınıza indirip kurarak kullanabileceğiniz Screaming Frog, Windows işletim sistemleri haricinde Mac OS X ve Ubuntu işletim sistemleriyle de calışabilmesiyle dikkat cekiyor. Lisans başına yıllık 149 pound olarak ucretlendirilen Screaming Frog ile limitsiz tarama yapabiliyor, yaptığınız analizleri kaydedebiliyor ve tum konfigurasyon seceneklerine ulaşabiliyorsunuz.

Not: Bahsettiğimiz 500 URL kısıtlaması, her tarama icin gecerlidir.

Black Widow
Site yapısını (bilgi mimarisini) gorebileceğiniz bu ucretsiz aracla ozellikle yapısal duzeni ve site ici linkleme eksikliklerini tespit edebilirsiniz. Oldukca hızlı, basit ve kullanışlı olan bu aracla site yapısında garip gorunen bolumleri tespit edebilirsiniz.

Soovle
Soovle, yazdığınız bir arama terimiyle ilgili olan diğer arama terimlerini gormenizi sağlayan basit bir arac. Google ’dan alışık olduğumuz, arama terimini yazarken karşımıza cıkan benzer arama terimleri veya arama sonuc sayfasının en altında goruntulenen “ilgili aramalar” bolumunde yer alan tum terimleri, Google, Wikipedia, Amazon.com, Yahoo!, Bing, YouTube ve answers.com sitelerinden cekmekte. Boylece tek bir noktadan, insanların arama yaparken kullandığı belirli anahtar kelimelerle birlikte “ilgili” arama terimlerini gormenizi sağlamakta.

Ubersuggest
Ubersuggest, Soovle benzeri bir mantıkla calışan ucretsiz ve basit araclardan bir diğer. Yazdığınız arama teriminin kombinasyonlarını ve arama teriminin yanına gelen diğer anahtar kelimeleri gormenizi sağlıyor. Ancak Soovle ile arasında birkac fark var, Ubersuggest bircok dilde hizmet vermekte ve sadece Web aramalarını değil, Gorsel, Haberler, Alışveriş gibi kategorileri de desteklemekte. Ayrıca arama teriminin yanına gelecek ikinci anahtar kelimenin hangi harfle veya sayıyla başladığına gore de sıralama yapabilmekte. Orneğin “laptop” araması yaptınız. “Laptop” kelimesinin yanında yer alabilecek diğer anahtar kelimeleri de gorebiliyorsunuz. Yapmanız gereken arama terimini yazıp arama kriterlerini belirlemek.

Kaynak: Stradiji