301 Yonlendirmesi Nedir?

301 yonlendirme genel tabirle kalıcı olarak yonlendirme anlamını taşımaktadır. Yani 301 yonlendirmesi, bir sayfanın kalıcı olarak bir başka adrese taşındığını belirtmek icin kullanılmakta olan bir koddur. Webmasterlar tarafından kullanılmakta olan bu yontem arama motoru botlarını ve kullanıcıları doğru olan yeni adrese yonlendirme konusunda en iyi, en doğru ve sağlıklı olan yontemdir. Yani temel mantıkta 301 yonlendirmesi, URL’si değişen bir sayfayı yeni URL’ye yonlendirerek, kullanıcıları ve arama motoru botlarını doğru sayfaya yonlendirilmesini sağlamaktadır.

301 Yonlendirmesi Neden Yapılır?

Site iceriklerinin veya linklerin değiştirilmesi arama motorları tarafından pek hoş karşılanan bir durum değildir. Cunku daha onceden arama motorlarında indekslenmiş ve ayrıca başka sitelerden link almış olan sayfaların URL yapısını değiştirmek, insanların o sayfaya erişebilmesini engellemektedir. Bu da web sitenizde ya da sayfa URL’sinde değişiklik yapmaya karar verdiğinizde 301 yonlendirmesini kullanmak zorunda olduğunuzun gostergesidir. Site sahipleri bazen mevcut sitelerini yeni bir URL’ye taşıma ihtiyacı duyarlar ya da zorunda kalabilirler. Boyle durumlarda ise mevcut siteyi, yeni URL’ye en kolay yoldan ve en az kayıpla aktarma yolunu ararlar. Bir başka faktor ise bir sayfaya ait URL’de bazen değişiklikler yapılmaktadır. Yani mevcut sayfaya yeni bir URL adresi verilmektedir. Bazen ise iceriği aynı olan farklı sayfalar olabilmektedir. Bu sayfaların ise tek bir URL’ye yonlendirilmesi gerekir. Web siteleri ile ilgili yapılan bu gibi calışmalarda ya da değişikliklerde ise 301 yonlendirmesi ile adlandırılan calışmalar gercekleştirilmelidir. 301 yonlendirmesi SEO calışmalarına olumlu etkisi olan bir durumdur. Arama motorları tarafından indexlenmiş ve sonuclarda gorunen bir sayfaya ait URL’nin değiştirilmesi gerekiyorsa, bu sayfanın kırık linke duşmemesi adına 301 yonlendirmesi yapılması gerekmektedir. Her ne kadar site iceriklerinin ve linklerin değiştirilmesi arama motorları tarafından hoş karşılanmasa dahi; kullanıcıların ve arama motoru botlarının doğru sayfaya yonlendirilmesi gerekmektedir.

Arama motorlarında indexlenmiş olan sonucları kaybetmemek, kullanıcıların veri kaybı yaşamasını engellemek 301 yonlendirmesinin temelinde yatan nedendir.

301 Yonlendirmesinin SEO’ya Etkisi

Bir web sitesi yayına girdiği andan itibaren belirli bir sure zarfında arama motoru botları tarafından ziyaret edilmeye başlanır. Arama motoru botları tarafından taranan web siteleri, arama motorlarının dizinlerine indexlenir. Artık web sitesi ve sayfaları arama motorlarında kayıt altına alınmış olur. Bu da kullanıcıların bir konuda yaptıkları aramalarda arama motorlarının sonuc listelerinde kişiye ilgili web sitesinin, ilgili olan sayfasını listelemesini sağlar. Bunlar elbette yapılan SEO calışmaları ile doğru orantılıdır. Yani ne kadar doğru ve eksiksiz bir şekilde SEO calışması yapılırsa, web siteler o kadar yukarılarda ve ilk sıralarda cıkmaktadır. URL değişikliği yapmak ise SEO bakımından siteye ya da sayfalara negatif bir etkide bulunmaktadır. Cunku arama motorlarında index almış olan bir sayfanın ya da farklı bir siteden backlink almış olan bir sayfanın URL’sinin değiştirilmesi o sayfanın tum olumlu getirilerini goturecektir. Bundan dolayı arama motorları URL değişikliği yapılmasını pek hoş karşılamamaktadır. Ancak URL değişikliği sonrasında 301 yonlendirmesi yapılması, mevcut olumsuzluklardan kısa surede kurtulmayı sağlamaktadır. Yani 301 yonlendirmesi sonrasında kısa sure icerisinde – tabi bu ilgili site ya da sayfanın arama motoru botları tarafından ne kadar surede ziyaret edildiğine bağlı- yeni URL tekrardan index almaya başlayacaktır. Mevcut sıralamalarda kısa sureli bir duşuş yaşanacaktır ama tekrardan site yukselişe gececektir.




301 Yonlendirmesi Ornekleri

.htaccess 301 Yonlendirmesi

Options +FollowSymlinks
RewriteEngine on
rewritecond ^siteniz.com [nc]



ASP.NET 301 Yonlendirmesi

private void Page_Load (object sender, System.EventArgse)


HTML 301 Yonlendirmesi

js



/syntax

Javascript 301 Yonlendirmesi

js



/syntax

Kaynak: http://www.stratejikseo.com/301-yonl...-seo-iliskisi/