Spam yorumlarla nasıl mucadele edeceğinizi biliyor musunuz?
Blog yazan veya web sitesinde yazı yazan arkadaşlarımla sohbetimde konu her zaman yorum yonetimine ve spam yorumlara geliyor. İngilizce yorumları silmekten bıktım. Gereksiz yorumları silmek icin cok vakit harcıyorum, ne yapmam lazım bilmiyorum. Butun gun spam yorumları silmekle uğraştım ve şimdi tekrar geldiler.
Cevabım her zaman aynı: WordPress, Movable Type, Drupal, phpBB, Joomla, ve diğer web platformları icin Akismet Eklentisi kullanın. Spam yorumları silmek yerine gereksiz olarak işaretleyin. Boylece Akismetin işini yapmasına yardımcı olun.
SPAM YORUMLARI SİLMEYİN. SPAM YORUMLARI GEREKSİZ OLARAK İŞARETLEYİN.
Birlikte calışırsak Akismet de iyi calışır. Bu, kaynağı topluluk olan bir proje. Ben bir yoruma gereksiz olarak işaretliyorum ve bu veri Akismetin veritabanına gonderiliyor. Siz de benzer bir yorumu gereksiz olarak işaretliyorsunuz ve Akismet bu verileri işlemeye başlıyor. Daha sonra Akismet kullanan herkesin yorumları filtreleniyor, boylece sizin gereksiz olarak işaretlediğiniz yorumları ben almıyorum ve benim, diğerlerinin gereksiz olarak işaretledği yorumlar da size gelmiyor. Birlikte calışırsak dunya bloglar icin cok daha guvenli bir yer olur.
GEREKSİZ YORUMLARI KİŞİSEL OLARAK ENGELLEMEYİN.
Genel olarak spam yorumlar iki farklı yontemle oluşturulur. Bunlardan ilki ve en cok karşılaşılanı otomatik olanlar. Bir bot bağlantıları takip eder ve yorum bırakmak icin websiteleri arar. Son derece gelişmiş bazı botlar, mortgage ve credi kartı gibi konuya ve iceriğe gore hedef site araması yapar ve bu konularda spam yorumlar yapar.
Yeni yeni artan bir diğer gereksiz yorum ceşidi ise insanlar tarafından yapılan spam yorumlar. Daha once spam e-postalar gonderen bu kişiler şimdi bu alışkanlıklarını yorumlara cevirdi, hepsi aynı şey. Yuksek trafikli kaliteli siteleri ve cok okunan konuları araştıran bu kişiler, bu sitelere kendi sitelerinin bağlantılarını bırakmak icin yorum yapıyorlar.
Akismet her ikisini de engelliyor.
Spam yorumları kişisel olarak engellemek icin yaptığınız geliştirmelerde yorum yapanlara da engel oluyorsunuz. Yapmayın. Genellikle ilk secim olan CAPTCHAlar, sacma sayı ve yazı metinlerini doğrulamanızı isteyerek insan olduğunuzu kanıtlamanızı istiyor. Ancak bir suredir geliştirilen otomatik spam botları bu CAPTCHA engellerini aşmayı başarıyor. 2005 yılından bu yana geliştirilen hicbir cozum Akismetten daha tutarlı calışmadı.
Matt Mullenweg ve onun Automattic takımı her Akismet kullanıcısından aldıkları spam yorum verilerini guclu bir işlemden gecirerek spam yorumları onlemek icin bir filtre hazırladı. Bu sitenizi spam yorumlardan korumak icin buyuk bir avantaj sağlıyor.
Bunu bir kamu hizmeti duyurusu olarak duşunun. SPAM YORUMLARI SİLMEYİN, GEREKSİZ OLARAK İŞARETLEYİN. Eğer birlikte calışırsak, dunyayı bloglar icin daha mutlu bir yer haline getirebiliriz.
Lorellein Do Not Delete Commets Spam. Mark Spam as Spam. başlıklı yazısından tercume edilmiştir.
Spam Yorumları Silmeyin, Gereksiz Olarak İşaretleyin
WordPress0 Mesaj
●3 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Programlama ve Yazılım
- Web Tabanlı Uygulamalar - Aplikasyonlar
- WordPress
- Spam Yorumları Silmeyin, Gereksiz Olarak İşaretleyin