WordPress icin “ilgili konular” bolumu hazırlamak gayet basit, ozellikle etiketlemelerinizi ozenle yapıyorsanız.

Kendi sitemizden orneği goruntuleyebilirsiniz.




Bu makalemizde sizlere ilgili konular alanını birkac satır PHP koduyla, bir eklentiye ihtiyac duymaksızın nasıl yapacağınızı anlatacağız.

Gunumuzde WordPress icin bu işi yapan onlarca eklenti (plugin) mevcut. Hatta gectiğimiz yıl yayınladığımız 2012 Yılının En Populer WordPress Eklentileri isimli makalemizde ilgili konuları listelememizi sağlayan eklentilerden bir tanesini tanıtmıştık sizlere.

Makalemizin devamında ise eklentilerden kacınmak icin birkac gecerli sebep sunacağız.

İlgili konular

Hazırlayacağımız “ilgili konular” calışması etiketler uzerinden calışmaktadır. Goruntulenen yazının icerdiği etiketlere sahip veya benzer etiketleri kullanan icerikleri listeler.

Fakat asıl ilginizi cekecek şey ilgili konular alanının sitenize sağlayacağı avantajlardır.

İlgili konular sayesinde

Google‘dan sadece bir makale icin gelen ziyaretci ilgili bulduğu konuya yonelerek sitenizde gecirdiği zamanı arttırır.
Takipcileriniz okuduğu konuda yeterince bilgiye erişemediyse ilgili konularınıza yonelerek yelpazesini genişletebilir.
Google botları makalelerin altındaki ilgili konular oğelerini indeksler ve icerisinde bulunan bağlantıları site haritası olarak algılar. Bu da web sayfanızın indekslenme hızını arttırırken SEO kalitenizi de yukseltir.
Bu liste uzatılabilir. Şimdi biraz da neden eklenti kullanmadığımızı konuşalım.

Eklenti niye kullanmıyoruz?

WordPress eklentilerini kullanmamamız icin bircok sebep var. En buyuk sebep kontrol edilebilirlikleri az. Ozellikle eklentinin yonetim paneli yoksa.

Ayrıca eklentiler bircok jQuery ve CSS tanımlamasını sitemize dahil eder. Bu tanımlamaların bir coğu gereksizdir ve sayfa acılış hızını, beraberinde SEO değerimizi duşurur.

Bu yuzden birkac satır kod yazarak hazırlayabileceğimiz işlemleri eklentilere tercih etmeliyiz. İlgili konular alanı da bunlara ornek.

Israrla eklenti kullanmak isterseniz ilgili konular alanı icin sizlere Yet Another Related Posts Plugin eklentisini onerebiliriz.

Nasıl hazırlanır?

Yazıların yanlarına kucuk gorseller (thumbnail) ekleyerek işleme başlayacağız. Fakat butun yazılarda thumbnail kullandığınızı varsayarak bu işlem icin kucuk bir cozumleme yapacağız.

Hazırlayacağımız kod sayesinde thumbnail eklenmemiş yazıların icerisindeki ilk yazılar listelenecek. Eğer icerisinde hic gorsel yoksa tanımlayacağımız resim donguye dahil olacak. Gayet iyi değil mi?

Yazı gorseli (thumbnail) ekleme

Eğer Functions.php‘de aşağıdaki tanımlama yoksa ekleyelim.

PHP:
add_theme_support( 'post-thumbnails' );

Ayrıca bu satırın altına boyut belirlemesi de yapabilirsiniz.

PHP:
set_post_thumbnail_size( 150, 150, true );

Veya WordPress’in yonetim panelinden Ayarlar > Ortam alanına giderek “Kucuk resim boyutu” kısmı icin bir boyut belirleyiniz.

Şimdi de thumbnail olmadığında konulardaki ilk gorseli ceken, hic gorsel olmadığında da ayarlanmış resmin gozukmesini sağlayan kullanışlı yazılımı ekleyelim. Yine Function.php’ye, yukarıdaki kodların altına bir yere eklemekte fayda var.

PHP:
function resmi_getir() return $first_img; }

İşlem tamam. Şimdi listelemeyi oluşturalım!

Şimdi single.php‘yi veya ilgili konular alanını gostermek istediğimiz herhangi bir dosyayı acıyoruz ve aşağıdaki satırları ekliyoruz.

PHP:


Boylece işlemimiz tamamlanıyor. Yukarıdaki kodu biraz tanıyalım.

Gecici tanımlama yaparak işlemin site hızını duşurmesini, isimlendirmenin WordPress’in varsayılan isimlendirmeleriyle karışmasını engelliyoruz. posts_per_page satırına listelemek istediğiniz konu sayısını belirtin. orderby alanına listeleme şeklinizi girin. Name(konu ismine gore), date(tarihe gore), rand(rasgele) listelemenizi sağlar. Tum liste icin Codex desteğine buradan erişebilirsiniz.
Sonuc / Kapanış

Son gunlerde WordPress’te eklenti kullanmadan yapabileceğiniz bircok işlemi konu aldık. Bugun de eklenti kullanmadan ilgili konular alanı oluşturduk. Ustteki kodlamayı CSS ile susleyerek gayet guzel sonuclar elde edebilirsiniz.

Kaynak : http://www.adobewordpress.com/wordpr...isiz-listeleme